Η Πάτρα… η θάλασσά της! Τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου -ΦΩΤΟ

11.06.2021 / 9:42
anaplasi

Στην τελική ευθεία έχει μπει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, με τις πέντε μελετητικές ομάδες που έχουν περάσει στην β’ φάση της διαδικασίας να έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στην κριτική επιτροπή.

Οι προτάσεις αυτές στηρίζονται στις αρχικές που είχαν κάνει με τις οποίες συμμετείχαν στην α’ φάση του διαγωνισμού και που με βάση αυτές είχαν πάρει την πρόκριση στην β’ φάση αφού είχαν αξιολογηθεί αναλόγως από την κριτική επιτροπή.

Ωστόσο, αυτή τη φορά είναι πιο επεξεργασμένες, παρουσιάζουν πιο αναλυτικά τις προτάσεις τους και τις ιδέες τους, ώστε να διευκολύνουν την κριτική επιτροπή να βγάλει πιο ασφαλή συμπεράσματα, πάντα με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει εξ’ αρχής δώσει η δημοτική αρχή.

Μέχρι τον Ιούλιο το αποτέλεσμα

Από τις πέντε αυτές προτάσεις, η επιτροπή θα επιλέξει αυτές που θα βραβεύσει και φυσικά την πρώτη που θα αναδειχθεί νικήτρια.

Η νικήτρια μελετητική ομάδα του διαγωνισμού θα προχωρήσει και στην υλοποίηση της τελικής προμελέτης της ανάπλασης, βάση της οποίας ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες για να διεκδικήσει την ένταξη του έργου στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας αντιδημαρχίας, αλλά και των κύκλων της κριτικής επιτροπής ο τελικός νικητής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης αναμένεται να έχει προκύψει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Ο χωρισμός της ζώνης σε τρεις εργολαβίες

Στις προθέσεις του δήμου είναι το έργο της ανάπλασης που ξεκινά από το ύψους του νέου λιμανιού και φτάνει έως το ύψος τον ποταμό Μείλιχο να χωριστεί σε τρεις εργολαβίες.

Η επιλογή αυτή, σύμφωνα με το σκεπτικό της δημοτικής αρχής, θα διευκολύνει τον δήμο στο να εξασφαλίσει μια καλύτερη χρηματοδότηση για τη κάθε μια ξεχωριστά από τις τρεις εργολαβίες, άρα και για το σύνολο του έργου.

Οι τρεις εργολαβίες της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης είναι χωρισμένες έως εξής: από  το ύψος της Βενιζέλου (νέο λιμάνι) έως την Γούναρη (Ιχθυόσκαλα), από την Γούναρη έως την Αγίου Νικολάου (μώλος) και από το ύψος της Θεσσαλονίκης (επιβατικός σταθμός Π. Κανελλόπουλος) έως τον ποταμό Μείλιχο (κοντά στο πρώην κολυμβητήριο).

Η Πάτρα… η θάλασσά της! Τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου -ΦΩΤΟ 3

Να ενώσει η ανάπλαση την πόλη με τη θάλασσα της

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα έργο με μακροπρόθεσμη πνοή που θα δώσει μία άλλη πνοή στην παραλιακή ζώνη και θα ενώσει την πόλη με την θάλασσα της, σπάζοντας έναν νοητό, αλλά εμφανές διαχωρισμό που υπάρχει εδώ και χρόνια.

Αυτή τουλάχιστον είναι η φιλοδοξία του δήμου. Όπως φιλοδοξία του είναι το έργο της ανάπλασης να αποτελέσει τον πραγματικό καρπό μιας πόλης που αγωνίστηκε επί χρόνια για να κατακτήσει τον χώρο της παραλιακής της ζώνης, κάτι που πέτυχε με κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις.

Για αυτό και μια από τις κύριες και βασικές κατευθύνσεις που έχει ξεκαθαρίσει εξ αρχής η δημοτική αρχή ως γνώμονα των μελετητών που έχουν λάβει μέρος στον διαγωνισμό, είναι οι προτάσεις τους για την ανάπλαση του χώρου να αφορούν την αναψυχή, την ψυχαγωγία, την άθληση και την δωρεάν πρόσβαση στην θάλασσα της πόλης, αποκλείοντας κάθε μορφή εμπορικής εκμετάλλευσης του χώρου.

Το τοπόσημο που γεννιέται 

Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο των προτάσεων που έχουν κατατεθεί η κάθε ομάδα έχει την δυνατότητα να παρουσιάσει τις δικές της ιδέες για τα κτίρια που υπάρχουν στην λιμενική ζώνη, είτε στην κατεύθυνση της αξιοποίησης τους, είτε στη λογική της κατεδάφισης τους.

Αμετάκλητη πάντως είναι η απόφαση για την κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου των υπηρεσιών λιμένα το οποίο είναι ετοιμόρροπο και που λόγω του όγκου περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα της ελεύθερης πρόσβασης προς τη θάλασσα που θέλει να δώσει ο δήμος στην ανάπλαση.

Το κτίριο θα κατεδαφιστεί με ξεχωριστό διαγωνισμό και στην θέση του θα κατασκευαστεί ένα τοπόσημο το οποίο η κάθε ομάδα μπορεί να συμπεριλάβει στον φάκελο της ως πρόταση και ιδέα, όμως, η υλοποίηση του θα γίνει μέσα από έναν άλλον αυτόνομο και ανεξάρτητο  διαγωνισμό.

Η αξιοποίηση του κυματοθραύστη

Ξεχωριστός διαγωνισμός είναι να γίνει και για τον χώρο της μαρίνας όταν προχωρήσουν οι διαδικασίες και χαρακτηριστεί ως τουριστικός λιμένας, γεγονός, που θα του δώσει την δυνατότητα να ενταχθεί σε αντίστοιχα προγράμματα που θα χρηματοδοτούν την αναβάθμιση και την ανακαίνιση των χερσαίων, αλλά και των θαλάσσιων υποδομών του.

Μέσα σε όλα αυτά ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση του αρμόδιου αντιδημάρχου Χρήστου Κορδά για τη δημιουργία πεζογέφυρας που να ενώνει τον κυματοθραύστη με τον μώλο της Αγίου Νικολάου, αξιοποιώντας έτσι και τον χώρο του κυματοθραύστη για περίπατο και βόλτα.

Η Πάτρα… η θάλασσά της! Τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου -ΦΩΤΟ 4

Σε κλίμα μυστικότητας ο διαγωνισμός

Πάντως, αυτό που θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι υπάρχει ένα κλίμα απόλυτης μυστικότητας ως προς τις προτάσεις των μελετητών.

Κανείς δεν γνωρίζει έστω και στο περίπου τι μπορεί να συμπεριλαμβάνει ο κάθε φάκελος από τους πέντε, πολύ περισσότερο συγκεκριμένες προτάσεις για τον κάθε χώρο.

Παράλληλα, τα μέλη της κριτικής επιτροπής τηρούν σιγή απόλυτης ιχθύος, μέχρι να αποφασιστούν τα αποτελέσματα και η οριστικοποίηση των βραβείων.

Κ.Α.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα