Ο Μάκης Παπαδημητρίου στον «Κ»: «Δεν έχω ανεκπλήρωτα όνειρα»

11.05.2024 / 23:30
9961baeb448f492e8d92b2d50847beac

Η παράσταση «Τα 39 σκαλοπάτια», ένα ελκυστικό θρίλερ κατασκοπείας με μία γενναία δόση κωμωδίας στο στυλ των Monty Python,  σε σκηνοθεσία του Μάκη Παπαδημητρίου καταφθάνει στην Πάτρα στις 10, 11 και 12 Μαΐου 2024 στο θέατρο Πάνθεον . Πρόκειται για μια διασκευή από τον Patrick Barlow, βασισμένη στο μυθιστόρημα του 1915, του John Buchan, και την ταινία του 1935, του Alfred Hitchcock, που προσφέρει στο κοινό μια συναρπαστική κωμική περιπέτεια. Ο Richard Hannay, ένας άνδρας με μια μάλλον βαρετή ζωή, βρίσκεται ξαφνικά μπλεγμένος σε ένα πολύπλοκο σχέδιο κατασκοπείας.Με πλήθος διαφορετικών χαρακτήρων που παρουσιάζονται στο κοινό από ένα ταλαντούχο καστ τεσσάρων ηθοποιών ,Μάκης Παπαδημητρίου, Γρηγορία Μεθενίτη, Γιάννης Λατουσάκης, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, η παράσταση προσφέρει μια γρήγορη, απολαυστική θεατρική εμπειρία και έναν συνδυασμό εκπληκτικών ερμηνειών και ανεπανάληπτης σκηνικής δημιουργικότητας.

Γιατί επιλέξατε αυτή την παράσταση; Τι διαφορετικό είδατε να την χαρακτηρίζει σε σχέση με τις χιλιάδες άλλες παραστάσεις που υπάρχουν στο παγκόσμιο θεατρικό στερέωμα;

Προφανώς δεν θα μπορούσα να διαβάσω όλα τα χιλιάδες έργα που υπάρχουν στο παγκόσμιο θεατρικό στερέωμα, έψαχνα να κάνω μια κωμωδία και «Τα 39 Σκαλοπάτια» ήταν ανάμεσα στα τέσσερα έργα που είχα καταλήξει. Τα υπόλοιπα τρία ήθελαν περισσότερους ηθοποιούς και αθροιστικά με κάποιους άλλους παράγοντες απερρίφθησαν και αποφάσισα να κάνω αυτό το έργο και όχι κάποιο άλλο.

Το έργο αυτό μας καλεί να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει. Πιστεύετε ότι επιτυγχάνεται αυτός ο σκοπός;

Θεωρώ ότι, αν όχι πάντα, τις περισσότερες φορές ο στόχος είναι αυτός γιατί έτσι κι αλλιώς ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με την θεατρική σύμβαση και όχι με μια πραγματικότητα οπότε η φαντασία είναι ένα από τα οχήματα που θα τον οδηγήσουν στην ψυχαγωγία, την συμμετοχή, την εμπλοκή και την απόλαυση μιας παράστασης. Είναι μια καλογραμμένη κωμωδία που διασκεδάζει τον κόσμο και αρέσει προφανώς σε ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα.

Πρόκειται για μια κατασκοπική κωμωδία. Ήταν μια πρόκληση για εσάς να ασχοληθείτε με αυτό το είδος; Βλέπουμε οτι λίγοι το τολμούν….

Όχι, ο στόχος δεν ήταν να κάνω μια “κατασκοπική” κωμωδία. Ήθελα να κάνω μια κωμωδία και έτυχε αυτή που επέλεξα να είναι “κατασκοπική”. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το γεγονός ότι όλοι οι ρόλοι παίζονται από τέσσερις ηθοποιούς είναι κάτι που με εξιτάρει και με γοητεύει.

Δεδομένου ότι έχετε κάνει και τη μετάφραση του έργου, πως καταφέρατε να το προσαρμόσατε στα ελληνικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη διαφορετική αίσθηση του χιούμορ στην Ελλάδα;

Δεν προσάρμοσα το έργο στα ελληνικά δεδομένα, πιστεύω ότι το χιούμορ του έργου δεν είχε καμία ανάγκη να εξελληνοποιηθεί. Έκανα μια προσπάθεια να κρατήσω όσο το δυνατόν τον αρχικό χαρακτήρα του. Φυσικά έχουν γίνει αλλαγές και παρεμβάσεις αλλά είναι παραστασιακού χαρακτήρα και όχι στην δομή και το ύφος του κειμένου.

Σκηνοθετικά ποια είναι η δική σας ματιά; Που δώσατε περισσότερο βάρος στην αφήγηση, στα σκηνικά, στις ερμηνείες ή σε όλα μαζί;

Σε όλα μαζί φυσικά, αν και περισσότερο είχα στο μυαλό μου τον ρυθμό και το ανάγλυφο των χαρακτήρων που εμπλέκονται στην ιστορία. Είμαστε τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής και οι ρόλοι είναι πολύ περισσότεροι. Επίσης το θέμα της αισθητικής γενικότερα -και σε όλους τους τομείς – είναι κάτι στο οποίο έδωσα πολλή προσοχή και είχα εξαιρετικούς συνεργάτες που εμπιστεύομαι και την αισθητική και την κρίση τους. Ήθελα για τον θεατή η παρακολούθηση της παράστασης να είναι μια όμορφή θεατρική εμπειρία που θα θυμούνται με ευχαρίστηση.

Πως πετύχατε να έχετε τόσο άριστη συνεννόηση επί σκηνής, την ώρα που οι ηθοποιοί αλλάζουν ρόλους πολύ γρήγορα… Η χημεία είναι κάτι που υπάρχει εξ αρχής ή μπορεί να βρεθεί στην πορεία;

Για μένα από εκεί ξεκινούν όλα και σε αυτή την δουλειά όλοι ανεξαιρέτως είναι εκπληκτικοί άνθρωποι και άριστοι συνεργάτες.

Ποια είναι τα σκαλοπάτια που χρειάστηκε να ανεβείτε εσείς για να πετύχετε τα όνειρά σας;

Δεν έχω θέσει τέτοιους στόχους ούτε έχω ανεκπλήρωτα όνειρα. Οπότε δεν θεωρώ ότι έχω πετύχει.

Σε έναν μίνι απολογισμό για την τηλεοπτική σεζόν που ολοκληρώνεται πλέον, υπήρξαν ποιοτικές σειρές; Υπάρχει κάποιο σήριαλ στο οποίο θα θέλατε να έχετε κάποιο ρόλο;

Υπήρξαν και ποιοτικές σειρές και σειρές που απείχαν πολύ από αυτό. Όχι δεν υπάρχει κάποιο ρόλος σε κάποιο σίριαλ που θα ήθελα να παίξω.

Σας έχουμε απολαύσει στην τηλεόραση σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους… Ξεχωρίζετε κάποιον;

Όχι ιδιαίτερα αλλά αν έπρεπε οπωσδήποτε να πω έναν θα ήταν ο ρόλος μου στα Μαύρα Μεσάνυχτα του Πάνου Κοκκινόπουλου.

Τι περιμένουμε στη συνέχεια από εσάς, τηλεοπτικά και πέρα από το θέατρο;

Τηλεόραση όχι προς το παρόν, στο θέατρο από την νέα σεζόν θα επαναλάβουμε “Τα 39 Σκαλοπάτια” στην Αθήνα και θα ξεκινήσω πρόβες και για ένα ακόμα θεατρικό έργο στο θέατρο Πτι Παλαί.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα