Παρασκευή, 26.11.2021, 3:01 πμ

Κορωνοϊός: Αυξάνονται επικίνδυνα οι νοσηλείες στις ΜΕΘ – Έρχεται ακόμα μεγαλύτερη πίεση

21.08.2021 / 10:53
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ka 43

 «Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει συνεχή αύξηση, με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου την εβδομάδα 8 έως 15 Αυγούστου να φτάνουν τις 21.567 με εβδομαδιαία μεταβολή συν 12,44%», ανέφερε ο κ. Γώγος και σημείωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες, καταγράφεται περαιτέρω τάση αύξησης του φορτίου. Όχι πολύ σημαντική, αλλά υπαρκτή», όπως είπε.

«Η πανδημία, αυτή την στιγμή, αποτελεί κυρίως νόσο των νέων, με τη διάμεση ηλικία να είναι πάντα γύρω στα 29 έτη, αρχίζει όμως σταθερά να εμφανίζεται μια ‘στροφή’ στις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν έχουν την κατάλληλη εμβολιαστική κάλυψη και κυρίως πιέζουν το σύστημα υγείας», προσέθεσε ο καθηγητής, ενώ ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε για την αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ:

«Υπάρχει σημαντική αύξηση των διασωληνώσεων σε κλινικές Covid και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και συνεχής αύξηση του δείκτη ‘εισιτήρια προς εξιτήρια’. Η τελευταία εικόνα ήταν 290 εισιτήρια, 219 εξιτήρια χθες, που σημαίνει συνεχή πίεση του συστήματος υγείας.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251, έναντι του 166 που ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες. Οι νοσηλείες αφορούν ανεμβολίαστους, οι οποίοι είναι σαφώς πιο ευάλωτοι στον ιό, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται. Στους θανάτους, το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι πολύ πιο υψηλό και αφορά κυρίως άτομα άνω των 65, με υποκείμενα νοσήματα».

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ΕΣΥ έχει επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν στα μέσα Μαΐου σε σχέση με τις πληρότητες των απλών κλινών (41,27% στις 13 Μαΐου) και στα τέλη Μαΐου σε σχέση με τις πληρότητες των ΜΕΘ (63,24% στις 27 Μαΐου).

Η διαφορά είναι πως τότε το σύστημα Υγείας βρισκόταν σε αποσυμφόρηση, ενώ σήμερα βρίσκεται σε φάση αύξησης της πίεσης. Η εκτίμηση είναι πως το σύστημα θα πιεστεί ακόμη περισσότερο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Το σύνολο των νοσηλευομένων μέχρι την Τετάρτη ανερχόταν σε 1.872 άτομα σε κλινικές Covid, έναντι 961 πριν από τέσσερις εβδομάδες, και 299 σε κλίνες ΜΕΘ, έναντι 133 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Ενώ το τελευταίο δεκαήμερο υπήρχε μια αύξηση στις ΜΕΘ 29,44%», τόνισε ο Χαρ. Γώγος και προειδοποίησε:

«Αποτέλεσμα αυτών είναι η κάλυψη στις κλινικές Covid, που έχουν αυξηθεί κιόλας οι διαθέσιμες, να είναι γύρω στο 41%, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει φτάσει περίπου στο 60%.

Μεγαλύτερη δυσκολία σε ΜΕΘ υπάρχει σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Κρήτη, με μια κάλυψη εξαιρετικά υψηλή, που φθάνει στο 96,5%. Μικρότερο πρόβλημα υπάρχει στην Αττική με 76%, ενώ  η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο  57%.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα