Η πανδημία έφερε πτώση της αγροτικής παραγωγής στη Δυτική Ελλάδα

12.01.2021 / 21:06
9d77cabcf5cfb68c0791f9a1faecc729_XL

Αν το πρώτο κύμα της πανδημίας η πρωτογενής παραγωγή και ο αγροτικός τομέας κατόρθωσε να αντιμετωπίσει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, οι συνέπειες του δεύτερου lockdown και της κατάστασης αυτής που συνεχίζεται, χωρίς κανείς να γνωρίζει το πότε θα τελειώσει, έχει φέρει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο.


Η παραγωγή έχει μειωθεί εξαιτίας της πανδημίας, οι τιμές των προϊόντων έχουν πάρει τα ύψη λόγω αυτής της μείωσης, ενώ την ίδια στιγμή η ζήτηση παρουσιάζει μεγάλη πτώση, σχεδόν σε όλα τα είδη.


Το τελευταίο, σύμφωνα με τον αγροτικό κόσμο, αλλά και τους ανθρώπους της αγοράς σχετίζεται άμεσα με το κλείσιμο της εστίασης. Τα καταστήματα της εστίασης, αλλά και γενικότερα ο επισιτιστικός τομέας αποτελούσαν ανέκαθεν τον μεγαλύτερο προμηθευτή για τον πρωτογενή τομέα.

Η εστίαση πλέον έχει ήδη κλείσει δύο μήνες και αυτό έχει τις αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες στη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων.

Όμως το ζήτημα για τους αγρότες είναι ακόμα πιο σύνθετο και πολυδιάστατο, καθώς έχει να κάνει με την γενικότερη κατάσταση που έχει φέρει η πανδημία στις ζωές, με το κλείσιμο των αγορών, αλλά και με την συμπεριφορά μας ως καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στον Νεολόγο ο αντιπεριφερειάρχης της Δυτικής Ελλάδος, Θόδωρος Βασιλόπουλος, το δεύτερο lockdown, έχει φέρει πτώση ακόμα και σε προϊόντα που την περασμένη άνοιξη όταν τα πάντα ήταν κλειστά, είχαν παρουσιάσει μία σταθερότητα στη ζήτηση ή ακόμα και αύξηση.


Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πάνω σε αυτό είναι τα εσπεριδοειδή. Η έξαρση της ζήτησης τους, ακόμα και σε επίπεδο εξαγωγών που έχει παρατηρηθεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ήρθε για να την αντικαταστήσει μια πτώση που φτάνει το 35%. Μαζί με την ζήτηση, έπεσε και η τιμή τους, στο ίδιο περίπου επίπεδο.

Σημαντική πτώση όμως έχουν και άλλα κλασικά προϊόντα που καλλιεργεί ο αγροτικός κόσμος της Δυτικής Ελλάδας. Στα κηπευτικά η καταστροφή που έφερε η πανδημία στους πατατοπαραγωγούς, ένα προϊόν που είχε μεγάλες απώλειες και στην πρώτη καραντίνα, συνεχίζεται.

Το ίδιο ισχύει και για το μαρούλι, ένα είδος που αυτή την εποχή, έχει μεγάλη ζήτηση, τόσο στα σούπερ μάρκετ, όσο και στις λαϊκές αγορές. Το λάδι, με τη συγκομιδή της ελιάς να έχει ολοκληρωθεί πλέον, παρουσιάζει και αυτό σημαντικά ζητήματα ως προς την διάθεση του στην αγορά.

Η μείωση της παραγωγής, ένεκα των συνθηκών και της αναμενόμενης μικρότερης ζήτηση, έφερε μία σημαντική αύξηση στην τιμή του, φτάνοντας τα 2,50 με 2,60 ευρώ το κιλό.

Όμως ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή είναι σε μία από τις πιο δημοφιλείς παραγωγές της Δυτικής Ελλάδος, αυτής της κρασιού, στον τομέα της αμπελουργίας.

Το κρασί παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες των παραγωγών, με τη ζήτηση του να έχει πέσει άνω του 70%, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την εστίαση και τα κλειστά καταστήματα.


Πλήγμα και στις εξειδικευμένες καλλιέργεις

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλύτερα για τις πιο εξειδικευμένες καλλιέργειες των αγροτών της περιφέρεις. Για παράδειγμα η τιμή του βαμβακιού έχει πέσει αρκετά, ενώ το φιστίκι Αραχίδας είναι αδιάθετο, αφού τα καφενεία και τα μπαρ δεν λειτουργούν.


Δύσκολη είναι η κατάσταση και για τους παραγωγούς της Κορινθιακής σταφίδας στο Αίγιο, με το προϊόν να έχει σημαντική πτώση στη ζήτηση του, ενώ για καταστροφή μιλούν όσοι είχαν καλλιεργητές είχαν επενδύσει πάνω στην καλλιέργεια λουλουδιών και ανθών.

Ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις έχει φέρει το κλείσιμο της αγοράς στους αλιείς και στους ιχθυοπαραγωγούς. Ειδικότερα, το αυγοτάραχο της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, ένα προϊόν που εξάγεται στο εξωτερικό, έχει αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.

Τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλύτερα για τους μελισσοπαραγωγούς που έχουν να αντιμετωπίσουν και τον αθέμιτο ανταγωνισμό του εισαγόμενου μελιού της Κίνας.


Σταθερός ο κτηνοτροφικός τομέας


Αντίθετα στον κτηνοτροφικό τομέα υπάρχει μία σταθερότητα, τόσο ως προς το γάλα την τιμή, αλλά και τη ζήτηση του όσο και ως προς τα κρέατα και την διάθεση τους στην αγορά.


Πάντως, το κλείσιμο ή έστω το μερικό κλείσιμο της αγοράς και γενικότερα η κατάσταση της πανδημίας και των συνεπειών της, έχει φέρει σε δεινή θέση και την πρωτογενή παραγωγή η οποία άντεξε και έμεινε όρθια την περασμένη άνοιξη, έχοντας όμως ως γνώμονα ότι όλα αυτά θα ήταν προσωρινά και θα κρατούσαν για λίγο. Η παράταση της κατάστασης αυτής και τα συνεχόμενα lockdown, έχουν θέσει πλέον και την αγροτιά σε ασφυκτικό κλοιό.

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ελπίζουμε να τελειώσει γρήγορα αυτή η κατάσταση»

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θόδωρος Βασιλόπουλος, παρακολουθεί όλα τα ζητήματα που αφορούν τον τομέα του από κοντά έχοντας έτσι μία εικόνα για την κάθε παραγωγή και το κάθε είδος ξεχωριστά.


Βρίσκεται, άλλωστε, σε καθημερινή επαφή με τους αγροτικούς συλλόγους της περιφέρειας και ζει έτσι την αγωνία των αγροτών για την κατάσταση που έχει φέρει η πανδημία, κυρίως ως προς την διάθεση των προϊόντων που παράγουν από τη γη τους.

«Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για την αγροτική παραγωγή εξαιτίας του κλεισίματος της αγοράς που έφερε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ακόμα και εγώ που είμαι φύση αισιόδοξος ως χαρακτήρας, βλέπω ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Ελπίζουμε να τελειώσει γρήγορα αυτή η κατάσταση».


Η Περιφέρεια, σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο είναι πάντα στο πλευρό των αγροτών, προσπαθεί και το καταφέρνει να εξασφαλίζει επιδοτήσεις για τις ζημιές και τις απώλειες που έχουν υποστεί, όμως, όταν η κατάσταση αυτή δεν αλλάζει και συνεχίζεται τότε το πρόβλημα παραμένει. Και κάποια στιγμή μεγαλώνει…
Κ.Α.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα