Το «σαφάρι» της φοιτητικής στέγης – Όλοι ψάχνουν στο κέντρο της Πάτρας με χαμηλά ενοίκια

06.08.2022 / 10:15
04-09-2001
FITITES ENIKIASTIRIA

Φέτος αναμένονται επιπλέον 2.000 πρωτοετείς και η αυξημένη ζήτηση ανεβάζει και τα μισθώματα.

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Αύξηση της ζήτησης και άνοδος των μισθωμάτων είναι τα δύο βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το «σαφάρι» για την φοιτητική κατοικία την φετινή χρονιά στην Πάτρα.

Η δύσκολη εξίσωση

Η εξίσωση αυτή, ειδικότερα φέτος, δεν είναι και τόσο εύκολη για να επιλυθεί. Η ανεύρεση ενός διαμερίσματος που να συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για μια άνετη διαμονή και ένα χαμηλό μίσθωμα θέλει ψάξιμο και τον ανάλογο χρόνο.

Βλέπετε,  αφενός δεν υπάρχουν τόσα πολλά διαθέσιμα διαμερίσματα, ειδικότερα στο κέντρο της Πάτρας που αποτελεί και την περιοχή που επιζητεί ο μεγαλύτερος όγκος των φοιτητών. Αφετέρου η άνοδος του πληθωρισμού, η βραχυχρόνια μίσθωση σε άλλες πόλεις και γενικότερα η ακρίβεια έχει ανεβάσει και στην Πάτρα το ενοίκιο για μια φοιτητική κατοικία.

Η αλλαγή του χάρτη

Η αύξηση της ζήτησης των φοιτητικών κατοικιών στην Πάτρα σχετίζεται και με έναν ακόμα παράγοντα που αφορά την διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη αφού η μεταφορά των σχολών που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν περιφερειακά της αχαϊκής πρωτεύουσας θα φέρει στην πόλη επιπλέον κοντά στους 2.000 φοιτητές.

Έτσι μπορεί οι εισακτέοι να μειώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών (πάνω από 900 κενές θέσεις) λόγω της ΕΒΕ, όμως, το κενό αυτό στην αγορά ακινήτων θα αντισταθμιστεί με τους σπουδαστών των σχολών που από τη νέα χρονιά θα εδρεύουν στην Πάτρα.

Το «σαφάρι» της φοιτητικής στέγης - Όλοι ψάχνουν στο κέντρο της Πάτρας με χαμηλά ενοίκια 3

Επί του πρακτέου

Επιπλέον, σε ότι αφορά την διάθεση των κατοικιών η πρώιμη ανακοίνωση των βάσεων φαίνεται ότι παίζει έναν ανασταλτικό ρόλο επί του πρακτέου. Οι φοιτητές που ήδη έμειναν σε διαμερίσματα δεν έχουν παραδώσει τα κλειδιά των κατοικιών τους αυτή την χρονική περίοδο αφού δεν έχουν λήξει οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τους ιδιοκτήτες.

Έτσι σε πολλές των περιπτώσεων τα στελέχη των μεσιτικών γραφείων λόγω της χρονικής περιόδου, δεν έχουν καν στα χέρια τους τα κλειδιά, ενώ οι φοιτητές που είναι να φύγουν από αυτά απουσιάζουν από την Πάτρα καθώς βρίσκονται σε διακοπές.

Εξάλλου ένα σημαντικό ποσοστό των δευτεροετών, των τριτοετών ή και των τελειόφοιτων σπουδαστών του Πανεπιστημίου Πατρών είναι να αναζητήσουν μία φθηνότερη φοιτητική κατοικία μετά την άνοδο των ενοικίων.  Υπάρχει έτσι ένα σύνθετο πεδίο για την φετινή χρονιά μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι επαγγελματίες, αλλά και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι πρωτοετείς φοιτητές.

Ο μέσος όρος των ενοικίων

Πάντως, η αύξηση των μισθωμάτων στην Πάτρα είναι δεδομένη. Το ποσοστό της ανόδου κυμαίνεται μεταξύ του 15% και του 20%, ανάλογα με την περιοχή, την μορφή του διαμερίσματος και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Ο μέσος όρος για παράδειγμα ενός επιπλωμένου δυαριού στο κέντρο της Πάτρας ξεκινάει πλέον από τα 400 ευρώ με 450 ευρώ, ενώ την περσινή χρονιά το αντίστοιχο μίσθωμα κυμαινόταν στα 300 με 350 ευρώ.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που το ενοίκιο λόγω πρόσφατης ανακαίνισης ή λόγω οικιακού εξοπλισμού φτάνει ακόμα και τα 600 με 700 ευρώ.  Το σίγουρο πάντως είναι ότι στο κέντρο της Πάτρας δηλαδή στην ακτίνα Ψηλαλώνια – Αγία Σοφία δεν βρίσκει πλέον κανείς δυάρι κάτω από τα 400 ευρώ.

Οι ευκαιρίες εκτός κέντρου

Αντίθετα, σε περιοχές εκτός του κέντρου, είτε πλησίον του Πανεπιστημίου Πατρών (Ανθούπολη, Κοτρώνι, Μποζαίτικα, Ζαβλάνι, Καστελόκαμπο) οι τιμές των μισθωμάτων παρουσιάζουν μία πτώση, ενώ ακόμα πιο φθηνά διαμερίσματα υπάρχουν πλησίον του ΑΤΕΙ (Μπεγουλάκι, Κουκούλι, Ψαροφάι) με ενοίκια στα 250 – 300 ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με επαγγελματίες του real estate, οι πραγματικές ευκαιρίες βρίσκονται εκτός του κέντρου της Πάτρας, με χαμηλά μισθώματα, σε πιο καινούργια διαμερίσματα,  σε σχετικά νεόδμητες πολυκατοικίες.

Δυάρια και επιπλωμένα

Όμως παραδοσιακά κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι σπουδαστές προτιμούν τα διαμερίσματα στο κέντρο της Πάτρας, κυρίως στην ακτίνα Γούναρη – Καρόλου ή  περιφερειακά του κέντρου στην ακτίνα Ψηλαλώνια – Αγία Σοφία.

Η βασική τους επιλογή είναι τα δυάρια ή ευρύχωρες γκαρσονιέρες, ενώ το «επιπλωμένο» έχει εξελιχθεί πλέον σε απαραίτητη προϋπόθεση. Οπότε η αναζήτηση για τους περισσότερους από αυτούς θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Το «σαφάρι» της φοιτητικής στέγης - Όλοι ψάχνουν στο κέντρο της Πάτρας με χαμηλά ενοίκια 4

Ο «Νεολόγος» μίλησε με τρία γνωστά μεσιτικά γραφεία

Ο «Ν» απευθύνθηκε σε γνωστά μεσιτικά γραφεία της Πάτρας παίρνοντας πληροφορίες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος γύρω από την φοιτητική κατοικία που αποτελεί και το βασικό άξονα του real estate στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Ο Θωμάς Κωνσταντίνου μεσιτικού γραφείου «Πόλις Μεσιτικής» ανέφερε: « Θεωρώ όμως ότι η αναζήτηση για την φοιτητική  στέγη θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και θα έχουμε  κατά την διάρκεια του μήνα επιπλέον κύματα ενδιαφέροντος.

Υπάρχουν διαμερίσματα που μπορεί να ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις. Το ζήτημα είναι ότι αναζητούν ενοίκια με μισθώματα που κυμαίνονται 300 και 450 ευρώ και αυτά δεν είναι εύκολο πλέον να βρεθούν. Οι γονείς είναι διστακτικοί ως προς το οικονομικό, κάτι που είναι απολύτως λογικό».

Η Νίκη Κυπριώτη του μεσιτικού γραφείου «Ora Real Estate» τονίζει: «Υπάρχει μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος, υπάρχει όμως και έλλειψη ακινήτων. Η ζήτηση είναι συσσωρευμένη, με συγκεκριμένες απαιτήσεις, ενώ τα διαμερίσματα ειδικότερα στο κέντρο της Πάτρας είναι ελάχιστα.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για αγορές φοιτητικών κατοικιών, όμως,  και εδώ υπάρχει έλλειψη.  Η οικοδομή ήταν σε αναστολή την περασμένη δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ στη συνέχεια η πανδημία, αλλά και οι ανατιμήσεις που ακολούθησαν στα οικοδομικά υλικά δεν έχουν αφήσει να εξελιχθεί η ανάκαμψη της. Το πρόβλημα είναι σύνθετο…».

Η Σοφία Αρβανίτη από την «Indrust Solutions» τονίζει: «Το ότι η περίοδος της αναζήτησης ξεκίνησε νωρίς έχει αιφνιδιάσει άπαντες. Η ζήτηση είναι μεγάλη όμως η περίοδος αυτή θα κρατήσει περισσότερο χρονικό διάστημα για τα μεσιτικά γραφεία. Κάτι που  μεταφράζεται σε επιπλέον έξοδα από την στιγμή που η κάθε επιχείρηση είναι αναγκασμένη να έχει περισσότερους υπαλλήλους, με το ύψος των εσόδων να είναι συζητήσιμο, απέχοντας αρκετά από το επίπεδο της ζήτησης».  

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα