Η καλλιτεχνική έκφραση «CLARITY» συστήνεται στον «Ν» : «Θέλουμε να αφυπνίσουμε»

17.09.2022 / 17:00
clarity 1

ΤΗΣ ΕΛΕΑΝΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΟΥ

eleana.magdalinou@gmail.com

Οι δρόμοι τριών νέων και ταλαντούχων κοριτσιών συναντήθηκαν στην Πάτρα και σ’ ένα Καρναβαλικό δρώμενο στο περυσινό Καρναβάλι και έτσι γεννήθηκε η καλλιτεχνική έκφραση/performance group «Clarity». Σάντυ Πατσαούρα, Μαριλένα Τρακαλιάνη και Βάλια Πλώτα συστήνονται στον «Ν» και μιλούν για τα φιλόδοξα σχέδια της «Clarity».Η Σάντυ Πατσαούρα είναι από την Πάτρα και εργάζεται ως χορεύτρια και χορογράφος τόσο σε θεατρικές παραστάσεις όσο στην «Clarity», ενώ είναι και δασκάλα χορού σε ΚΔΑΠ ΜΕΑ, καθώς έχει ασχοληθεί και με την ειδική αγωγή μέσω του Ερυθρού Σταυρού στον οποίο είναι εθελόντρια εδώ και 6 χρόνια. Ακόμη η Σάντυ διδάσκει χοροθέατρο και στο patras arts Στα άμεσα σχέδια της για φέτος είναι να μείνει στην Αθήνα, συνδυαστικά με την Πάτρα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.Η 28χρονη Μαριλένα Τρακαλιάνη από την Θεσσαλονίκη είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει ολοκληρώσει το επιμορφωτικό πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στην εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εργάζεται  ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στο θέατρο και στην «Clarity». Επίσης διδάσκει χοροθέατρο στο Patras Arts.Η Βάλια Πλώτα κατάγεται από την Πάτρα, όμως όλα τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στην Κεφαλονιά, καθώς έχω ρίζες και από εκεί. Εργάζεται ως βοηθός εργοθεραπείας σε Κέντρο Ειδικής Αγωγής και σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης με ΑΜΕΑ. Ερχόμενη στην Πάτρα για σπουδές παρακολούθησε και σεμινάρια υποκριτικής όπου της δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχει στην πρώτη της επαγγελματική θεατρική παράσταση «Καρναβάκχαι».

Πως γεννήθηκε λοιπόν η καλλιτεχνική έκφραση/performance group «Clarity»;

Η «Clarity» γεννήθηκε πριν από λίγους μήνες. Η ομάδα δημιουργήθηκε λόγω της προηγουμένης συνεργασίας μας στο θεατρικό δρώμενο «Καρναβάκχαι» σε σκηνοθεσία Δ. Ζαπάντη και σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων που παρά  τις δυσκολίες μας επιβράβευσε όλες. Υπήρχε ένα αρμονικό και δημιουργικό κλίμα, ενώ όλοι όσοι συμμετείχαμε σε αυτό είχαμε κοινές αντιλήψεις και όραμα. Ένα από αυτά ήταν και η ανάγκη μας να δημιουργήσουμε περιεχόμενο καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος με σκοπό να θέσουμε ερωτήματα, να προβληματίσουμε και να αφυπνίσουμε τον κόσμο για καθημερινά ζητήματα. Άλλωστε η ίδια η ζωή αποτελεί πηγή έμπνευσης και η τέχνη είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να την αποκωδικοποιήσουμε.

Πρόσφατα, κυκλοφορήσατε ένα βίντεο/performance στο ίνσταγκραμ για την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα;

Το βίντεο αυτό το εμπνευστήκαμε σε μια ασφυκτική περίοδο. Ήταν μια περίοδος που όλα τα μέσα μας είχαν κατακλύσει με πληροφορίες, με στοιχεία και δικηγόρους που φώναζαν και ξαφνικά σταματήσαμε να ακούμε τις φωνές των πραγματικών θυμάτων. Νιώσαμε το άδικο να μας πνιγεί και θέλαμε να δώσουμε τη δική μας απάντηση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Θέλαμε να γίνουμε οι φωνές των θυμάτων που δεν δικαιώθηκαν όταν μίλησαν, αυτών που φοβήθηκαν να μιλήσουν, αυτών που το βίωσαν και φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν από τους γύρω τους και αυτών που παρά τις δυσκολίες παλεύουν καθημερινά σε μια κοινωνία που βρίσκεται απέναντι τους συνεχώς να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν οι «Clarity» με αυτό το βίντεο και τι έχετε εισπράξει μέχρι σήμερα, από τις αντιδράσεις φίλων, γνωστών, αλλά όσων είδαν αυτό το βίντεο;

Στόχος μας ήταν να προβάλουμε την επόμενη μέρα, να εξηγήσουμε ότι οι δυσκολίες δεν σταματούν. Στο να καταφέρει κάποιος να βρει τη δύναμη να μιλήσει. Ο αγώνας για δικαιοσύνη είναι διαρκής. Ωστόσο αυτό που θέλουμε να βγει σαν θετικό αντίκτυπο από αυτό το βίντεο είναι να δουν τα θύματα και να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνα και όσο και αν δυσκολεύονται να βρουν το δίκιο τους μέσω της δικαιοσύνης έχουν πάντα συμμάχους. Τα άτομα που είναι θεατές σε όλο αυτό να καταλάβουν το συναισθηματικό βάρος των θυμάτων. Η «Clarity» μέχρι τώρα έχει δεχτεί θετικά σχόλια και πολύ αγάπη έχουμε ανθρώπους που εκτιμούν τις ιδέες και αυτό που προσπαθούμε να χτίσουμε και μας βοηθούν με τη γνώμη και τις συμβουλές τους.

Ως τρεις νέες κοπέλες που δραστηριοποιήστε στον καλλιτεχνικό χώρο, ποιο είναι το σχόλιό σας, για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η γυναίκα; Έχει βιώσει κάποια από εσάς παρενόχληση σε δουλειά της;

Προφανώς ζούμε σε μια εποχή όπου η έμφυλη ανισότητα και καταπίεση είναι παρούσα καθημερινά σε επικίνδυνο πλέον βαθμό. Όλες μας έχουμε δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση (είτε σωματική, είτε λεκτική), όχι μόνο στον εργασιακό μας χώρο, αλλά και στον δρόμο, όταν είμαστε έξω με τις φίλες μας, όταν παίρνουμε το τρένο για να πάμε σπίτι μας. Η σεξουαλική παρενόχληση είναι κάτι που δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες βιώνουμε σε καθημερινή βάση. Δεν αποτελούμε την εξαίρεση αλλά τον κανόνα.

Στα σχέδια της «Clarity» υπάρχουν κάποια άλλα άμεσα σχέδια;

Έχουμε κάποιες ιδέες για ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας. Θέλουμε να τα οπτικοποιήσουμε το καθένα με τον τρόπο που του ταιριάζει. Άλλωστε στόχος μας είναι να χρησιμοποιούνται όλες οι μορφές τέχνης. Θέλουμε να μας μάθει περισσότερος κόσμος και να καταφέρουμε να περάσουμε τις σκέψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς μας σε όλο ένα και περισσότερο κόσμο.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα