Παρασκευή, 24.09.2021, 5:49 μμ

Κορωνοϊός: Οι μεταλλάξεις «γεννιούνται» σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

09.09.2021 / 23:59
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ra 50

Η δυναμική του SARS-CoV-2 εκφράζεται κυρίως μέσα από τις αλλαγές του και μέσα από τις μεταλλάξεις, τις οποίες δημιουργεί και οι μεταλλάξεις αυτές έρχονται από περιοχές με πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Αυτό επισήμανε, μιλώντας στη διάρκεια του «Aristotle Medical Forum», η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ Γεωργία Γκούλα.

«Ο ιός πραγματικά εκεί “βρίσκει και κάνει”, κυκλοφορεί ανεμπόδιστος. Ο εμβολιασμός προσφέρει ακόμα ένα όφελος, σταματά τις παραλλαγές και τη δυναμική του ιού να εξελίσσεται και να εμφανίζεται με τα διαφορετικά του πρόσωπα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκιούλα.

Αναφερόμενη στις μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού σημείωσε ότι αυτός μεταλλάχτηκε από τον πρώτο μήνα μετά την εμφάνισή του, πράγμα που αύξησε τη μεταδοτικότητά του. Πρόσθεσε δε, ότι λίγο πριν από την έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα μας εμφανίστηκε η βρετανική μετάλλαξη, η οποία επικράτησε στην Ελλάδα για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη εμφανίστηκε για ένα πολύ μικρό διάστημα στην περιοχή κυρίως της Β. Ελλάδας.

«Πριν από λίγο διάστημα ξεκίνησε από την Ινδία η πιο “έξυπνη” μέχρι τώρα παραλλαγή μετάλλαξη του ιού, η ινδική μετάλλαξη. Το δεύτερο στέλεχός της, που δεν είναι το πιο “έξυπνο”, είναι η μετάλλαξη Δ, που επικράτησε κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο κι από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του CDC, το 99,3% των στελεχών της Ευρώπης ανήκουν στη μετάλλαξη Δ. Τελευταία έχουμε τη μετάλλαξη Μ, που πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στις μεταλλάξεις ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είχαμε κάποια πολύ λίγα κρούσματα τέτοιας μετάλλαξης και στην περιοχή μας, μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου του 2021. Προς το παρόν φαίνεται ότι δεν απασχολεί ιδιαίτερα», πρόσθεσε η κ. Γκιούλα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα