Καρκίνος Προστάτη: Τα 10 εκατοστά που αυξάνουν κατά 40% τον κίνδυνο

09.05.2021 / 16:03
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
190812165910_man_forties

Το υπερβολικό πάχος δεν αυξάνει απλώς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cancer, αλλά συνδέεται και με πιο επιθετική και θανατηφόρο μορφή της νόσου. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συσσώρευση σπλαχνικού λίπους (το λίπος που βρίσκεται βαθιά στην κοιλιακή χώρα και περιβάλλει τα ζωτικά όργανα) και το υποδόριο λίπος στους μηρούς (το λίπος ακριβώς κάτω από το δέρμα) είχαν άμεση σχέση με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης προχωρημένου καρκίνου του προστάτη αλλά και τον θάνατο από τη νόσο.

Οι ερευνητές μέτρησαν το κοιλιακό και το μηριαίο λίπος με αξονική τομογραφία σε 1.800 υγιείς άνδρες με μέση ηλικία τα 76 έτη. Επιπλέον, μέτρησαν την περίμετρο της μέσης τους και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), έναν δείκτη παχυσαρκίας με βάση το ύψος και το βάρος του ατόμου.

Μετά από περίπου 10 χρόνια, περί τους 170 άντρες είχαν εμφανίσει καρκίνο του προστάτη. Εκείνοι με μεγαλύτερο νούμερο σε διάμετρο μέσης και ΔΜΣ, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από τη νόσο σε προχωρημένο στάδιο ή ακόμα και να κινδυνεύουν να πεθάνουν από αυτήν. Συγκεκριμένα, η αύξηση του ΔΜΣ κατά πέντε μονάδες συσχετίστηκε με 50% υψηλότερο κίνδυνο και για τις δύο περιπτώσεις, και μια αύξηση 10 εκατοστών στην περίμετρο της μέσης με 40% υψηλότερο κίνδυνο. Επίσης, το επιπλέον σπλαχνικό λίπος συσχετίστηκε με 31% περισσότερες πιθανότητες για εμφάνιση προχωρημένου καρκίνου του προστάτη. Το υποδόριο λίπος στους μηρούς συσχετίστηκε με μια αύξηση 37% των πιθανοτήτων θανάτου από καρκίνο του προστάτη.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον συμπέρασμα ήταν ότι η σύνδεση του σπλαχνικού λίπους με την εμφάνιση προχωρημένου ή θανατηφόρου καρκίνου ήταν ισχυρότερη στους άνδρες με χαμηλότερο ΔΜΣ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και άνδρες με φυσιολογικό ΔΜΣ μπορεί να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη επιθετικής μορφής, ανάλογα με το πού αποθηκεύεται το επιπλέον λίπος τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τέλος, σημείωσαν ότι τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των ανδρών με μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη, ενώ τόνισαν επιπροσθέτως τη σημασία της διατήρησης ενός υγιούς βάρους στο πλαίσιο της συνολικής πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα