Κίνδυνος να χαθεί το έργο για το «Απόλλων» που περιλαμβάνεται στο ΕΣΠΑ 2014 -2020

27.05.2023 / 16:30
fa-2-1-1

Ή «γέφυρα» ή ρημάζει το «στολίδι»

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Τον κίνδυνο  να χαθεί αντιμετωπίζει πλέον το έργο για τη συντήρηση και την ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων, εφόσον δεν περάσει «γέφυρα» στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για το 2021 -2027.

Η εκπόνηση της οριστικής μελέτης για την ανακαίνιση του θεάτρου που αποτελεί το σημαντικότερο  μνημείο του νεότερου πολιτισμού της Πάτρας και το πιο χαρακτηριστικό της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, καθυστερεί και υπάρχουν δυσκολίες.

Δυσκολίες που σχετίζονται με την φύση του κτιρίου του  Ερνέστο Τσίλερ, καθώς βασικός στόχος της συντήρησης –  ανακαίνισης, είναι να μην αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά στοιχεία που το διακρίνουν, αλλά και προβλήματα που πηγάζουν από τους αυστηρούς όρους  που επιβάλλονται από το υπουργείο Πολιτισμού για τέτοιου είδους έργα.

Η εικόνα και η ασφάλεια

Αποτέλεσμα των δυσκολιών αυτών που έχουν προκύψει είναι να εξακολουθεί να ρημάζει το σημαντικό αυτό «στολίδι», στην «καρδιά» της Πάτρας, βγάζοντας μια εικόνα προς τα έξω που μόνο κολακευτική δεν είναι αισθητικά για την προβολή της πόλης και που ουσιαστικά προσβάλει από κάθε πλευρά την ιστορική και πολιτιστική αξία αυτού του κτιρίου.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Την  ίδια στιγμή που οι πατρινοί έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά  με αυτή την σκληρή πραγματικότητα που προκαλεί θλίψη, εντός του θεάτρου συνεχίζουν να γίνονται παραστάσεις και εκδηλώσεις, σε ένα χώρο  που ουσιαστικά πλέον δεν πληροί στο ελάχιστο τις προϋποθέσεις ασφάλειας για τους θεατές, αλλά και τους καλλιτέχνες.

Ο ανάδοχος και τα γραφεία

Οι αιτίες της καθυστέρησης έχουν να κάνουν με το υπουργείο Πολιτισμού που είναι και ο φορέας που έχει την ευθύνη για την διαχείριση των μνημείων.  

Που βρίσκονται όμως αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες για ένα έργο που περιλαμβάνεται στον φάκελο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020;  Το υπουργείο Πολιτισμού πριν από μερικούς μήνες είχε προχωρήσει στον ανάδοχο που θα αναλάμβανε την μελέτη του έργου με ένα ποσό της τάξεως των  1.761.650,57.

Ο ανάδοχος αυτός δεν ήταν ένας, αλλά τέσσερα μεγάλα μελετητικά γραφεία της Αθήνας που συνεργάζονται μεταξύ τους για τον σχεδιασμό της όλης μελέτης. Η σύνταξη όμως αυτής της μελέτης δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει ή τουλάχιστον δεν υπάρχει ακομα κάποια οριστική μελέτη.

Πάει για το επόμενο ΕΣΠΑ

Έτσι, θεωρείται δεδομένο από τη στιγμή που δεν  έχει καν ολοκληρωθεί το θεωρητικό σκέλος της υλοποίησης ενός έργου που περιλαμβάνεται σε ένα φάκελο που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ότι θα πρέπει να γίνει «γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ.

Αυτό βέβαια δεν είναι αυτονόητο και έχει τις δικές του δυσκολίες, όμως, σύμφωνα με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των δημοσίων έργων, δεν θα είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο έργο που θα πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία  για να μην χαθεί.  

Την ίδια διαδικασία, εκτιμάται ότι  πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα έργα που περιλαμβάνονται στον φάκελο της ΒΑΑ του ΕΣΠΑ 2014 – 2022, είτε είναι σε φάση υλοποίησης, είτε όχι.

Αν ο μη γένοιτο χαθεί…

Όμως κάθε έργο που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια και γίνεται «γέφυρα», δηλαδή δεν ολοκληρώνεται στον χρόνο της προθεσμίας του, είναι πλήγμα για την πόλη. Κι αυτό γιατί αφαιρούνται κονδύλια που θα μπορούσε να διεκδικήσει η Πάτρα για άλλα έργα από τα επόμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.  

Το σίγουρο πάντως είναι ένα: Με δεδομένο ότι θα χρειαστεί να γίνει και νέος διαγωνισμός αυτή τη φορά για την κατασκευαστική εταιρεία που θα αναλάβει τις εργασίες, η ημερομηνία έναρξης του έργου είναι ένας άλυτος γρίφος, κάτι που σημαίνει ότι το θέατρο θα ρημάζει για αρκετούς μήνες ακόμα.

Αν ο μη γένοιτο, με αυτά και με τα άλλα, χαθεί το έργο και οι εργασίες δεν προχωρήσουν, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη διάσωση του σημαντικότερου  πολιτιστικού μνημείου της Πάτρας. Κάτι που φανερώνει άλλωστε και η σημερινή του εικόνα.

Οι εργασίες της ανακαίνισης – συντήρησης (ένθετο)

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για τη συντήρηση – ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων φτάνει τις  12.800.000 ευρώ. Οι εργασίες αφορούν την αποκατάσταση του θεάτρου, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του μέσα από σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας, φωτισμού, ήχου και υπολογιστών.

Πρόκειται έτσι να εγκατασταθούν νέα καθίσματα, να γίνουν εργασίες ανακαίνισης των 30 θεωρείων του, αλλά και στα καμαρίνια – αποδυτήρια του θεάτρου.  Ο αριθμός των θεατών – καθισμάτων στην πλατεία θα παραμείνει ίδιος,  ενώ το ίδιο ισχύει και για τις διαστάσεις της σκηνής.

Το δάπεδο και γενικότερα ο εσωτερικός χώρος θα ανακαινιστεί πλήρως, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν και στο διπλανό κτίριο του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, αφού το ισόγειο αυτού θα λειτουργεί ως φουαγιέ και  ως χώρος υποδοχής και δεξιώσεων.

Στη συντήρηση – ανακαίνιση του κτιρίου περιλαμβάνονται επίσης εργασίες στους εξωτερικούς χώρους του για την βελτίωση της αισθητικής του κτιρίου.  Στόχος είναι η επαναλειτουργία της θεατρικής σκηνής του θεάτρου – και όχι απλά η φιλοξενία διαφόρων παραστάσεων – ενώ μετά από την ολοκλήρωση του έργου ο χώρος θα  δίνεται υπό προϋποθέσεις και για συναυλίες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα