Δυτική Ελλάδα: “Αναχωρεί” για τα νησιά το εμβόλιο Johnson & Johnson – Άγνωστο αν θα επιστρέψει

19.05.2021 / 15:59
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
emvolia_johnson

Ύστερα από μερικές, μόλις, εβδομάδες το μονοδοσικό εμβόλιο σταμάτησε να χορηγείται σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία και “ταξιδεύει” στα νησιά, τα οποία θα επωμιστούν και το μεγαλύτερο τουριστικό βάρος.

Χωρίς ωστόσο να δοθεί σαφής απάντηση πότε θα ξεκινήσει εκ νέου ο εμβολιασμός με Johnson & Johnson στην Αιτωλοακαρνανία, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στην περιοχή, αλλά και της υστέρησης που υπάρχει σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο των εμβολιασμών.

Παράλληλα η εταιρεία αυτή την εβδομάδα πρόκειται να παραδώσει τις μισές ποσότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση απ’ αυτές που παρέδιδε μέχρι και πρόσφατα. Με βάση το συμβόλαιό της με την Ε.Ε., η J&J έχει δεσμευτεί να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ μέχρι στιγμής έχει παραδώσει λιγότερα από 5 εκατομμύρια, δηλαδή κάτω από το 10% του αρχικού στόχου!

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου Πάνος Παπαδόπουλος ανέφερε: «δεν έχει να κάνει με εμάς, αλλά με το γεγονός ότι τα εμβόλια αυτά αποφασίστηκε να εξυπηρετήσουν τα νησιά. Εξάλλου, εμείς από τις 19/5 δεν είχαμε άλλα ραντεβού σε Johnson διότι δύο ήταν τα δεδομένα. Το πρώτο η προμήθεια των εμβολίων αυτών από το Υπουργείο ήταν για τα νησιά και το δεύτερο είναι πως υπήρχε αυτός ο σχεδιασμός πριν αυτό γίνει γνωστό, γιατί στο σύστημά μας δεν φαίνονταν επιπλέον διαθέσιμα εμβόλια πέραν αυτών που χρειαζόμασταν για τα ραντεβού μας. Δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθουν τα Johnson ξανά στην περιοχή μας. Σκοπός του υπουργείου είναι ο άμεσος εμβολιασμός των κατοίκων των νησιών και δεν σχετίζεται φυσικά με θρομβώσεις η διακοπή των εμβολίων αυτών από την περιοχή μας».

Ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Μπακόπουλος ανέφερε: «η τελευταία μέρα εμβολιασμών των συμπολιτών μας με τα μονοδοσικά Johnson είναι  σήμερα Τετάρτη. Δεν έχουμε ενημέρωση, αλλά είναι προφανέστατο ότι τα εμβόλια αυτά πάνε για τα νησιά. Το ζήτημα είναι πως δεν γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει εκ νέου ο εμβολιασμός με Johnson και πάλι στην περιοχή και αυτό σχετίζεται άμεσα με το πώς θα «τρέξουν» οι εμβολιασμοί στα νησιά. Η παρτίδα που ήταν να παραλάβουμε στο τέλος Μαΐου «έσπασε» στα δύο και ένα κομμάτι θα το παραλάβουμε κανονικά και το δεύτερο κομμάτι θα το παραλάβουμε στις αρχές Ιουνίου».

Τα νησιά στα οποία οι εμβολιασμοί θα γίνουν με Johnson & Johnson είναι η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.

Η γειτονική Λευκάδα, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, βρίσκεται σε πολύ καλή θέση μια και έχει εμβολιαστική κάλυψη 80%.

Στην Αιτωλοακαρνανία, εκτός από τα προβλήματα που καθημερινά προκύπτουν από τον κορονοϊό, λ.χ. εκατοντάδες μαθητές επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση σε καθημερινή βάση λόγω κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενός εμβολίου από τις εμβολιαστικές γραμμές, οξύνει περισσότερο την κατάσταση, καθώς όπως είχε αποκαλύψει στη «Σ» τον Απρίλιο ο κ. Παπαδόπουλος, από τότε υπό τον φόβο πιθανών παρενεργειών, πολίτες που επρόκειτο να εμβολιαστούν με το AstraZeneca ακυρώνουν μαζικά τα ραντεβού τους στα Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο, ενώ ενδεικτικό ήταν το παράδειγμα του Κ.Υ. Αιτωλικού όπου μια μέρα δεν πραγματοποιήθηκε κανένα εμβόλιο της AstraZeneca και το μονοδοσικό της Johnson & Johnson ήταν μια λύση ώστε η Αιτωλοακαρνανία να «ξεκολλήσει» από τα χαμηλά επίπεδα που καταγράφει πανελλαδικά σε σχέση με τους εμβολιασμούς.

Εφημερίδα Συνείδηση

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα