«Καμπανάκι» από ΠΟΥ και ECDC για την μετάλλαξη Δέλτα– “Θα συνεχίσει να εξαπλώνεται εκτός αν…”

24.07.2021 / 8:42
ka 4

Μετάλλαξη Delta του κορονοϊού κυριαρχεί πλέον σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και οι προσπάθειες πρέπει να ενισχυθούν για να αποφευχθεί η μετάδοση, προειδοποιούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Τα νέα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δείχνουν ότι μεταξύ 28 Ιουνίου και 11 Ιουλίου 2021 η παραλλαγή Delta ήταν κυρίαρχη στις 19 χώρες από τις 28 χώρες.

Σε αυτές τις 19 χώρες, το ποσοστό της παραλλαγής Delta κυμαινόταν 68,3%, ξεπερνώντας την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή Alpha (22,3%).

Όπως αναφέρει το κοινό δελτίο Τύπου ΠΟΥ και ECDC με βάση τις τρέχουσες τάσεις, η παραλλαγή Delta θα είναι το παγκόσμιο κυρίαρχο στέλεχος τους επόμενους μήνες και έχει ήδη εντοπιστεί σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, εκτοπίζοντας την κυκλοφορία άλλων παραλλαγών, εκτός εάν εμφανιστεί ένας νέος πιο ανταγωνιστικός ιός.

Ο Δρ Χανς Κλούγκε, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ / Ευρώπης δήλωσε: «Είμαστε πολύ μακριά από το τέλος της πανδημίας και δυστυχώς σε πολλές χώρες της περιοχής μας βλέπουμε μια σημαντική αύξηση των περιπτώσεων που σχετίζονται με τη διάδοση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Delta. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των κρατών μελών να εμβολιάσουν άτομα σε ολόκληρη την περιοχή, εκατομμύρια ακόμη παραμένουν μη εμβολιασμένοι και ως εκ τούτου κινδυνεύουν να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Τα καλά νέα είναι ότι τα δεδομένα δείχνουν σαφώς ότι η λήψη μιας πλήρους σειράς εμβολιασμού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου. Οι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν».

Η Δρ Αντρέα Άμον, Διευθύντρια του ECDC είπε από την πλευρά της ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την κοινή λογική για να αποτρέψουμε τη διάδοση του ιού. Αυτό σημαίνει πλήρη εμβολιασμό μόλις προκύψει η ευκαιρία και διατήρηση της φυσικής απόστασης, πλύσιμο των χεριών, αποφυγή πολλών χώρων και φορώντας μάσκα όταν είναι απαραίτητο. Αυτά είναι μέτρα που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Πρέπει να τα θεωρήσουμε ως “μέτρα κατά του lockdown”, διότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών χωρίς να χρειάζεται να κλείσουν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα