Παρασκευή, 14.05.2021, 6:58 μμ

Ιταλία: Άνοιγμα σχολείων μετά το Πάσχα των Καθολικών – Θα παραμείνει σε πορτοκαλί ή κόκκινη ζώνη η χώρα

27.03.2021 / 10:02
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
People wear protective masks as they sit near the Colosseum, as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues, in Rome, Italy November 12, 2020. REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Όλη η Ιταλία πρόκειται να παραμείνει πορτοκαλί ή κόκκινη ζώνη μέχρι τα τέλη Απριλίου, αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα, όμως, αποφασίσθηκε ότι από τις 6 Απριλίου θα ξανανοίξουν παιδικοί σταθμοί, δημοτικά και γυμνάσια (μόνον για τους μαθητές της πρώτης γυμνασίου) με φυσική παρουσία καθηγητών και παιδιών στις σχολικές αίθουσες. Κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνουν κλειστά (μόνο με λειτουργία take away και κατ’΄οίκον παράδοση) εστιατόρια και καφέ, αλλά και θέατρα, κινηματογράφοι και γυμναστήρια.

Αυτό επιβεβαίωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη. Παράλληλα, τόνισε ότι σε ορισμένα σχολεία πρόκειται να πραγματοποιηθούν και διαγνωστικά τεστ, ενώ εξήγησε ότι αν άνοιγαν και τα λύκεια, οι μολύνσεις θα κινδύνευαν να αυξηθούν και πάλι.

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα εγκριθεί νέο μέτρο, το οποίο θα περιέχει απαγόρευση, για γιατρούς και νοσοκόμους που δεν θέλησαν να εμβολιαστούν, να έρχονται σε επαφή με ασθενείς σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας. Ο ίδιος είπε και πάλι ότι θα εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca, την ερχόμενη εβδομάδα. Σχετικά με την δυνατότητα έγκρισης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι η έγκριση του EMA θα χρειαστεί, ακόμη τρεις ή τέσσερις μήνες.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρθηκε και στην παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην χθεσινή διαδικτυακή σύνοδο της Ε.Ε. Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε πως «ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση, έφερε οξυγόνο στην σχέση Ηνωμένων Πολιτειών- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι η Ευρώπη είναι ο κύριος σύμμαχος της χώρας του, αυτό ήταν και το κύριο σημείο της παρέμβασής του. Σε ότι αφορά την Τουρκία, υπογράμμισε την σημασία της σχέσης με την χώρα αυτή, αλλά και ότι υπάρχουν βασικές διαφορές, με αξίες που δεν συμμεριζόμαστε. Ή μάλλον, ακριβέστερα, με αρνητικές αξίες. Και η Ιταλία αναφέρθηκε στην αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

Ο Μάριο Ντράγκι ερωτήθηκε, τέλος, και σχετικά με την χθεσινή του παρέμβαση στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με την οποία στάθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης, έστω και μακροπρόθεσμα, ενός ευρωπαϊκού ομολόγου.

Απαντώντας στο ερώτημα, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν διαθέτει αγορά κεφαλαίων, ολοκληρωμένη τραπεζική ένωση και ενιαίο ομόλογο. Κάτι που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό».

«Δεν μπορούμε να τρέφουμε υπερβολικές αυταπάτες σε ό,τι αφορά την διεθνή αξία του ευρώ, τουλάχιστον έως ότου δεν λυθούν τα προβλήματα αυτά. Χρειαζόμαστε και μια φορολογική ένωση, και θα ήταν απαραίτητη μια πολιτική δέσμευση προς τις κατευθύνσεις αυτές», υποστήριξε ακόμη.

protothema.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα