Η μεσογειακή διατροφή συνίσταται κατά της κατάθλιψης

13.05.2022 / 16:50
ka 1

Η κατάθλιψη πρόκειται για μια ψυχική νόσο που επηρεάζει περίπου το 10% του πληθυσμού όλου του πλανήτη. Τα συμπτώματά της δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρα ή φανερά. Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση των συμπτωμάτων αυτών. Η τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου διάρκειας 12 εβδομάδων, που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και υποψήφια Διδάκτωρ δήλωσε ότι η μελέτη ήταν η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή για την αξιολόγηση της επίδρασης μιας μεσογειακής δίαιτας στα συμπτώματα της κατάθλιψης σε νεαρούς άνδρες (ηλικίας 18-25 ετών), όπως αναφέρει το vita.

«Μας εξέπληξε το πόσο πρόθυμοι ήταν οι νεαροί να ακολουθήσουν μια νέα δίαιτα», δήλωσε η ίδια. «Όσοι ήταν στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής μπόρεσαν να αλλάξουν σημαντικά την αρχική τους διατροφή, υπό την καθοδήγηση ενός διατροφολόγου, σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Αυτό το γεγονός υποδηλώνει, σύμφωνα με την ίδια, ότι τόσο οι γιατροί όσο και οι ψυχολόγοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παραπέμψουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη σε ένα διατροφολόγο ή διαιτολόγο, καθώς φαίνεται πώς η διατροφή μπορεί να αποτελέσει «σύμμαχο» στην θεραπεία.

Η συγκεκριμένη μελέτη διευρύνει το νέο πεδίο της διατροφικής ψυχιατρικής, που διερευνά την επίδραση που μπορεί να έχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, τρόφιμα και διατροφικά πρότυπα στην ψυχική υγεία.

Το μεσογειακό πρότυπο διατροφής στην έρευνα ήταν πλούσιο σε πολύχρωμα λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο και ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς ενώ οι συμμετέχοντες μείωσαν τα έτοιμα φαγητά, την ζάχαρη αλλά και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας.
Το φαγητό επηρεάζει την διάθεση;

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους επιστημονικά πιστεύουμε ότι το φαγητό επηρεάζει τη διάθεση. Για παράδειγμα, περίπου το 90% της σεροτονίνης, της feel-good χημικής ουσίας που μας βοηθά να νιώθουμε χαρούμενοι, παράγεται στο έντερό μας από τα ευεργετικά βακτήρια, γνωστά και ως μικροβίωμα.

Πολλές είναι οι ενδείξεις ότι αυτά τα βακτήρια μπορούν να επικοινωνούν με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, σε αυτό που ονομάζεται άξονας εντέρου-εγκεφάλου. «Για να έχουμε ευεργετικά βακτήρια, πρέπει να καταναλώνουμε φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται στα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά», μας εξηγούν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα