Κορωνοϊός: Μειώνονται οι παραδόσεις εμβολίων, αντί να αυξάνονται

23.01.2021 / 8:28
γκο 4

Το εκρηκτικό κοκτέιλ πυροδοτείται και από την χρονική συγκυρία όπου η παραγωγή των εμβολίων αντί να αυξάνεται, ώστε να θωρακίζονται τα πιο ευπαθή πληθυσμιακά κομμάτια της παγκόσμιας κοινότητας  υφαίνοντας το δίχτυ της ανοσίας, αυτή μειώνεται.

Μετά την Pfizer, την Παρασκευή και η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι οι παραδόσεις του εμβολίου της που ανέπτυξε με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα είναι μικρότερες από το αναμενόμενο, λόγω της «μείωσης της παραγωγής» σε ένα εργοστάσιο της.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι παρέλαβε το αίτημα για την κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 και αναμένεται να αποφασίσει εάν θα το κάνει δεκτό στις 29 του μηνός.

«Μολονότι δεν προβλεπόταν κάποια αργοπορία στην έναρξη των παραδόσεων του εμβολίου μας, εάν λάβουμε την έγκριση της Ευρώπης, οι αρχικές ποσότητες θα είναι μικρότερες απ’ ότι αναμενόταν αρχικά, λόγω της μείωσης της παραγωγής σε μια από τις μονάδες της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Θα παραδώσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τον όγκο παραγωγής», πρόσθεσε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τις ακριβείς ποσότητες.

Κλείνει το παράθυρο

Η παράδοση λιγότερων δόσεων εμβολίου, τη στιγμή που ο ιός μεταλλάσσεται, στερεί από τους επιστήμονες ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στην πανδημία. Εφόσον ο ιός έδειξε πως δεν έχει πρόθεση να ολοκληρώσει τον κύκλο του και να αδρανοποιηθεί, αλλά αντιθέτως δημιουργεί νέα στελέχη με εξελιγμένες τεχνικές επιμόλυνσης της ανθρώπινης κυτταρικής συστοιχίας, οι επιστήμονες δεν αποκτούν αμέσως ξεκάθαρη εικόνα για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων στα νέα πρόσωπα του ιού. 

Το κλινικό πείραμα που θα γινόταν στην πράξη με εμβολιασμένο ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού μίας χώρας από τη μία πλευρά και την μετάλλαξη από την άλλη, θα έδινε γρήγορα χρήσιμα συμπεράσματα και δυνατότητα τροποποιήσεων των σκευασμάτων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα