Ιδού το νέο δημαρχείο της Πάτρας(ΦΩΤΟ)

04.03.2023 / 11:00
arsakeio2

H αντίστροφη  μέτρηση για να ανοίξει τις πύλες του το νέο δημαρχείο της Πάτρας έχει αρχίσει. Η μεταφορά του δημαρχείου στο κτίριο του πρώην Αρσακείου στην οδό Μαιζώνος εκτός από τη μεταστέγαση της «ραχοκοκαλιάς» των υπηρεσιών του δήμου σηματοδοτεί και τη μεταφορά ενός σημαντικού κομματιού από την ιστορία της πόλης.

Το γεγονός και μόνο ότι το δημαρχιακό Μέγαρο της Πάτρας αλλάζει στέγη μετά από 112 χρόνια αποδεικνύει  τη σημασία και το μέγεθος του εγχειρήματος. Η απόφαση για την αγορά του οικοπέδου όπου αναγέρθηκε το παλαιό Αρσάκειο ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο το 1929  μετά από πρόταση του τότε δήμαρχου Πατρέων Ιωάννη Βλάχου, προκειμένου να στεγάζει το  «Αρσάκειο Παρθεναγωγείο».

(φωτο ΑΡΣΑΚΕΙΑΔΕΣ –  ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΔΙΔΑΣΛΑΊΣΣΑΣ ΚΑΤΙΝΑΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ – ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΛΕΖΑΝΤΑ)

Το κτίριο μαζί με το οικόπεδο καταλαμβάνει 5.000 τετραγωνικά μέτρα. Τα σχέδια του κτιρίου συντάχθηκαν από έναν διακεκριμένο αρχιτέκτονα της εποχής και ολυμπιονίκη, τον Αναστάσιο Μεταξά, ο οποίος έχει σχεδιάσει και αναμορφώσει πολλά κτίρια της Αθήνας μεταξύ των οποίων και αυτό όπου σήμερα στεγάζεται το προεδρικό Μέγαρο.

 Τα σχέδια στη συνέχεια διαβιβάστηκαν και αξιολογήθηκαν από το Πολυτεχνείο της Ρώμης με το έργο να ολοκληρώνεται και να παραδίδεται μία εβδομάδα πριν την κήρυξη του πολέμου από την Ιταλία στη χώρα μας.

Στη συνέχεια επιτάχθηκε και χρησιμοποιήθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση για τις ανάγκες του πολέμου και το 1943 χρησιμοποιήθηκε από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής ως νοσοκομείο.

(ΦΩΤΟ αρ 4 – σχεδιο κατοψης)

Με την απελευθέρωση άρχισε η σταδιακή του χρήση ως εκπαιδευτήριου με πλήρη λειτουργία από το 1950 και μετά. Από την Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία, η οποία ήταν η πρώτη ακαδημία που λειτούργησε στην Ελλάδα αποφοίτησαν 3520 δημοδιδασκάλισσες οι οποίες στελέχωσαν όλα τα σχολεία της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής.

 Στον επόμενο τόνο δημαρχείο

Το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι εργασίες αναβίωσης του κτιρίου με τα παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε αυτό να μην έχουν αλλάξει το χαρακτήρα και την ταυτότητά του, ενώ συγχρόνως θα είναι κάτι παραπάνω από χρηστικό. Σχεδόν το σύνολο των εργασιών έχει επιβλεφτεί από το Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη .

Τι θα στεγάσει και ποιοι… μετακομίζουν

Στον 4ο όροφο του κτιρίου θα στεγαστεί το γραφείο του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και η γραμματειακή του υποστήριξη.  Στο ίδιο επίπεδο θα στεγαστούν το γραφεία του προέδρου  στο Δημοτικό Συμβούλιο Παναγιώτη Μελά και των αντιδημάρχων Χρήστου Κορδά, Διονύση Πλέσσα, Νίκου Ασπράγκαθου, Αναστασίας Τογιοπούλου και Μιχάλη Αναστασίου. Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος και η αντιδήμαρχος Υγείας – Πρόνιας Βίβιαν Σαμούρη δεν θα έχουν έδρα στο Αρσάκειο.

(φωτο αρσακειο 1)

Συνολικά θα μετακινηθούν 250 με 280 υπάλληλοι οι οποίοι μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες στελεχώνουν τις διευθύνσεις Αρχιτεκτονικού έργου, Πολεοδομικού σχεδιασμού και δόμησης, έργων υποδομής, οικονομικών, τοπικής οικονομίας και το πρωτόκολλο.  Το ληξιαρχείο και το δημοτολόγιο θα παραμείνουν στο κτίριο της Παντανάσσης.

Ένα δημαρχείο κύτταρο πολιτισμού – έκθεση

Το νέο δημαρχείο χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα και στα τρία από αυτά οι πολίτες κατά την επίσκεψή τους θα έρχονται σε επαφή με κομμάτια από την ιστορία της πόλης, σημαντικές στιγμές από τις δράσεις δομών του δήμου, πίνακες και έργα τέχνης.

Η  απόκτηση του συγκεκριμένου χαρακτήρα για το νέο δημαρχιακό Μέγαρο της Πάτρας ήταν προσωπική επιθυμία του δήμαρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Οι πολίτες εκτός από τα έργα που θα είναι αναρτημένα και αναπτυγμένα σε αίθουσες και διαδρόμους του δημαρχείου θα μπορούν να ξεναγούνται ηλεκτρονικά στο σύνολο των έργων τέχνης ενώ θα υπάρχουν και οθόνες ψηφιακής περιήγησης  μέσα από τις οποίες θα προβάλλεται το υλικό.

Μεταξύ άλλων θα φιλοξενείται έκθεση η οποία θα αναδεικνύει την ιστορία της Πάτρας, έκθεση στην οποία θα αποτυπώνεται η εξέλιξη της πόλης και στιγμές από δράσεις των δομών όπως το Φεστιβάλ, έκθεση με έργα τέχνης από τις μόνιμες συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, γλυπτά, η ιστορία του κτιρίου  και σε κομβικό σημείο η προτομή του Κωστή Παλαμά.

Οι χώροι φιλοξενίας των εκθέσεων θα  αναπτύσσονται στο 1ο , 2ο και 3ο επίπεδο του Κτιρίου.

Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο

Στο νέο δημαρχείο της Πάτρας μετά από εισήγηση του δημάρχου Κώστα Πελετίδη θα λειτουργεί και πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο.

Δημοτικό Συμβούλιο – Εκδηλώσεις

Στο νέο δημαρχείο της Πάτρας θα μεταφερθούν και οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες εν ω έχει προβλεφθεί και η διαμόρφωση αίθουσας εκδηλώσεων

Το παλαιό δημαρχείο

Η μεταφορά στο νέο δημαρχείο απελευθερώνει μεγάλους χώρους από το κτίριο της οδού Μαιζώνος, οι περισσότεροι εκ των οποίων σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο «Ν» ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του πολιτισμού.

Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις στο ισόγειο θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο και της μελέτης για τον εκσυγχρονισμό της δημοτικής βιβλιοθήκης ένα τμήμα αυτής αλλά και η Δημοτική Πινακοθήκη,  ενώ στον πρώτο όροφο προβλέπεται η λειτουργία μόνιμης έκθεσης και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων.

Να σημειωθεί ότι τα έργα του Επαμεινώνδα Θωμόπουλου που κοσμούν το σημερινό δημαρχείο θα παραμείνουν στη θέση τους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα