Πάτρα: Σημαντικός ο ρόλος των δύο δημοσίων ιατρείων πόνων

27.05.2023 / 16:00
Iatreio-Ponou

Πάνω από 1.200 ασθενείς που ζουν με χρόνιους και οξείς πόνους καταφεύγουν στα Ιατρεία Πόνου για να βρουν ανακούφιση και τη βρίσκουν

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Χίλιοι διακόσιοι ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή προσφεύγουν, κάθε χρόνο, στα δύο δημόσια Ιατρεία Πόνου που λειτουργούν στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας (Ρίου και «Αγ. Ανδρέα») αναζητώντας ανακούφιση από τους χρόνιους πόνους οι οποίοι τους βασανίζουν. Πρόκειται για χρόνιους ασθενείς, κατά κύριο λόγο καρκινοπαθείς, οι οποίοι καλούνται να ζήσουν με οξείς και επίμονους πόνους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητά τους και την ποιότητα της ζωής τους.

Ο πόνος ως νόσος

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένας στους δύο ασθενείς (55%) στη διάρκεια της Αντικαρκινικής θεραπείας και περισσότεροι από δύο στους τρεις ασθενείς (66%) με προχωρημένο μεταστατικό καρκίνο βιώνουν ισχυρό πόνο. Και δεν είναι οι μόνοι ασθενείς που βιώνουν χρόνιο πόνο, δηλαδή πόνο που διαρκεί πάνω από τρεις μήνες και δεν υποχωρεί. Μια σειρά από παθολογίες, όπως η κεφαλαλγία, η οσφυαλγία, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, οι πόνοι στον αυχένα και στον ώμο, αλλά και νευροπαθητικοί πόνοι, όπως ο πόνος μετά από έρπητα ζωστήρα, μετά από εγκεφαλικό, μετά από μια χειρουργική επέμβαση που επιμένει, μετά από ακρωτηριασμό μέλους, κακώσεις νεύρων όπως παραπληγία ή μετατραυματικές κακώσεις, μετατρέπουν τον πόνο από σύμπτωμα σε νόσο.

Χάρη στο φιλότιμο των αναισθησιολόγων

Στην Πάτρα λειτουργούν δύο Ιατρεία Πόνου, ένα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο και ένα στην οδό Τσερτίδου 1 που ανήκει στο Γενικό Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας», τα οποία αποτελούν τμήμα του αναισθησιολογικού τομέα κάθε νοσοκομείου, και λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο των αναισθησιολόγων γιατρών και άλλων λειτουργών υγείας, οι οποίοι τρέχουν ακατάπαυστα, προκειμένου να βρουν τον χρόνο να λειτουργήσουν τα Ιατρεία Πόνου, ώστε να μην αφήνουν τους ασθενείς τους ακάλυπτους.

Οι δύο δημόσιες δομές της Πάτρας

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των Ιατρείων Πόνου τόσο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, το οποίο λειτουργεί χάρη στην Αναισθησιολόγο, Διευθύντρια ΕΣΥ ΜΕΘ Αικατερίνη Λευκαδίτου, όσο και αυτό του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέα», στην οδό Τσερτίδου 1, το οποίο διευθύνεται από την Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Μαρία Παξιμάδη και οι οποίες μίλησαν στον «Νεολόγο» των Πατρών. Κοινό χαρακτηριστικό τους αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος γιατρός να συνεπικουρεί στο έργο τους, αλλά και το γεγονός ότι πλέον έχουν μακρά εμπειρία στο αντικείμενο, καθώς η κυρία Λευκαδίτου υπηρετεί στο Ιατρείο Πόνου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του το 2014, ενώ η κυρία Παξιμάδη εδώ και μια εικοσαετία.

Βέβαια, η παραπάνω περιγραφή απέχει από την περιγραφή ενός ιδανικού ιατρείο πόνου το οποίο θα ήταν στελεχωμένο με πολλούς εξειδικευμένους επιστήμονες, όπως αλγολόγο, θεράποντα ογκολόγο, ψυχολόγο, ογκολογικό νοσηλευτή, κοινωνική λειτουργό και φυσίατρο, αν και όπως αναφέρει η κυρία Αικατερίνη Λευκαδίτου το τελευταίο διάστημα υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους συναδέλφους της για να συμμετέχουν στο Ιατρείο Πόνου του νοσοκομείου. Παρόλα αυτά οι δύο υπεύθυνες των δημοσίων Ιατρείων Πόνων της Πάτρας υπερβάλουν εαυτούς ώστε να μην αφήσουν τους ασθενείς τους χωρίς φροντίδα και αυτό το γνωρίζουν καλά και οι ίδιοι οι ασθενείς καθώς, όπως λέει η κυρία Παξιμάδη δεν είναι λίγες οι φορές που δέχεται χωρίς ραντεβού ασθενείς της.

Το Ιατρείο Πόνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργεί κάθε Δευτέρα και δέχεται περί τους 200 ασθενείς το χρόνο, ενώ η αντίστοιχη δομή του «Αγ. Ανδρέα», λειτουργεί κάθε Τετάρτη και το επισκέπτονται περί τους 1.000 ασθενείς το χρόνο.

Βέβαια, το ζητούμενο στα ιατρεία του πόνου είναι ο ασθενείς, μετά από την κατάλληλη θεραπεία που λαμβάνει η οποία μπορεί να είναι φαρμακευτική με παυσίπονα, αναλγητικά και αντικαταθλιπτικά όπου ενδείκνυται, αλλά και παρεμβατική σε ορισμένες περιπτώσεις, να πονούν λιγότερο και να επανακτήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Και ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται στα δύο Ιατρεία Πόνου, καθώς όπως αναφέρει η Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΜΕΘ Αικατερίνη Λευκαδίτου, συνήθως οι ασθενείς της στο πρώτο τους ραντεβού έρχονται με πόνο 5 με 7 στην κλίμακα πόνου και με την κατάλληλη θεραπεία φτάνουν στο 2 με 3 της κλίμακας ακόμη και καθόλου πόνο. Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα στο Ιατρείο Πόνου του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας», καθώς όπως αναφέρει η Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Μαρία Παξιμάδη, το 80% των ασθενών της έχουν βελτίωση και μείωση του πόνου τους κατά 80%.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα


max fm