Καλάβρυτα:Κραυγή απόγνωσης από χιονοδρομικά κέντρα: «Χάσαμε μιάμιση σεζόν» – Τι λένε για τα σενάρια ανοίγματος

02.02.2021 / 9:14
kalavrita_xionodromiko

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, καθώς καταγράφουν μηδαμινή κίνηση, υψηλά έξοδα συντήρησης και μια αλυσίδα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων να «αργοπεθαίνει» γύρω από αυτά. Τι αναφέρουν στελέχη του κλάδου στο Sputnik. 

Για πρώτη χρονιά, τα 21 χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας δεν έχουν λειτουργήσει μια ημέρα λόγω κορονοϊού και lockdown.

Ενώ στο «τραπέζι» βρέθηκε το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων στις αρχές Φεβρουαρίου, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησαν τους αρμόδιους στην απόφαση για παράταση της απαγόρευσης μετακινήσεων μεταξύ των περιφερειών της χώρας και τη διατήρηση του λουκέτου στις χιονισμένες πίστες.

«Δεν υπάρχουν νεότερες ενημερώσεις για το πότε και εάν θα ανοίξουμε. Ενώ τα μηνύματα ήταν αισιόδοξα πριν από δύο εβδομάδες, πλέον δεν γνωρίζουμε αν θα δοθεί το “πράσινο φως” για να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας» επισημαίνει στο Sputnik ο διευθυντής του χιονοδρομικού των Καλαβρύτων Αλέξης Άγριος.

Πέρα από τη φετινή απώλεια του 100% του τζίρου, όπως μας εξηγεί, υπάρχει και μια απώλεια της τάξεως του 20%-30% από την προηγούμενη σεζόν καθότι τα χιονοδρομικά κέντρα έκλεισαν στα μέσα Μαρτίου με το πρώτο κύμα της πανδημίας.

«Χάσαμε μιάμιση σεζόν και αυτό μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Η κρατική στήριξη είναι πολύ μικρή. Στην τελευταία επιστρεπτέα προκαταβολή, το χιονοδρομικό μας που ξεπερνούσε τον τζίρο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, πήρε μόλις 4.000 ευρώ» επισημαίνει, προσθέτοντας ότι το κόστος συντήρησης κάθε πίστας είναι υψηλό.

Οι 11 χιονισμένες πίστες του χιονοδρομικού των Καλαβρύτων, χρειάζονται χιλιάδες ευρώ για να συντηρηθούν.

Μεγάλο μέρος του προσωπικού του κέντρου βρίσκεται σε αναστολή εργασίας, οπότε ο καθαρισμός κάθε πίστας από το χιόνι και μια σειρά άλλων διαδικασιών ολοκληρώνονται με μεγαλύτερη δυσκολία.

Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις από τα κλειστά χιονοδρομικά κέντρα 

Ίδια είναι η κατάσταση και στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας, με τη μόνη διαφορά ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση, έχει θέσει σε λειτουργία μια από τις πίστες του όπου υποδέχεται αποκλειστικά αθλητές των χειμερινών σπορ της ολυμπιακής και παραολυμπιακής ομάδας, που συνεχίζουν τις προπονήσεις τους ανά τμήματα, κάνοντας -ανά δύο ημέρες- τεστ κορονοϊού.

Ο πρόεδρος της επιτροπής διοίκησης του χιονοδρομικού κέντρου Δημήτρης Καραγιάννης κάνει λόγο στο Sputnik για μια τεράστια αλυσίδα επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττεται.

«Τα έξοδα που έχουμε ενώ είμαστε κλειστοί, είναι σχεδόν ίδια με αυτά που έχουμε εν λειτουργία. Η συντήρηση ξεκινά πάντα πριν τον Οκτώβριο και είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση για λειτουργία. Ευχή όλων είναι να ανοίξουν άμεσα τα χιονοδρομικά κέντρα καθώς πέρα από τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε αναστολή, φυτοζωούν επιχειρήσεις της εστίασης και ξενοδοχειακές μονάδες γύρω από αυτά. Τοπικές οικονομίες του ορεινού όγκου επιβιώνουν τόσα χρόνια από αυτή την εξίσωση και τώρα απειλούνται» καταλήγει ο κ. Καραγιάννης.

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα