Η σύρραξη Ρωσίας -Ουκρανίας «βουλιάζει» την παγκόσμια αγορά τροφίμων

26.02.2022 / 1:50
sitari

Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι

Η αύξηση των τιμών θα είναι τόσο αλματώδης που ακόμη και οι πατρινοί δεν θα μπορούν να προμηθευτούν ούτε τα απολύτως αναγκαία.

Mε τις εξελίξεις να «τρέχουν» με ραγδαίες ρυθμούς από την ώρα που γράφτηκαν αυτές οι λέξεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από τα ξημερώματα της Πέμπτης ξεκίνησε γενικευμένη εισβολή με βομβαρδισμούς σε Κίεβο, Οδησσό και Μαριούπολη, τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία και από τη Λευκορωσία, ενώ επίθεση εξαπολύθηκε και από την προσαρτημένη Κριμαία. Η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στους δύο από τους παγκόσμιους κολοσσούς προμηθευτών τροφίμων, τη Ρωσία και την Ουκρανία, σημαίνει και παγκόσμια κρίση στην αγορά τροφίμων, κάτι που μας αφορά όλους.

«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις»

Μιλώντας στον «Max Fm» και στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλο «Πράσινο, κόκκινο σε γαλάζιο φόντο» από την Συντεχνία Αρτοποιών Πάτρας ο Ε. Ανδρεόπουλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και την απόγνωση στην οποία βρίσκονται ήδη και οι αρτοποιοί της πόλης μας. Ο κ. Ανδρεόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ζούμε περίεργες καταστάσεις, εμπόλεμες καταστάσεις από τα ξημερώματα της Πέμπτης και πλέον και όλα αυτά θα διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο, ώς προς τις τιμές των αλεύρων και γενικότερα των πρώτων υλών. Σίγουρα, αναμένονται αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών και του ψωμιού γενικότερα, γιατί από όσο γνωρίζω,  μεγάλη ποσότητα σιτηρών έρχεται από Ουκρανία, όπως επίσης και το ηλιέλαιο. Μια χώρα με μεγάλη παραγωγή ηλιελαίου. Αυτές τις αυξήσεις σίγουρα θα τις δούμε μπροστά μας και πολύ σύντομα, σε «πάντρεμα» με την αύξηση της ενέργειας και του πετρελαίου. Γενικότερα, ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Να ξαναεπαναλάβω αυτό που λέω συνέχεια. Ακόμα και εμείς οι αρτοποιοί θα πούμε το ψωμί – ψωμάκι. Υπάρχουν συνάδελφοι που είναι σε απόγνωση. Μόλις παραλαμβάνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα άλευρα που έχουν παραγγείλει, έρχονται ακόμα πιο αυξημένα κ.ο.κ. Το θέμα είναι ότι συμμεριζόμαστε και εμείς τον καταναλωτή, γενικότερα τον λαό, γιατί και ο λαός, αυτά τα 500-600 ευρώ που έπαιρνε, παίρνει. Αλλά, δεν του φτάνουν για πουθενά, δυστυχώς. Και εμείς, μπορεί να μετακυλήσουμε αυτή την αύξηση, γιατί δεν θα μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, αλλά και ο καταναλωτής, θα μπορεί να αγοράσει; Κάτι πρέπει να γίνει. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Μέχρι πριν λίγο καιρό, μπορεί αυτό να το λέγαμε χαριτολογώντας, αλλά πλέον είναι η πραγματικότητα» και καταλήγοντας ο κ. Ανδρεόπουλος επισημαίνει: «Πολλοί συνάδελφοι που διαθέτουν μεγάλες μονάδες ή υποκαταστήματα, σκέφτονται και την μείωση προσωπικού ή να κλείσουν κάποια υποκαταστήματα, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Δυστυχώς, πλέον δεν «ζούμε» το σενάριο, αλλά την ταινία».

«Τρέμει» η παγκόσμια αγορά

Ρωσία, Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων προμηθευτών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου. Οι έμποροι ανησυχούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή θα μπορούσε να επηρεάσει την κίνηση των καλλιεργειών και θα υποχρέωνε τους εισαγωγείς να αναζητήσουν σε άλλες χώρες τις προμήθειες τους.

«Οι δυσχέρεια στον εφοδιασμό από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα επηρεάσει τη συνολική παγκόσμια διαθεσιμότητα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Φιν Ζιέμπελ, οικονομολόγος με ειδίκευση στις αγροτικές επιχειρήσεις στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας. «Οι αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές».

Τα δεδομένα εμπορίου της Refinitiv έδειξαν ότι περίπου το 70% των εξαγωγών σιταριού της Ρωσίας κατευθύνθηκε σε αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική το 2021.

Οι διεθνείς έμποροι υποστηρίζουν ότι πολλοί αγοραστές έχουν ήδη στρέψει… την πλώρη των καραβιών τους σε άλλους προμηθευτές, λόγω ανησυχίας ότι οποιοδήποτε ξέσπασμα πολέμου θα οδηγούσε σε μεγάλες καθυστερήσεις διακίνησης προϊόντων.

«Τα πλοία αποφεύγουν να διασχίσουν τη Μαύρη Θάλασσα λόγω του κινδύνου πολέμου», είπε ένας οικονομικός αναλυτής με έδρα τη Σιγκαπούρη, προσθέτοντας ότι «ήδη σημειώνονται καθυστερήσεις και διακοπές στον εφοδιασμό». Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η έλλειψη προμηθειών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για το σιτάρι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων κυμαίνονται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, λόγω της έντονης ζήτησης για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι επιπτώσεις στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεαζόταν από την κλιμακούμενη κρίση ιδιαίτερα και η Γερμανία περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες χώρες. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επηρεαστεί από την κλιμακούμενη κρίση, η Γερμανία θα πληγεί ιδιαίτερα σκληρά: Η Γερμανία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών για την παραγωγή και την ηλεκτρική ενέργεια από το φυσικό αέριο που εισάγει από τη Ρωσία, ενώ οι κορυφαίες εξαγωγές από τη Γερμανία προς τις δύο χώρες που εμπλέκονται στην κρίση, περιλαμβάνουν αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, άλλο εξοπλισμό μεταφορών, ηλεκτρονικά είδη, μέταλλα και πλαστικά. Η Ρωσία ελέγχει επίσης περίπου το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων χαλκού και είναι σημαντικός παραγωγός νικελίου και πλατίνας.

Το νικέλιο είναι η βασική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων και ο χαλκός – που θεωρείται ευρέως ως οικονομικός παράγοντας – χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή ηλεκτρονικών και την κατασκευή κατοικιών.

Η βιομηχανία τσιπ των ΗΠΑ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο νέον ουκρανικής προέλευσης και η Ρωσία εξάγει επίσης μια σειρά από στοιχεία κρίσιμα για την κατασκευή ημιαγωγών, κινητήρων τζετ, αυτοκινήτων και φαρμάκων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα