Η πληγή παραμένει ανοιχτή καθώς δεν έχει επιτευχθεί ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Εβραίων και Παλαιστίνιων

29.05.2021 / 19:04
187349234_10158700181268074_8360255636492627290_n

Του Δήμου Βερύκιου,

Το «σοκ και δέος» των Ισραηλινών στην Γάζα διήρκησε έντεκα ημέρες! Οι βόμβες ακριβείας των Ισραηλινών, από την μια, και οι πύραυλοι της Χαμάς με ιρανική γόμωση, από την άλλη, σταμάτησαν να διασταυρώνονται στον άξονα Γάζα – Ιερουσαλήμ…

Επιτεύχθηκε – λέει – συμφωνία εκεχειρίας, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει…

Άλλος ένας κύκλος έντασης έκλεισε στους «Άγιους Τόπους», «Άγιοι» και για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες (Χριστιανοί Μωαμεθανοί, Ιουδαίοι ). Ωστόσο, δεν έκλεισαν οι πληγές που άνοιξε τούτη η τελευταία αιματοχυσία.

• Ο άμαχος πληθυσμός των Παλαιστίνιων της Γάζας παραμένει αποκλεισμένος και αβοήθητος να απειλείται από μια υγειονομική βόμβα με το πιο φονικό κοκτέιλ (κορωνοϊού, ακαθαρσιών και έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων, νερού, ηλεκτρικού ρεύματος).

• Η δαμόκλειος σπάθη εξακολουθεί να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια των Παλαιστίνιων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης όπου, ανά πάσα στιγμή, απειλούνται με έξωση από τα σπίτια τους…

• Η ανένταχτη και «ακαπέλωτη» νεολαία της Παλαιστίνης, εξακολουθεί να βρίσκεται υπ’ ατμόν ξεπερνώντας τις παραδοσιακές ηγεσίες (Φατάχ – Χαμάς) των Παλαιστινίων.

• Η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ εξακολουθεί να παραμένει ρευστή. Ο Νετανιάχου δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και οι πολιτικοί αντίπαλοι του, αμφισβητούν ευθέως την χρησιμότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα των Ισραηλινών βομβαρδισμών στην Γάζα.

• Στην Τουρκία ο Ερντογάν αυτοπαγιδευμένος και απομονωμένος, ως αυτόκλητος υπερασπιστής των Μουσουλμάνων Παλαιστίνιων, γρυλίζει κατά του Ισραήλ και των Αμερικανών χωρίς να του δίνει σημασία κανείς.

• Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να εξοπλίζει το Ισραήλ αλλά στο Κογκρέσο και τα αμερικανικά Media άρχισαν για πρώτη φορά να ακούγονται φωνές και υπέρ των Παλαιστίνιων.

Η επίσκεψη Αντονι Μπλίκεν στη Μέση Ανατολή

Υπό το πρίσμα αυτών των μεταβολών, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίκεν επισκέφτηκε την τραυματισμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, τρία εικοσιτετράωρα μετά την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του το Ισραήλ. Στόχος του η ενίσχυση της κατάπαυσης του πυρός και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Ωστόσο μετά τη συνάντηση με τον Μπλίκεν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι εκτιμά τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και προειδοποίησε ότι η απάντηση του Ισραήλ θα είναι πολύ ισχυρή εάν η Χαμάς σπάσει την κατάπαυση του πυρός.

Επίσης ο Νετανιάχου σχολίασε ότι το Ισραήλ διατηρεί πάντα το δικαίωμα του να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στο Ιράν και ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Ο Μπλίκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστήριξαν πλήρως το Ισραήλ ενάντια στις επιθέσεις της Χαμάς και είπε ότι θα αποτρέψει την πολιτοφυλακή να επωφεληθεί από τα κονδύλια ανασυγκρότησης της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε επίσης ότι η αποστολή του στην περιοχή ήταν να μειώσει την ένταση.

Σε συνδυασμό με την αποστολή του  Άντονι Μπλίκεν, οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι επιτρέπουν την μεταφορά των καυσίμων, των φαρμάκων και των τροφίμων που προορίζονται για τον ιδιωτικό τομέα της Γάζας.

Ο Άντονι Μπλίκεν επισκέφτηκε επίσης τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το Κάιρο και το Αμάν…

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι, πολύ νωρίς για ευρύτερες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων που επί δεκαετίες είναι διχασμένοι με εχθρότητα.

Πώς μπορεί να αλλάζει η γνώμη της Δύσης για το Ισραήλ

Άλλος ένας γύρος εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τα τελευταία 70 χρόνια.

Άλλος ένας ατέρμονων κύκλος βίας και καταστροφής, αδικίας και ταπείνωσης των Παλαιστίνιων.

Εάν δεν επιτευχθεί πραγματική ειρήνη και δικαιοσύνη, θα πρέπει να αναμένουμε ανάλογες εχθροπραξίες να ξεσπάνε ξανά και ξανά…

Η απόπειρα εκδίωξης μιας ομάδας ανθρώπων από τις εστίες τους και η αντικατάστασή τους με μια άλλη θα επιδεινώνει την κατάσταση και δεν θα οδηγεί σε ειρήνη και ασφάλεια.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που το Ισραήλ αρνείται να αποδεχτεί επειδή αισθάνεται αυτοπεποίθηση στη δύναμή του και είναι απρόσβλητο από την προστασία που του παρέχουν οι ΗΠΑ.

Ο τελευταίος γύρος επιθέσεων πυροδότησε μια δυσμενή σειρά γεγονότων για το Ισραήλ.

Κάθε σύγκρουση έχει δύο πλευρές, διαφορετικά δεν θα ήταν σύγκρουση.

Ο έλεγχος των ΜΜΕ και ο επηρεασμός της κοινής γνώμης είναι ουσιαστικό στοιχείο για τη νίκη σε οποιαδήποτε σύγκρουση.

Το πώς διαμορφώνεται η ιστορία – εικόνα, συμπεριλαμβανομένων των λέξεων που χρησιμοποιούνται και των εικόνων που δημοσιεύονται, βοηθά στην απόκτηση και διατήρηση της επίσημης και δημόσιας υποστήριξης. Μόλις υπάρχει ένα πιο πειστικό επιχείρημα που αμφισβητεί τον κυρίαρχο λόγο και τραβά την προσοχή των ανθρώπων, προκαλεί αμφισβήτηση και απόρριψη.

Η τελευταία κλιμάκωση της ισραηλινής-παλαιστινιακής σύγκρουσης αποκάλυψε τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των κυρίαρχων επιχειρημάτων και από τις δύο πλευρές.

Η πλευρά των Παλαιστίνιων δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει ευρέως στην διεθνή κοινή γνώμη τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων. Δεν κατάφερε να γνωστοποιήσει τα βάσανα, τη στέρηση και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Τα γεγονότα αυτά και οι πραγματικές συνθήκες που αφορούν το Παλαιστινιακό συχνά επισκιάζονται από άλλες κρίσεις και συγκρούσεις και υπονομεύονται από εσωτερικές διαιρέσεις και κακοδιαχείριση.

Από την άλλη πλευρά είναι οι ισχυρές, πλούσιες Δυτικές χώρες και εκείνες που βρίσκονται υπό την επιρροή του Ισραήλ και στις οποίους θεωρούν ότι βρίσκουν καταφύγιο οι Εβραίοι που είχαν υποφέρει από διακρίσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Η Δύση προσπαθώντας να εξιλεώσει τη μισαλλοδοξία και τις φρικαλεότητες εναντίον των Εβραίων, υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει το Ισραήλ πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά και στα μέσα ενημέρωσης, κλείνοντας τα μάτια σε κάθε φρικαλεότητα που διαπράττει.

Για τους Παλαιστινίους, το Ισραήλ αποκαλείται «δημοκρατία» και «πολιτισμένο κράτος» που περιβάλλεται από βάρβαρα και αυταρχικά κράτη.

ο Ισραήλ εμφανίζεται ως ρατσιστικό, στρατιωτικό και φονταμενταλιστικό κράτος, σύμφωνα με την έκθεση του Human Rights Watch που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα. Οι ισραηλινές αρχές διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας , ανέφερε η έκθεση. Τα ευρήματά της βασίστηκαν στην γενική πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης για τη διατήρηση της κυριαρχίας των Εβραίων Ισραηλινών έναντι των Παλαιστινίων και των σοβαρών καταχρήσεων που διαπράχθηκαν εναντίον Παλαιστινίων που κατοικούσαν στην κατεχόμενη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η αλλαγή στάσης της κοινής γνώμης

Για τις αλλαγές στην άποψη της κοινής γνώμης συνέβαλαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρείχαν μια πλατφόρμα άμεσης μετάδοσης των ωμών και συγκινητικών πλάνων από τους Παλαιστινίους για την καταστροφή και τις κακοποιήσεις που υπέστησαν. Αυτό έχει συγκεντρώσει συντριπτική υποστήριξη και συμπάθεια σε όλο τον κόσμο και συγκέντρωσε διαδηλωτές σε διάφορες πόλεις, παρόλο που ορισμένες από αυτές τις πλατφόρμες προσπάθησαν να λογοκρίνουν τους Παλαιστίνιους μπλοκάροντας hashtag και λογαριασμούς που αναφέρονται στις βίαιες ταραχές στη γειτονιά Sheikh Jarrah της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και στο Τζαμί Al-Aqsa, όπου οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας προσπάθησαν να εκτοπίσουν τους Παλαιστινίους από τα σπίτια τους και επιτέθηκαν στους προσκυνητές.

Τέτοιου είδους επιθετικές συμπεριφορές και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά των Ισραηλινών Δυνάμεων ξεσήκωσαν και ένωσαν όχι μόνο τους Παλαιστινίους αλλά προκάλεσαν και την συμπάθεια της διεθνούς κοινής γνώμης.

Οι Παλαιστίνιοι στην Γάζα βρίσκονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες αποκλεισμού, φτώχειας και απειλής που περιγράφεται ως η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή στον κόσμο.

Απομένει να δούμε πώς οι Παλαιστίνιοι και οι υποστηρικτές τους θα είναι σε θέση να οικοδομήσουν και να καλλιεργήσουν αυτήν τη σειρά των γεγονότων για να επιτύχουν τον απώτερο στόχο τους να έχουν ένα ανεξάρτητο, βιώσιμο κράτος όπου μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Ο κόσμος πρέπει να αδράξει τη στιγμή για να τερματίσει την ισραηλινή κατοχή.

Οι Ισραηλινοί αρχίζουν να χαλαρώνουν μετά από άλλη μια κατάπαυση του πυρός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου με την Χαμάς.

Μετά από 11 ημέρες βίας, οι Ισραηλινοί μπορούν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους και να βγουν από τα καταφύγια. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δούμε μια επιστροφή στην προ -πανδημία κανονικότητα.

Η σκληρή καθημερινότητα των Παλαιστινίων

Δεν ισχύει το ίδιο στην Παλαιστινιακή πλευρά. Η φυσιολογική ζωή και η ηρεμία δεν είναι ποτέ στο μενού των 5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν υπό ξένη στρατιωτική κατοχή ή αποκλεισμό.

Σε περισσότερες από 19.700 ημέρες κατοχής, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν περάσει ποτέ μια μέρα πραγματικής ειρήνης.

Οι εκεχειρίες δεν βάζουν ποτέ τέλος, στις κατεδαφίσεις ή τις εξώσεις Παλαιστίνιων από τα σπίτια, τις νυχτερινές συλλήψεις και την καθημερινή επιθετικότητα των κατοχικών δυνάμεων. Αυτό καταγράφηκε υπέροχα στην υποψήφια για Όσκαρ ταινία «The Present» από τη Farah Nabulsi.

Ειδικότερα στην Γάζα, οι Παλαιστίνιοι βγαίνουν στους δρόμους, τραυματισμένοι και φοβισμένοι. Θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για επιβίωση. Έχουν επιβιώσει από τον βομβαρδισμό, αλλά τώρα πρέπει να επιβιώσουν και από τον κορονοϊό. Άραγε, ποιος θα νοιαστεί για τον εμβολιασμό τους; Λιγότερο από το 2% των Παλαιστινίων στα Κατεχόμενα Εδάφη έχουν εμβολιαστεί επειδή, το Ισραήλ αρνείται να τηρήσει τη νομική του υποχρέωση να εμβολιάσει τους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές που κατέχει. Στην Γάζα υπάρχουν 91.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι συγκεντρωμένοι σε καταφύγια σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.

Το σύστημα υγείας της Γάζας βρισκόταν σε κρίση πριν από τον τελευταίο βομβαρδισμό. Από τις αρχές του Ραμαζανιού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τεκμηριώσει 117 ισραηλινές επιθέσεις εναντίον παρόχων υγειονομικής περίθαλψης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Ο βομβαρδισμός των δρόμων εγκλώβισε τα ασθενοφόρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν στα νοσοκομεία.

Σε τούτη την υγειονομική βόμβα που παρέμεινε στην Γάζα μετά την εκεχειρία προστίθενται και τα ακατέργαστα λύματα που ρέουν στα σοκάκια των προσφυγικών καταυλισμών και στους δρόμους της πόλης. Η υγειονομική απειλή στην Γάζα είναι μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη από τις βόμβες του Μπενιαμίν Νετανιάχου…

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν, επίσης, την έλλειψη ισχύος ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Υπολογίζεται ότι 700.000 επηρεάζονται από την απώλεια ενέργειας και η παροχή νερού έχει μειωθεί κατά 40%.

Το Ισραήλ συνεχίζει να αρνείται να ανοίξει τα σημεία διέλευσης που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπιστική βοήθεια και να θεραπεύσει τους τραυματίες. Πρόκειται ίσως για τη χειρότερη από την ανθρωπιστική κρίση. Μόνο ο τερματισμός του αποκλεισμού της Γάζας, το άνοιγμα της οικονομίας της και η επένδυση στη στήριξη του βιοπορισμού και στις υποδομές θα κάνει μια πραγματική διαφορά.

Εάν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν ελπίδα και μέλλον, τότε το δέλεαρ της ένταξης τους σε ένοπλες ομάδες μπορεί να είναι αδύνατο.

Η πληγή παραμένει ανοιχτή καθώς δεν έχει επιτευχθεί ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Εβραίων και Παλαιστίνιων 7

Τι θα κάνει η διεθνής κοινότητα;

Το ζητούμενο είναι εάν θα εργαστεί η διεθνής κοινότητα για να αποκλιμακωθεί στην Ιερουσαλήμ;

Η είσοδος την περασμένη Κυριακή περισσότερων από 120 φανατικών Εβραίων στο Al-Haram Al-Sharif, που πλαισιώνεται από βαριά οπλισμένες ισραηλινές δυνάμεις, ήταν μια εμπρηστική κίνηση.

Η συμφωνία για το status quo πρέπει να εφαρμοστεί. Οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έξωση στον Σεΐχ Τζαρά και την κατεδάφιση των σπιτιών τους στο Σίλγουαν και αλλού. Η ισραηλινή αστυνομία έχει δημιουργήσει σημεία ελέγχου στο Σεΐχ Τζαρά. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι οι Παλαιστίνιοι που δεν κατοικούν δεν μπορούν να εισέλθουν, αλλά οι Ισραηλινοί εξτρεμιστές που δεν είναι κάτοικοι μπορούν. Στην υπόλοιπη Δυτική Όχθη, η καταπίεση και η υποταγή των Παλαιστινίων συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό. Η επέκταση των οικισμών και οι κατεδαφίσεις κατοικιών θα συνεχιστούν, χωρίς κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης.

Η διεθνής κοινότητα έπαιξε γι άλλη μια φορά ρόλο «Πόντιου Πιλάτου»…

Οι ΗΠΑ ήταν το «οδόφραγμα» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μπλοκάροντας τρία ψηφίσματα. Ακόμη και η δήλωση μετά την κατάπαυση του πυρός δεν απαιτούσε τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας.

Η στάση της ΕΕ ήταν φοβισμένη αναμένοντας την στάση των ΗΠΑ. Τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε. προσπαθούν ακόμη να οικοδομήσουν τη σχέση εργασίας τους με την ομάδα του Μπάιντεν και φοβούνται να την ενοχλήσουν σε αυτό το στάδιο.

Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία του τελευταίου μήνα παρουσιάζουν μια κινητικότητα στην στάση των ΗΠΑ….

Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να είναι ο πρώτος πρόεδρος που καλείται να αναγνωρίσει και να εξετάσει τις απόψεις των Δημοκρατών που υποστηρίζουν μια προσέγγιση που περιλαμβάνει δικαιώματα για τους Παλαιστίνιους. Ίσως γι ‘αυτό, στις αρχές Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών  Άντονι Μπλίκεν είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του: «Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να απολαμβάνουν ίσα μέτρα ελευθερίας, ασφάλειας, ευημερίας και δημοκρατίας».

Τα παιδιά της Παλαιστίνης πολεμάνε σήμερα με τα smartphones

Η φωνή των Παλαιστινίων αρχίζει να ακούγονται σε μεγάλα ΜΜΕ και πλέον δεν εμποδίζονται ή αγνοούνται.

Η ώθηση αυτής της δυναμικής δίνει την δυνατότητα σε μια νέα γενιά άφοβων Παλαιστινίων που δεν υποχωρούν, ούτε θα εκφοβίζονται να αναλάβουν δράση ενός νέου τύπου απελευθερωτικού αγώνα. Αυτό είναι σημάδι αναστροφής του κατακερματισμού της παλαιστινιακής κοινωνίας, καθώς οι νεότεροι φορείς της κοινωνίας των πολιτών φαίνονται πολύ πιο σχετικοί από τους απογοητευμένους, απαξιωμένους πολιτικούς ηγέτες.

Η Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα το 11ημερο των βομβαρδισμών, αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό κατώτερη των περιστάσεων, ενώ η απόφαση της Χαμάς να εκτοξεύσει ρουκέτες κατά ισραηλινών στόχων και να θέσει 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πολίτες σε κίνδυνο από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, προκαλούν την αμφισβήτηση της νέας γενιάς Παλαιστίνιων που αναζητεί νέου τύπου ιντιφάντα με το Twitter και όχι με τις πέτρες…

Τα παιδιά της Παλαιστίνης πολεμάνε σήμερα με τα smartphones για να σταματήσει η κατοχή και η συστηματική διάκριση εναντίον Παλαιστινίων εντός του Ισραήλ.

Πρόκειται για νέα γενιά άφθαρτων και άφοβων Παλαιστινίων που δεν υποχωρούν και ούτε εκφοβίζονται.

Η πληγή παραμένει ανοιχτή καθώς δεν έχει επιτευχθεί ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Εβραίων και Παλαιστίνιων 8

Η λογοδοσία είναι το «κλειδί»

Στην Γάζα η διεθνής κοινότητα πρέπει να σπάσει το καλούπι. Η λογοδοσία είναι το «κλειδί». Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να έχει πλήρη υποστήριξη για να ερευνήσει όλα τα μέρη.

Η κατοχή γεννά την σύγκρουση και την επιθετικότητα εναντίον Παλαιστινίων κάθε ώρα κάθε μέρα. Απαιτούνται διαπραγματεύσεις, αλλά όχι σαν αυτές που βασίζονται στο πάγωμα ή στη διαιώνιση της κατοχής. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μονοπωλήσουν τον ρόλο του «μεσίτη». Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αφορούν την εφαρμογή των νόμων και των ψηφισμάτων που έχει ήδη εγκρίνει η διεθνής κοινότητα. Αυτό πρέπει να είναι το θεμελιώδες για μια αληθινή και διαρκή ειρήνη που χρειάζονται και μπορούν να λατρέψουν και οι δύο λαοί.

Γιατί ο Ερντογάν δεν βοηθά τον παλαιστινιακό σκοπό με τις εμπρηστικές του δηλώσεις.

Αυτή η κολόνια της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης κρατάει χρόνια, ωστόσο αυτή την φορά απέκτησε μια νέα διάσταση.

Στο παρελθόν, οι συγκρούσεις περιορίζονταν μεταξύ παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα και του Ισραήλ ή μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης. Αυτή την φορά προέκυψε ένα νέο φαινόμενο, οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν και μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων που είναι και οι δύο Ισραηλινοί πολίτες! Ένα ποιοτικό στοιχείο που δεν θα πρέπει να περνάει απαρατήρητο από την Παγκόσμια Κοινότητα. Επίσης, πρόσθετοι παράγοντες κάνουν την κατάσταση πιο περίπλοκη. Ένας από αυτούς είναι η ανάγκη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για περισσότερη πολιτική υποστήριξη και σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού παρά τις επανειλημμένες εκλογές. Στην παρούσα κατάρρευση του εκλογικού σώματος, τα ακροδεξιά κόμματα φαίνονται να είναι οι πιο πιθανοί συνεργάτες για τον Νετανιάχου , γι αυτό και σπεύδει να τους ικανοποιήσει ασκώντας αυστηρότερη πολιτική έναντι των Παλαιστινίων με εκδιώξεις από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και βομβαρδισμούς στην Γάζα.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η ισχυρή φιλο-ισραηλινή προκατάληψη του νέου Αμερικάνου Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ καθ ‘όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας και το Παλαιστινιακό φαίνεται να μην βρίσκεται στις προτεραιότητες του. Διαρκώς επαναλαμβάνει ότι είναι Σιωνιστής, ενώ πρόσφατα ενέκρινε μια πώληση πυραύλων ακριβείας ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Αν και ορισμένοι βουλευτές αντιτίθενται στη συμφωνία, πιθανότατα θα περάσει ανεμπόδιστα.

Η μόνη θετική στάση του Μπάιντεν απέναντι στους Παλαιστινίους είναι ότι αντιτίθεται στην κατασκευή οικισμών στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Παρ ‘όλα αυτά, ο Νετανιάχου συνέχισε να εγκρίνει κατασκευαστικά έργα οικισμών. Γι αυτό και οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν να ελπίζουν κάτι το καλό από την διοίκηση Μπάιντεν.

Η πληγή παραμένει ανοιχτή καθώς δεν έχει επιτευχθεί ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Εβραίων και Παλαιστίνιων 9

Το σενάριο της επόμενης μέρας

Οι σκληρές πολιτικές του Νετανιάχου προκάλεσαν την αντίδραση μετριοπαθών Εβραίων, οι οποίοι άρχισαν να αμφισβητούν τα περί προσέγγισης της κυβέρνησης του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους. Όλο και περισσότεροι Εβραίοι αμφισβητούν τη βιωσιμότητα των σημερινών πολιτικών και τις επιπτώσεις τους στη ζωή και την ασφάλεια των απλών ανθρώπων. Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αυτού του μήνα, στοχοποιήθηκαν αρκετές συναγωγές και έγιναν εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον Εβραίων πολιτών. Περισσότεροι από 10 Ισραηλινοί Εβραίοι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Αν και αυτός ο αριθμός είναι δυσανάλογα χαμηλότερος από τους Παλαιστίνιους, οι Εβραίοι του Ισραήλ δεν μπορούν να έχουν τέτοιες απώλειες επ´αόριστον.

Οι Παλαιστίνιοι εκτιμούν ότι η δυσκολία του Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση πιθανότατα εκλαμβάνεται ως απόρριψη της πολιτικής του από το πολιτικό προσωπικό του Ισραήλ και αυτό ίσως ωθήσει τις μελλοντικές κυβερνήσεις να είναι πιο ευαίσθητες στα δεινά των Παλαιστινίων.

Η εκεχειρία κρίνεται εύθραυστη

Μια παρόμοια στάση αναμένεται και από την παλαιστινιακή πλευρά. Λαμβάνοντας υπόψη το παρόν αδιέξοδο, πολλοί Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ μπορεί να επιθυμούν να συνυπάρχουν ειρηνικά με τους Εβραίους, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη κάποιου κοινού εδάφους. Διαφορετικά, η πληγή θα συνεχίσει να αιμορραγεί.

Και στις ΗΠΑ υπάρχει μια παρόμοια τάση. Κατά τη διάρκεια της κρίσης αυτού του μήνα, αρκετοί βουλευτές τόνισαν τη σημασία της άμεσης κατάπαυσης του πυρός. Αν και υπάρχει μικρή ελπίδα για βελτίωση στην εποχή του Μπάιντεν, η κοινή γνώμη των ΗΠΑ μπορεί να εξελιχθεί για να γίνει πιο λογική όσον αφορά τα δεινά των Παλαιστινίων.

Η εκεχειρία της περασμένης Παρασκευής κρίνεται εύθραυστη. Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει με έμφαση ότι είναι «αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρηση μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του».

Η πληγή παραμένει ανοιχτή καθώς δεν έχει επιτευχθεί ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Εβραίων και Παλαιστίνιων 10

Η στάση του Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το τελευταίο καιρό χρησιμοποίησε μια ασυνήθιστα ήπια τακτική με τον Τζο Μπάιντεν σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, με αφορμή την ανάφλεξη στην Γάζα, την Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ εξαπέλυσε κεραυνούς πέφτοντας θύμα των βαθιά ριζωμένων αρνητικών συναισθημάτων του για το Ισραήλ! Τα σκάγια πήραν και τον Αμερικανό Πρόεδρο λέγοντας του ότι : «Γράφεις ιστορία με τα αιματοβαμμένα χέρια σου. Η Γάζα δέχεται επίθεση με σοβαρά δυσανάλογη δύναμη».

Ο Ερντογάν έσπευσε να αναφερθεί και στο οθωμανικό παρελθόν της Παλαιστίνης, λέγοντας ότι : «Τα εδάφη της Παλαιστίνης πλημμυρίζουν με διώξεις, ταλαιπωρία και αίμα, όπως πολλά άλλα εδάφη που έχασαν την ειρήνη με το τέλος των Οθωμανών».

Αυτή η σκληρή επισήμανση ήταν το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν για την Τουρκία η οποία αυτή την περίοδο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει εξαιρετικά λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς ώστε να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Η αντίδραση των ΗΠΑ ήταν αστραπιαία στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν. Ήταν χαρακτηριστική η επισήμανση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ned Price : «Προτρέπουμε τον πρόεδρο Ερντογάν και άλλους Τούρκους ηγέτες να αποφύγουν προκλητικές παρατηρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω βία. Η αντισημιτική γλώσσα δεν έχει θέση πουθενά. “

Η πληγή παραμένει ανοιχτή καθώς δεν έχει επιτευχθεί ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Εβραίων και Παλαιστίνιων 11

 Ο ρόλος των ΗΠΑ

Με την επίσκεψη του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ έχει ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση για το κατά πόσον θα επιθυμούσε ή αν μπορούσε η διοίκηση Μπάιντεν να βάλει τέλος στην μακροχρόνια διαμάχη Ισραηλινών – Παλαιστίνιων.

Θα περίμενε κανείς ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες παρέχουν στο Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, θα θέσουν τους βασικούς κανόνες για τις σχέσεις τους.

 Ωστόσο, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται ότι γνωρίζει καλά πώς να επηρεάζει την πολιτική των ΗΠΑ, ειδικά όταν ξεσπούν βίαιες συγκρούσεις.

Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ του «δικαιώματος της αυτοάμυνας» του Ισραήλ χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ευθύνη των ισραηλινών ηγετών για την πρόκληση κρίσης.

Οι πολιτικοί στην Αμερική ανεξάρτητα από το κόμμα που ανήκουν, αποφεύγουν να αναγνωρίσουν τον άμεσο ρόλο του Νετανιάχου στο σαμποτάζ για την συμφιλίωση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Ο Μπάιντεν ανήκει στη γενιά των Αμερικανών αξιωματούχων που οραματίζονταν το Ισραήλ ως λίκνο της Δημοκρατίας σε μια θάλασσα αραβικών αυταρχικών καθεστώτων. Μια γενιά πολιτικών που αγνοούν αποδεικτικά στοιχεία για συστηματικές καταχρήσεις και εγκλήματα που διαπράττουν οι ισραηλινές αρχές στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και εντός του Ισραήλ.

Η στάση του Μπάιντεν στην πιο πρόσφατη σύγκρουση ισοδυναμούσε με “πράσινο φως“ για το Ισραήλ να συνεχίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία για όσο διάστημα το επιθυμούσε.

Τρεις φορές οι ΗΠΑ μπλόκαραν δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν άμεση κατάπαυση του πυρός, οδηγώντας διπλωμάτες του ΟΗΕ να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήθελε να κρατήσει το σώμα σιωπηλό.

 Επιπλέον, καθώς η βία στη Γάζα εντείνονταν, προέκυψε ότι ο Μπάιντεν είχε εγκρίνει την πώληση 735 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, απομακρύνοντας τις “κόκκινες γραμμές” των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο , οι οποίοι παραδοσιακά καλούν τη διοίκηση να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της σύγκρουσης.

Ωστόσο, το πολιτικό τοπίο των ΗΠΑ αλλάζει σταδιακά. Μία από τις εμπροσθοφυλακές αυτού του αναπτυσσόμενου κινήματος είναι ο γερουσιαστής Bernie Sanders, ο οποίος έχει ισχυρά ερείσματα στην εκλογική βάση των Δημοκρατικών.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί Εβραίοι προσεγγίζουν επικριτικά την στρατηγική Νετανιάχου.

Μια πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center διαπιστώνει ότι μόνο το 34% αντιτάχθηκε σθεναρά στα μέτρα επιβολής κυρώσεων κατά του Ισραήλ. Οι Αμερικανοί Εβραίοι αποδεικνύεται ότι δεν είναι μονολιθικοί. Ειδικότερα οι νέοι Αμερικανοί Εβραίοι, είναι ιδιαίτερα επικριτικοί για τις αποικιακές και επιθετικές πολιτικές του Ισραήλ.

Προφανώς απαιτείται μια γενική αλλαγή στους κύκλους εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για να επανέλθει σε μια ισορροπία το εκκρεμές στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Μέχρι τότε, η ουρά (Νιατανιαχου) θα συνεχίσει να κουνάει τον σκύλο (ΗΠΑ), αποκλείοντας μια ανθεκτική, βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Η πληγή παραμένει ανοιχτή καθώς δεν έχει επιτευχθεί ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Εβραίων και Παλαιστίνιων 12

Εφημερίδα “Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα