Η υβριδική εργασία κερδίζει έδαφος

25.02.2024 / 13:00
thlergasiahybrid_work_eurofound_30_6_2023

Tου Julian Weston

Περισσότερες από 867 νέες τοποθεσίες στο δίκτυό της πρόσθεσε κατά τη διάρκεια του 2023, η IWG, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των νέων τοποθεσιών υβριδικής εργασίας, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Μάλιστα, ένα συντριπτικό 95% αυτών των τοποθεσιών παρέχονται μέσω συμφωνιών διαχείρισης εταιρικών σχέσεων, εκπληρώνοντας την στρατηγική χαμηλού κόστους κεφαλαίου της IWG, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Προς το τέλος του 2023, η IWG δήλωσε τα υψηλότερα έσοδα που είχε ποτέ στην 30ετή πορεία της, με τα έσοδα του ομίλου να αυξάνονται το τρίτο τρίμηνο κατά 8% στις 830 εκατ. λίρες.

Η ταχεία ανάπτυξη σε νέες τοποθεσίες καθοδηγείται από ιδιοκτήτες ακινήτων και συνεργάτες που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για υβριδική εργασία. Πολλοί από αυτούς τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους παραδοσιακά ακίνητα επιλέγουν να συνεργαστούν με την IWG για να επωφεληθούν από τις διάφορες επιλογές που του δίνονται, μέσω των brands του Ομίλου, Regus, Spaces, HQ και Signature.

Η IWG διαθέτει 4.000 τοποθεσίες σε περισσότερες από 120 χώρες, αλλά οι δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη είναι εκθετικές με την εκτίμηση για 1,2 δισεκατομμύριο εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και μια αγορά εργασίας με δυνατότητα άνω των 2 τρισ. δολαρίων (1,57 τρι. εκατ. λίρες). Η IWG συνεργάζεται με ιδιοκτήτες και επενδυτές για να μετατρέψει συμβατικούς χώρους σε δυναμικά περιβάλλοντα εργασίας για τους εργαζομένους, ενώ παράγει ουσιαστικές και βιώσιμες ροές εσόδων για τους συνεργάτες της.

Οι τάσεις στα ακίνητα

Η αυξανόμενη ζήτηση από ιδιοκτήτες ακινήτων και επενδυτές καθοδηγείται από δύο βασικές τάσεις στα ακίνητα. Πρώτον, οι εταιρείες επανεκτιμούν τα χαρτοφυλάκια ακινήτων τους και μειώνουν το μέγεθος των γραφείων τους στα κέντρα των πόλεων, αντικαθιστώντας τις μακροχρόνιες, περιοριστικές και ακριβές μισθώσεις με ευέλικτους χώρους, με εταιρείες όπως η IWG. Δεύτερον, αποκτούν ευέλικτους χώρους εργασίας στα προάστια, πιο κοντά στα σημεία όπου ζουν και θέλουν να είναι οι άνθρωποι τους, ως μέρος του ολοένα και πιο δημοφιλούς μοντέλου γραφείου “hub-and-spoke”, όπου οι εργαζόμενοι μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ σπιτιού, τοπικών γραφείων και το κέντρο της πόλης.

Η επιθυμία των εργαζομένων να αποφύγουν τις μακροχρόνιες και δαπανηρές καθημερινές μετακινήσεις είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο, με πολλούς να στοχεύουν στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και στη μείωση των περιττών δαπανών. Σύμφωνα με την έρευνα της IWG, μόνο 1 στους 5 εργαζόμενους θα μετακινούνταν περισσότερο από 30 λεπτά καθημερινά, ενώ το 60% εκφράζει την επιθυμία για χώρο εργασίας σε απόσταση 15 λεπτών από το σπίτι του. Μια μελέτη σε 2.000 εργαζόμενους που αξιοποιούν το υβριδικό μοντέλο εργασίας έδειξε επίσης ότι οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν μέση αύξηση κατά 4,7 εβδομαδιαίες ώρες άσκησης, 71 ώρες ύπνου ετησίως και βελτίωση στη διατροφή τους.

Σημειώνεται πως ο τομέας των ευέλικτων χώρων εργασίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 600% έως το 2030, ενώ το Indeed (κορυφαίος ιστότοπος θέσεων εργασίας στον κόσμο) ανέφερε μια αύξηση 6.531% στις αναζητήσεις για «υβριδική» εργασία.

Η Πέμπτη είναι η καινούργια Δευτέρα;

«Οι περισσότεροι άνθρωποι αποδίδουν επαγγελματικά περισσότερο κατά την αρχή της εβδομάδας. Σε έναν υβριδικό κόσμο η Πέμπτη είναι η καινούργια Δευτέρα», τονίζει ο πρόεδρος της Salesforce, Brent Hyder, ο οποίος μελετώντας στελέχη εταιρειών που «άνοιξαν» πρόσφατα, διαπίστωσε ότι η Πέμπτη είναι η πιο δημιουργική και παραγωγική ημέρα στο γραφείο.

Την ίδια στιγμή, η PwC υπογραμμίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν, καθώς η τηλεργασία μπορεί να δημιουργήσει εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, όχι τόσο ως προς την απόδοση, αλλά κυρίως ως προς την κοινωνικοποίηση, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει στο τέλος την κρίση κατά την αξιολόγηση του προσωπικού, ειδικά στην περίπτωση προαγωγής ή αύξησης μισθού. «Θα κάνουμε πολλά λάθη, μπορώ να στο υποσχεθώ αυτό», αναφέρει ο Τιμ Ράιαν, πρόεδρος της εταιρείας στην Αμερική. «Βέβαια στόχος μας είναι να μην σηκωθούμε σε 12 μήνες από τώρα και ανακαλύψουμε ότι κάναμε ένα σοβαρό λάθος».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα