Κορωνοϊός: Nέα μέτρα σε όλη την Ευρώπη φέρνει η έκρηξη κρουσμάτων – Αύξηση θανάτων κατά 10% – Φονικός συνδυασμός covid – γρίπης

21.11.2021 / 12:19
gettyimages-1229735590_web1

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στην Ευρώπη αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες κατά 10%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Οι βασικοί λόγοι που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο είναι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών σε κάποιες χώρες, η φθίνουσα ανοσία των ήδη εμβολιασμένων, η κούραση του πληθυσμού από τα μέτρα, η ψευδαίσθηση των πολιτών ότι είναι προστατευμένοι επειδή έχουν επανέλθει, έστω με περιορισμούς, σε μια κανονικότητα (γυμναστήρια, εστίαση κλπ) και η πτώση της θερμοκρασίας.
Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για τα Χριστούγεννα, πολλές είναι οι χώρες που αυστηροποιούν τα μέτρα μπροστά στην αναζωπύρωση της επιδημίας, ειδικότερα για όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί.
Την Παρασκευή, η Αυστρία «άνοιξε τον χορό» των καθολικών lockdown, εγκαταλείποντας, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, το «απαγορευτικό για ανεμβολίαστους» καθώς δεν απέδωσε.
Το ολικό lockdown θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες. Την ίδια ώρα το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει προκαλέσει εθνικό συναγερμό και στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές τους και έκανε λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού λοκντάουν.
«Δεν τολμώ να πω πώς θα είναι τα Χριστούγεννα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εξαρτάται από εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σπαν.
Η Βαυαρία ακύρωσε χθες τις χριστουγεννιάτικες αγορές εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων. Σε νέα περιοριστικά μέτρα προχώρησαν και το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Δανία. Η πλειοψηφία των μέτρων που έχουν πάρει οι παραπάνω χώρες αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους.

Στο μεταξύ, λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων πολλοί είναι αυτοί που αντιδρούν με διαδηλώσεις, ενώ σε πολλές χώρες της Ευρώπης καταγράφονται βίαια επεισόδια.

Στην Ολλανδία, διαδηλωτές πέταξαν φωτοβολίδες και πέτρες κατά της αστυνομίας και πυρπόλησαν ποδήλατα στη Χάγη το Σάββατο, ένα βράδυ αφότου οι διαδηλώσεις κατά των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση, στο Ρότερνταμ έγιναν βίαιες και η αστυνομία άνοιξε πυρ.

Θεοδωρίδου: 20% πιθανότητες θανάτου σε περίπτωση συνλοίμωξης COVID και γρίπης


Στο εμβόλιο της γρίπης στάθηκε σε αναφορά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ανέφερε ότι φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι από πλευράς ανοσίας όσον αφορά τον ιό της γρίπης και τα δυο στελέχη του. Αναφερόμενη, μάλιστα, στην Κροατία είπε ότι ήδη εμφανίστηκε μία σοβαρή μορφή γρίπης που πλήττει κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Πρόκειται για την Η3Ν2, μια μορφή που μπορεί να διασπαρεί και σε άλλα γειτονικά κράτη, όπως τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε αυτές τις περιπτώσεις μετράνε και οι σπίθες, δεν περιμένουμε την πυρκαγιά. Οι λοιμώξεις δεν έχουν σύνορα. Σήμερα είναι στην Κροατία κι αύριο σε δυο – τρεις άλλες χώρες».

Τόνισε, επίσης, ότι η περσινή χρονιά όσον αφορά τη γρίπη δεν θα είναι η ίδια με την φετινή, παραθέτοντας στοιχεία για τον χαμηλό εμβολιασμό κατά της γρίπης που έχει καταγραφεί τον πρώτο μήνα από την έναρξη συνταγογράφησης του εμβολίου στη χώρα μας. Όπως είπε, έχουν γίνει πάνω από 1 εκατομμύριο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, τονίζοντας ωστόσο ότι το μήνυμα για τον εμβολιασμό όσων πρέπει δεν έχει φθάσει σε αυτούς αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόλις 4.000 έγκυες έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, 5.000 παχύσαρκα παιδιά και ενήλικες και 20.000 υγιεινομικοί.

«Η συνλοίμωξη γρίπης – Covid 19 αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%»


Μάλιστα, η κυρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στη συνλοίμωξη Covid-19 και γρίπης, είπε ότι η συνθήκη αυτή διπλασιάζει τον κίνδυνο για όσους νοσούν να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη όπως προκύπτει από έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ίδια μιλώντας για τον φετινό χειμώνα στη χώρα μας, τόνισε ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που είναι ανησυχητικά για την Covid-19 τα οποία είναι: α. το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμών για Covid-19 υπολείπεται από αυτό που θα θέλαμε β. έχει επέλθει κόπωση και η συμπεριφορά μας είναι πιο χαλαρή με αποτέλεσμα να μην τηρούνται τα μέτρα προστασίας και γ. οι καιρικές συνθήκες που κάνουν τον κορωνοϊό να μεταδίδεται ευκολότερα καθώς γνωρίζουμε ότι στους 6 βαθμούς διασπείρεται στο περιβάλλον δέκα φορές πιο πολύ από ό,τι στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα