Κίνα: Σε lockdown 37.000.000 άνθρωποι λόγω κορωνοϊού -Τι αναμένεται να συμβεί στην Ελλάδα

16.03.2022 / 9:27
wuhan-mask-woman

Η Κίνα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση του κορωνοϊού από την πρώτη του εμφάνιση τις σκοτεινές μέρες του 2019 στην Ουχάν. Θα φτάσει και στην Ελλάδα;

Πρόκειται για μία χώρα που έχτισε και διατήρησε το «φρούριο» κατά της COVID-19, ακόμη και όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος χαλάρωνε τα μέτρα προστασίας. Αλλά τα ολοένα και περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον είναι η μεγαλύτερη πρόκληση τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Κίνα κατέγραψε ακόμα μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς μάχεται με το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας από τις πρώτες ημέρες στην Ουχάν.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι 5.154 κρούσματα COVID-19 καταγράφηκαν τη Δευτέρα σε δεκάδες επαρχίες και δήμους της χώρας.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων βρίσκεται στην επαρχία Τζιλίν, στα βορειοανατολικά της Κίνας. Ολόκληρη η επαρχία, των 24 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται σε καθεστώς lockdown και είναι εντελώς αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα. Όσοι θέλουν να φύγουν πρέπει να ζητήσουν άδεια από την αστυνομία.

Ωστόσο, και άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα έχουν τεθεί σε lockdown, συμπεριλαμβανομένου του τεχνολογικού κόμβου Shenzhen στο νότο, όπου ζουν 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Κάθε οικιστική κοινότητα εκεί είναι σε καραντίνα, με τους κατοίκους να επιτρέπεται να φεύγουν μόνο με εξέταση PCR, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν λάβει εντολή να κλείσουν ή να εφαρμόσουν τηλεργασία.

Αυτές οι εντολές οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας ενός εργοστασίου που διευθύνει η Foxconn, η οποία παράγει iPhone για την Apple, εγείροντας ανησυχίες για τον αντίκτυπο στις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο.

Άλλες πόλεις, όπως η Σαγκάη και η Σιάν, υπόκεινται επίσης σε περιορισμούς, με τις κατοικημένες κοινότητες να έχουν αποκλειστεί.

Η Κίνα έχει διαχειριστεί με επιτυχία τον ιό από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν στα τέλη του 2019, καταγράφοντας επίσημα μόλις 4.636 θανάτους σε πληθυσμό 1,4 δισ. ανθρώπων. Έχει εφαρμόσει αυτό που αποκαλεί «δυναμική πολιτική μηδενικής COVID», όπου τα κρούσματα καταστέλλονται γρήγορα μέσω μαζικών ελέγχων και στοχευμένων περιορισμών.

Θα σπάσει η μετάλλαξη Όμικρον τις άμυνες της Κίνας;
Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι σχετικά μικρός -λιγότερο από το ένα δέκατο του τρέχοντος συνόλου του Ηνωμένου Βασιλείου, με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό-, αλλά η τροχιά και η γεωγραφική εξάπλωση είναι ανησυχητικές.

Το ερώτημα, τελικά, είναι αν θα παραβιαστεί το «φρούριο» της Κίνας και αν η πολιτική της έχει κλείσει τον κύκλο της.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Sky News, Tom Cheshire, μάλλον όχι, ή τουλάχιστον προς το παρόν. Τα lockdown λειτουργούν, ακόμη και για μια παραλλαγή τόσο μεταδοτική όπως η Όμικρον, και η Κίνα τα εφαρμόζει αυστηρότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεν θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο μέχρι να αρχίσουν να υποχωρούν τα κρούσματα.

Πέρα από αυτό το ξέσπασμα, όμως, το μέλλον είναι πιο αβέβαιο. Ο Δρ Zhang Wenhong, διάσημος επιδημιολόγος στη χώρα, έχει επισημάνει ότι για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας και θανάτου από την COVID-19 είναι μικρότερος από αυτόν της γρίπης, υποδεικνύοντας μια δυνητικά λιγότερο σκληρή προσέγγιση από την Κίνα.

Αλλά η εμπειρία του Χονγκ Κονγκ μπορεί να προϊδεάσει για αυτό. Μετά από δύο χρόνια επιτυχίας στη διαχείριση του ιού, η πόλη βιώνει τώρα το χειρότερο ποσοστό θνησιμότητας που έχει καταγραφεί παγκοσμίως για την πανδημία. Τα νοσοκομεία έφτασαν γρήγορα το μέγιστο της χωρητικότητάς τους και τα νεκροταφεία έχουν πλέον γεμίσει.

Το ποσοστό θνησιμότητας στο Χονγκ Κονγκ οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων.

Η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή από άλλες, αλλά εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα για μη εμβολιασμένους ηλικιωμένους.

Και η Κίνα βρίσκεται σε παρόμοιο σημείο. Οι μισοί πολίτες άνω των 80 ετών (περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι) δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι εξίσου ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει μια μεγάλη εισροή ασθενών. Είναι ένα φιτίλι έτοιμο να ανάψει.

Γι’ αυτό η Κίνα θα κάνει τα πάντα για να αντιμετωπίσει αυτό το νέο ξέσπασμα της πανδημίας και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να προετοιμάσει την κοινωνία της για τις εξάρσεις που σίγουρα θα ακολουθήσουν. Διαφορετικά θα κολλήσει σε μια ατέρμονη κατάσταση lockdown και κλειστών συνόρων.

Πώς εξελίσσεται ο κορωνοϊός στην Ελλάδα
Τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ενός νέου κύματος κορωνοϊού παρουσίασε στην Ειρήνη Χατζόγλου και το iefimerida.gr o αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης. Σύμφωνα με την έκθεση του ειδικού, τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

«Στη χώρα μας η βάση αυτή διαμορφώνεται με τον 7ήμερο κινητό μέσο στα 13.635 κρούσματα την 7η Μαρτίου. Οι επόμενες μέρες δείχνουν την αναστροφή των κρουσμάτων προς τα πάνω, όπως συμβαίνει και με τα παγκόσμια δεδομένα κρουσμάτων. Ήδη, ο 7ήμερος κινητός μέσος στις 13/3/22 ανήλθε στα 18.172 κρούσματα. Δηλαδή, αύξηση κατά 33% σε 6 ημέρες. Ανάλογη ανοδική τάση ξεκίνησε και για τους διασωληνωμένους ασθενείς», αναφέρει ο κ. Ατσαλάκης, σχολιάζοντας ότι «η πρόσφατη απελευθέρωση κάποιων μέτρων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εμφάνιση περισσότερων κρουσμάτων και αυξάνει την πιθανότητα νέου κύματος».

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα