Κάνουν «θραύση» οι απάτες με τα εμβόλια στο «σκοτεινό» διαδίκτυο – «Πορτοκαλί» αγγελία από Interpol

18.01.2021 / 10:27
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
dark_web

Την αγωνία του κόσμου εκμεταλλεύονται όσοι περιηγούνται και έχουν πρόσβαση στο λεγόμενο darkweb ή διαφορετικά σκοτεινό διαδίκτυο. Επιτήδειοι φαίνεται πως έχουν στήσει ένα δίκτυο παράνομης πώλησης «εμβολίων», έναντι εξωφρενικών τιμών.

«Φάρμακα και Εμβόλια για τον κορωνοϊό. Προμηθευτείτε προστασία και θεραπεία για τον κορωνοϊό τώρα».

Αυτός είναι ο τίτλος στην αρχική σελίδα που φιλοξενείται στο σκοτεινό διαδίκτυο και εκεί μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες, οδηγίες και να δώσει στοιχεία παράδοσης των εμβολίων. Οδηγίες για την παραγγελία εμβολίου και φαρμάκων για τον κορωνοϊό από το Ινστιντούτο ιολογίας της Ουχάν. Αφού λάβουμε τις πληροφορίες από εσάς θα αποφασίσουμε την δοσολογία που θα σας στείλουμε σε ασφαλή συσκευασία.

Στις αγγελίες μάλιστα η μάρκα και ο τύπος των εμβολίων συνήθως δεν προσδιορίζονται. Τα bitcoin μάλιστα αποτελούν την πιο διαδεδομένη μορφή «κρυπτονομισμάτων» που διακινούνται διαδικτυακά, καθώς εξυπηρετούν ιδιαίτερα στις ανώνυμες πληρωμές και με αυτό τον τρόπο.

Οι επιτήδειοι μάλιστα φαίνεται πως έχουν προχωρήσει ακόμα πιο μακριά καθώς πληροφορίες θέλουν να φιλοξενούνται στο dark web μέχρι και ηλεκτρονικές αγγελίες ψεύτικων καρτών εμβολιασμού.

«Πορτοκαλί αγγελία» από την Interpol
Μάλιστα πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είδε επείγον-εμπιστευτικό προειδοποιητικό έγγραφο της Interpol, με τη μορφή «πορτοκαλί αγγελίας».

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο της Interpol , «αυτή η “πορτοκαλί ανακοίνωση” σκοπεύει να προειδοποιήσει για εγκληματική δραστηριότητα που σχετίζεται με τα εμβόλια κορωνοϊού. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας διανομής εμβολίων, συνιστάται στις αρμόδιες αρχές να αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους για να αντιμετωπίσουν αυτήν την αναδυόμενη απειλή. Οι ακόλουθες λεπτομέρειες παρασχέθηκαν στην Interpol από τις Pfizer και BioNTech για κοινή χρήση με τις αρμόδιες Αρχές Ασφαλείας για την πρόληψη και απαγόρευση παράνομων εμβολίων Covid-19, συναφή προϊόντα και απάτη σχετικά με τα εν λόγω εμβόλια».

Στο έγγραφο μνημονεύονται εκτός των άλλων αγγελίες που εντοπίστηκαν στο «παράνομο διαδίκτυο» όπου μιλούν για γρήγορη αγορά του διαθέσιμου εμβολίου, για λογαριασμούς στο Instagram που διαφημίζουν ειδικά ψυγεία για διατήρηση του εμβολίου. Ακόμη αναφέρονται οι τρόποι συσκευασίας και νόμιμης διανομής των εμβολίων , με επισημάνσεις ότι «τα εμβόλια δεν θα αποσταλούν από την Κίνα ή την Ινδία κι ούτε σε διαφορετικές συσκευασίες» (από αυτές που καταδεικνύονται στο έγγραφο της Interpol). Και όλα αυτά με ταυτόχρονες οδηγίες για την αναγνώριση των γνήσιων εμβολίων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ των ΗΠΑ ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ερευνά υπόθεση παράνομης διανομής εμβολίου κατά παράβαση της προτεραιότητας που όρισε το αμερικανικό κράτος. Μάλιστα στα τέλη Δεκεμβρίου υπήρχαν αναφορές κυβερνητικών αξιωματούχων ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης που λαμβάνουν παράνομα εμβόλια θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 1.000.000 δολάρια και απώλεια κρατικής άδειας.

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε και στο Mega, υπήρχαν συζητήσεις για κατάρτιση νομοσχεδίου που θα επέβαλλε ποινικές κυρώσεις για όσους αλλοιώνουν τη σχετική διαδικασία. Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μέριλαντ εντόπισαν ιστότοπους που ανέφεραν ότι ανήκουν σε εταιρείες βιοτεχνολογίας που αναπτύσσουν θεραπείες για Covid-19.

Οι Αρχές δήλωσαν ότι οι ψεύτικες ιστοσελίδες χρησιμοποίησαν λογότυπα πραγματικών εταιρειών για να εξαπατήσουν τα θύματα, ώστε να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα