Κορονοϊός: To εμβόλιο της Pfizer αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύμφωνα με Ολλανδούς και Γερμανούς ερευνητές

31.07.2021 / 21:59
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
_119115869_gettyimages-1233663517

Μπορεί το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech έχει ικανή αντίδραση απέναντι στον COVID-19 παρουσιάζει όμως, σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, μια σοβαρή παρενέργεια: Αποδυναμώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι σε άλλες ιώσεις.
Αυτό συμπεραίνει έρευνα από την Ολλανδία και την Γερμανία με τους ερευνητές να έχουν προειδοποιούν ότι το εμβόλιο του κορωνοϊού της Pfizer-BioNTech 2019 (COVID-19) προκαλεί πολύπλοκο επαναπρογραμματισμό των έμφυτων ανοσολογικών αποκρίσεων που πρέπει να ληφθούν υπόψη στην ανάπτυξη και χρήση εμβολίων με βάση το mRNA.
Ο καθηγητής Jorge Domínguez-Andrés και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν και το συγκεκριμένο εμβόλιο παρέχει 95% προστασία κατά του COVID-19 εντούτοις έχει αρνητικές επιπτώσεις στην γενική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού έναντι άλλων λοιμώξεων.
Στην μελέτη η ερευνητική ομάδα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud και το Erasmus MC στην Ολλανδία και το Helmholtz-Center for Infection Research (HZI), στην ιατρική Σχολή του Ανόβερου και στο Πανεπιστήμιο Η Bonn, στη Γερμανία, επιβεβαίωσε μεν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού BNT162b2 στην πρόκληση αποτελεσματικής και κυτταρικής ανοσίας έναντι αρκετών παραλλαγών του SARS-CoV-2, πλην όμως η ίδια έρευνα κατέδειξε πτώση του άμυνας του οργανισμού σε άλλους ιούς εκτός COVID, όπως ένα απλό κρυολόγημα.
Βάσει της μελέτης κατεδείχθη ότι το εμβόλιο άλλαξε την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών από έμφυτα ανοσοκύτταρα μετά από διέγερση τόσο με τον COVID-19 όσο και με μη ειδικά (ιικά, μυκητιακά και βακτηριακά) ερεθίσματα.
Μετά τον εμβολιασμό, τα έμφυτα ανοσοκύτταρα είχαν μειωμένη ανταπόκριση στον υποδοχέα 4 (TLR4), στον TLR7 και τον TLR8- και σε όλα τα υποκατάστατα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοσοαπόκριση σε μια οποιαδήποτε άλλη ιογενή λοίμωξη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα