Η Πάτρα αλλάζει από τον Σεπτέμβριο- Από πού θα ξεκινήσει η ανάπλαση του κέντρου

06.08.2022 / 11:00
ANAPLASH 3

Μεταξύ των πολλών εργασιών που θα γίνουν, είναι και η αποκατάσταση των ιστορικών σκαλιών, σε Αγίου Νικολάου, Γεροκωστοπούλου, Πατρέως και Ψηλαλώνια.

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κάτω Πόλης και την συντήρηση – αποκατάσταση των ιστορικών σκαλιών σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Πάτρας. Αυτό τουλάχιστον ευελπιστούν στην δημοτική αρχή και στην αρμόδια αντιδημαρχία Αρχιτεκτονικού Έργου από την στιγμή που υπάρχει ανάδοχος (Εργοδυναμική Α.Ε.) και οι υπογραφές στις συμβάσεις και για τα δύο έργα έχουν πέσει από τις αρχές του καλοκαιριού. Όλα είναι έτοιμα έτσι για να ξεκινήσουν οι εργασίες σε δύο ξεχωριστές εργολαβίες που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, στο σημαντικότερο ίσως έργο που περιλαμβάνεται στον φάκελο για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του ΕΣΠΑ 2014 -2020.

Ως γνωστόν η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάτρας είναι ένα έργο που θα πραγματοποιηθεί μέσω τριών εργολαβιών:

α)Την εργολαβία της Άνω πόλης που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του περασμένου φθινόπωρου και προχωρά.

β)Την εργολαβία της Κάτω πόλης που ήταν να έχει αρχίσει, αλλά καθυστέρησε αφού η προηγούμενη σύμβαση «έσπασε» (από τον ίδιο ανάδοχο που προέκυψε στη συνέχεια) με αποτέλεσμα να γίνει νέος διαγωνισμός.

γ) Την εργολαβία για την συντήρηση – αποκατάσταση των τεσσάρων ιστορικών κλιμάκων του κέντρου της Πάτρας, των σκαλιών δηλαδή της Αγίου Νικολάου, της Γεροκωστοπούλου, της Πατρέως και των Υψηλών Αλωνίων.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει
Από τη στιγμή που η ανάπλαση της Άνω πόλης προχωρά και εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς (τουλάχιστον με βάση τα λεγόμενα της δημοτικής αρχής), το ζητούμενο είναι η έναρξη των εργασιών στις άλλες δύο εργολαβίες της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, καθώς ο χρόνος τρέχει και η αντίστροφη μέτρηση που μπορεί να βγάλει εκπρόθεσμα και τα δύο έργα (κάτι που σημαίνει ότι τα χρηματικά κονδύλια θα χαθούν), έχει ξεκινήσει.

Σκοπός είναι να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει στον κατασκευαστικό κλάδο και ειδικότερα στων δημοσίων έργων με τις ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά. Σύμφωνα με την δημοτική αρχή όλα θα προχωρήσουν ομαλά και τα έργα όχι μόνο θα ξεκινήσουν, αλλά θα προχωρήσουν, χωρίς να υπάρξουν νέα καθυστερήσεις και κίνδυνος για να χαθούν.

Οι πεζοδρομήσεις που πρόκειται να γίνουν

Το βασικό στοιχείο των παρεμβάσεων που περιλαμβάνει η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κάτω πόλης είναι οι πεζοδρομήσεις και η διαμόρφωση ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Οι πεζοδρομήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της ανάπλασης είναι οι εξής:

–  Η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος από το ύψος της Αράτου έως το ύψος της Γούναρη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε πλάτος πεζόδρομο που διαμορφώνεται στην Πάτρα και θα δώσει μια άλλη πνοή και ένα διαφορετικό ύφος στον χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου.

Η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος θα γίνει με την εγκατάσταση κυβόλιθων (και όχι μαρμάρου) που θα έχουν διάφορα σχήματα πάνω τους. Ο πεζόδρομος δεν θα έχει ήπια μορφή, κάτι που σημαίνει ότι οι μόνοι που θα έχουν την δυνατότητα διέλευσης θα είναι οι πεζοί, τα ποδήλατα και τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα κτλ)

–   Σε ότι αφορά τους πεζόδρομος που θα προκύψουν μέσω της πεζοδρόμησης της Μαιζώνος, ο σχεδιασμός είναι ξεκάθαρος. Η Αράτου δεν θα πεζοδρομηθεί, αλλά θα αντιδρομηθεί (μαζί με την Ζαΐμη) για την διέλευση των λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ, στη βάση της λογικής της αντιδρόμησης Κορίνθου – Κανακάρη. Τα λεωφορεία θα στρίβουν για να πάνε προς την επίσης αντιδρομημένη Κωνσταντινουπόλεως, ενώ από τα υπόλοιπα τμήματα της Αράτου θα διέρχονται κανονικά (σε αντίθετη κατεύθυνση) τα οχήματα.

Αυτό σημαίνει ότι η Ρήγα Φεραίου, στο κάτω μέρος της πλατείας Όλγας (από το ύψος της Αράτου έως στην Κολοκοτρώνη) δεν θα πεζοδρομηθεί, έτσι ώστε να περνάνε τα οχήματα και να βγαίνουν μέσω αυτής στην Αγίου Ανδρέου και στην Όθωνος Αμαλίας.

–  Αντίθετα τα τμήματα που προβάλλουν αυτόνομα από το πάνω μέρος της πεζοδρόμησης της Μαιζώνος θα πεζοδρομηθούν. Αυτό σημαίνει ότι το κομμάτι της Αγίου Νικολάου έως στην Κορίνθου και το κομμάτι της Αγίου Νικολάου έως στην Κανακάρη θα είναι πεζόδρομοι, κυρίως στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των ποδηλάτων αφού θα στηθούν στα συγκεκριμένα τμήματα και ποδηλατόδρομοι.

–  Η Αλεξάνδρου Υψηλάντου από το ύψος της πλατεία Μαρκάτου έως το ύψος της Βότση (ακριβώς μετά τον ναό και την πλατεία της Παντάνασσας) θα είναι πλήρως πεζοδρομημένη με την τοποθέτηση κυβόλιθων. Ουσιαστικά όμως και τα υπόλοιπα τμήματα της Αλεξάνδρου Υψηλάντου (από το ύψος της Αγίου Νικολάου έως στην Γούναρη) θα θεωρούνται άτυποι πεζόδρομοι, χωρίς όμως να απαγορεύεται η διέλευση και η στάθμευση των οχημάτων.

–  Η Κανάρη που μέχρι τώρα ήταν ένας πεζόδρομος μόνο στα χαρτιά (υπήρχε διέλευση και στάθμευση οχημάτων σε όλο το ύψος της οδού) γίνεται ένας πεζόδρομος με την «βούλα». Πιο συγκεκριμένα από το ύψος των Υψηλών Αλωνίων έως και την πλατεία Πίνδου θα εγκατασταθούν κυβόλιθοι και θα απαγορεύεται αυστηρά η διέλευση, αλλά και η στάθμευση των οχημάτων.

–  Πεζοδρομήσεις με τις ανάλογες κατασκευαστικές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν και στο κάτω μέρος της Γεροκωστοπούλου. Πιο συγκεκριμένα θα πεζοδρομηθεί το τμήμα στο κομμάτι από την Ρήγα Φεραίου έως στην Αγίου Ανδρέου, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει στο τμήμα της Αγίου Ανδρέου με Όθωνος Αμαλίας έτσι ώστε τα ποδήλατα που κατεβαίνουν από την Γεροκωστοπούλου να συνδέονται με τον παραλιακό ποδηλατόδρομο.

Η Πάτρα αλλάζει από τον Σεπτέμβριο- Από πού θα ξεκινήσει η ανάπλαση του κέντρου 6

–  Η Τριών Ναυάρχων θα πεζοδρομηθεί με κυβόλιθους και στα τμήματα εκείνα που διέρχονται οχήματα. Στο πάνω μέρος της η δεξιά πλευρά του δρόμου αναμένεται να μείνει ως έχει για λόγους συγκοινωνιακούς και να υπάρχει μια διέλευση για τα οχήματα (θα απαγορεύεται πάντως η στάθμευση),  ενώ την μορφή ήπιας πεζοδρόμησης θα έχει και ο δρόμος που περνάει κάτω από το αλσύλλιο, προχωρώντας προς το καταφύγιο, κάτω από τα Ψηλαλώνια. Κάτι που αναμένεται να βοηθήσει προς την ανάδειξη του ιστορικού αυτού χώρου.

– Πεζοδρομήσεις με την εγκατάσταση κυβόλιθων θα γίνουν και στο κάτω μέρος της Τριών Ναυάρχων από το ύψος της Ρήγα Φεραίου έως στην Αγίου Ανδρέου και από την Αγίου Ανδρέου έως στην Όθωνος Αμαλίας, δύο κομμάτια της Τριών Ναυάρχων που έως τώρα χρησίμευαν κυρίως για την στάθμευση των οχημάτων, παρά για την διευκόλυνση και την αναψυχή των πεζών.

 Με την πεζοδρόμηση αυτή θα αξιοποιηθούν τα δύο μικρά σιντριβάνια που βρίσκονται στο σημείο, αλλά και το μνημείο για τους Τρεις Ναυάρχους που έχουν δώσει και το όνομα τους στον πεζόδρομο.  Το μοναδικό τμήμα που δεν θα πεζοδρομηθεί θα είναι αυτό από το οποίο διέρχονται τα οχήματα της Ακτής Δυμαίων για να μπουν στην Αγίου Ανδρέου.

– Πεζοδρόμηση με κυβόλιθους θα γίνει και στο τέρμα της Ρήγα Φεραίου προς τον ναό του Αγίου Ανδρέα για την διευκόλυνση των επισκεπτών και των προσκυνητών. Ο ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα είναι ένα σημείο αναφοράς για το ιστορικό κέντρο της Πάτρας και που θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο της ανάδειξης του αστικού περιηγητικού τουρισμού της πόλης.

– Μια ακόμα πεζοδρόμηση που περιλαμβάνεται όμως στην εργολαβία της Άνω Πόλης, αλλά αφορά και την Κάτω Πόλη αφού ουσιαστικά θα ενώνει το Ρωμαϊκό Ωδείο με τα Ψηλαλώνια και από εκεί θα γίνεται η σύνδεση με τον ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, θα είναι αυτή της Σισσίνης. Η Σισσίνης θα πεζοδρομηθεί με κυβόλιθους από τα Ψηλαλώνια έως στην Γερμανού, έτσι ώστε οι επισκέπτες να πηγαίνουν εύκολα προς το Ρωμαϊκό Ωδείο και από εκεί στην Άνω πόλη.

Η Πάτρα αλλάζει από τον Σεπτέμβριο- Από πού θα ξεκινήσει η ανάπλαση του κέντρου 7

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις της ανάπλασης 

Πέρα από τις πεζοδρομήσεις, η ανάπλαση της Κάτω Πόλης περιλαμβάνει και διάφορες ακόμα παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και της ενίσχυσης του αστικού τουριστικού περιηγητισμού, αλλά και γενικότερα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών της Πάτρας.

Οι παρεμβάσεις είναι οι εξής:

-Η διαμόρφωση ενός δικτύου ποδηλατόδρομων καθέτων και οριζόντιων που θα ενώνονται με τον παραλιακό ποδηλατόδρομο των 5,5 χιλιομέτρων (το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη) ο οποίος θα αποτελεί και την βάση τους. Σε όλες τις παραπάνω πεζοδρομήσεις που είναι να γίνουν με την ανάπλαση θα εγκατασταθούν και οι ανάλογες υποδομές για ποδηλατόδρομους.

 Παράλληλα, μέσα από την μείωση της διέλευσης των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο, στόχος είναι η αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου και των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς και στις υπόλοιπες κάθετους οδούς (Πατρέως, Βότση, Φιλοποίμενος, Ερμού, κτλ) που βρίσκονται εντός της ακτίνας του ιστορικού κέντρου (σε θεωρητικό επίπεδο η ακτίνα αυτή ξεκινάει από την Ζαΐμη και φτάνει στην Σαχτούρη).

-Παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τις σύγχρονες εφαρμογές και καινοτομίες, στην κατεύθυνση της Έξυπνης Πόλης και δράσεων για την κινητικότητα (έξυπνες στάσεις,  ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την κινητικότητα στο κέντρο κτλ), της πρόσβασης στο διαδίκτυο και της προβολής σημείων αναφοράς, μνημείων και τοπωνυμίων και άλλες εφαρμογές που βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι στην τελική ευθεία μέσω άλλων προγραμμάτων τα οποία σχετίζονται με τις κατευθύνσεις της ανάπλασης.

– Παρεμβάσεις σε υποδομές. Πιο συγκεκριμένα η ανάπλαση περιλαμβάνει εργασίες που αφορούν από την αντικατάσταση και αποκατάσταση των πεζοδρομίων που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο και έχουν υποστεί ζημιές, την τοποθέτηση νέων στύλων φωτισμού,  την εγκατάσταση επιπλέον σημείων αναψυχής (παγκάκια, κιόσκια κτλ), με δεντροφυτεύσεις και την τοποθέτηση πρασίνου σε διάφορα σημεία των πεζόδρομων και των κοινόχρηστων χώρων, αλλά και με παρεμβάσεις που σχετίζονται με την αναβάθμιση κεντρικών πλατειών. 

Η Πάτρα αλλάζει από τον Σεπτέμβριο- Από πού θα ξεκινήσει η ανάπλαση του κέντρου 8

Το έργο για την αποκατάσταση των ιστορικών σκαλιών

Η εργολαβία για την συντήρηση – αποκατάσταση των τεσσάρων ιστορικών κλιμάκων είναι η μικρότερη σε προϋπολογισμό (250.000 ευρώ) και θα γίνει υπό την παρακολούθηση των εργασιών από ειδικούς του Υπουργείου Πολιτισμού αφού οι σκάλες θεωρούνται μνημεία της νεότερης τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάτρας.

Οι εργασίες θα αφορούν την αποκατάσταση των φθορών τους και την ανάδειξη της αισθητικής τους, χωρίς να αλλοιωθεί όμως ο χαρακτήρας τους. Και οι τέσσερις σκάλες βρίσκονται σε κακή κατάσταση και το έργο της ανάπλασης ουσιαστικά της διασώσει από την φθορά και στην σταδιακή καταστροφή τους.

Πιο συγκεκριμένα:

– Οι σκάλες της Αγίου Νικολάου που αποτελούν ένα από σημαντικότερα τοπωνύμια του ιστορικού κέντρου έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από την φθορά του χρόνου και από βανδαλισμούς. Θα γίνει αποκατάσταση των μωσαϊκών τους, των κιγκλιδωμάτων τους και εργασίες που θα αφορούν τον περιβάλλοντα χώρο τους.

– Τις σκάλες τις Γεροκωστοπούλου θα γίνουν εργασίες που θα επιδιορθώσουν τις φθορές από τα μαρμάρινα σκαλιά, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει και η δημιουργία διπλανών σκαλιών από τις κεντρικές κλίμακες, στην δεξιά και στην αριστερή πλευρά τις, έτσι ώστε να μειωθεί η διέλευση από τα κεντρικά σκαλιά που θα έχουν κυρίως χαρακτήρα αναψυχής, παρά πρακτικό.

– Επιδιορθώσεις και αποκαταστάσεις των φθορών θα γίνουν και τις σκάλες τις Πατρέως που και αυτές αποτελούν στέκι συνάντησης για τις νέους, αλλά και ένα ξεχωριστό τοπωνύμιο που ενώνει την Κάτω με την Άνω πόλη και το οποίο βρίσκεται δίπλα από το Ρωμαϊκό Ιπποδρόμιο που είναι να αναδυθεί και να αξιοποιηθεί ως αρχαιολογικός χώρος.

– Σε κακή κατάσταση βρίσκονται εδώ και χρόνια οι σκάλες των Υψηλών Αλωνίων που συνδέουν την πλατεία με τον πεζόδρομο τις Τριών Ναυάρχων. Οι εργασίες που θα γίνουν θα αφορούν την συντήρηση των μωσαϊκών τις, τα κιγκλιδώματα, τα σίδερα των σκαλιών, τον φωτισμό τις, ενώ οι παρεμβάσεις θα αφορούν και την ανάδειξη τις αισθητικής τις αφού είναι ένα σημείο που έχει τις δυνατότητες να αξιοποιηθεί και τουριστικά.

Η Πάτρα αλλάζει από τον Σεπτέμβριο- Από πού θα ξεκινήσει η ανάπλαση του κέντρου 9

Χ. Κορδάς: «Η Πάτρα αλλάζει όψη και το ιστορικό κέντρο αναδεικνύεται» 

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Έργου, Χρήστο Κορδά,  οι αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας σε συνδυασμό με τα έργα συντήρησης, αναβάθμισης και ανακαίνισης που γίνονται ή είναι να γίνουν σε κτίρια που βρίσκονται εντός του κέντρου και αποτελούν σημεία αναφοράς για την αχαϊκή πρωτεύουσα, θα δώσουν μια άλλη όψη στην καρδιά της πόλης.

«Οι αναπλάσεις σε συνδυασμό με την ανακαίνιση – συντήρηση κτιρίων όπως το Δημοτικό Μέγαρο στη Μαιζώνος, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο, το πρώην Αρσάκειο ή το έργο που είναι να γίνει στο κτιριακό συγκρότημα του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, δείχνουν ότι η Πάτρα αλλάζει.

Οι αναπλάσεις του ιστορικού κέντρου, μαζί με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας που θα προχωρήσει και αυτή θα δώσουν μία άλλη εικόνα στην πόλη από κάθε πλευρά και από κάθε οπτική γωνία».

Η Πάτρα αλλάζει από τον Σεπτέμβριο- Από πού θα ξεκινήσει η ανάπλαση του κέντρου 10

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα