Η Γουχάν και ο ιός του πολιτισμού: Στο φαράγγι με τα βιβλία

12.02.2023 / 9:15
mv3-1-1536x1086

Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV σε συνεργασία με το Ινστιτούτο σχεδιασμού UAD αναδείχθηκαν νικητές σε διαγωνισμό για την κατασκευή μιας νέας βιβλιοθήκης 140.000 τετραγωνικών μέτρων στη Wuhan της Κίνας, που πρόκειται να γίνει μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στην Κίνα.Αυτό το έργο μεγάλης κλίμακας, δημιουργεί ποικίλα περιβάλλοντα μελέτης, χώρους ανάγνωσης και στούντιο, ενώ παράλληλα συνδέεται με το περιβάλλον του μέσω τριών μεγάλων ανοιγμάτων που προβάλλουν τη ζωή στο εσωτερικό των κτιρίων για να προσκαλέσουν τους επισκέπτες να εισέλθουν.

Το ξεχωριστό αυτό κτίριο έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας στοιχεία από την τοπική γεωγραφία αλλά και τη «γλυπτική» δύναμη των δύο μεγάλων ποταμών της Wuhan στη συμβολή των οποίων βρίσκεται, και προορίζεται να αποτελέσει ένα σημαντικό και αναγνωρίσιμο τοπόσημο.

Η Γουχάν και ο ιός του πολιτισμού: Στο φαράγγι με τα βιβλία 3

Αναδυόμενο σαν ένα «φαράγγι από βιβλία», η εντυπωσιακή μορφή του, παραπέμπει στα διαφορετικά ύψη των γύρω κτιρίων, ενώ η δομή ενσωματώνει πανοραμικά εντυπωσιακά ανοίγματα στραμμένα στην πόλη σε διαφορετικά σημεία: ένα χαμηλό, ευρύ παράθυρο προσφέρει πανοραμική θέα στο κοντινό πάρκο, ενώ το καμπυλωτό παράθυρο αγκαλιάζει την παρακείμενη πλατεία και δημιουργεί μια σύνδεση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Οι εσωτερικοί χώροι επηρεάζονται επίσης από το τοπίο όπως αυτό διαμορφώνεται στη συμβολή των ποταμών. Οι κλιμακωτές βεράντες παραπέμπουν σε γλυπτά φαράγγια και οι ευρύχωροι χώροι του ισογείου επιτρέπουν την αέναη κυκλοφορία μέσα στο κτίριο.

Χώροι που μοιάζουν με περίπτερα στις βεράντες μπορούν να φιλοξενήσουν τα ποικίλα προγράμματα της βιβλιοθήκης, ενώ διαθέτουν χώρους ανάγνωσης και ομαδικής μελέτης αλλά και βιβλιοθήκες ως μέρος της τοπογραφίας του.

Η Γουχάν και ο ιός του πολιτισμού: Στο φαράγγι με τα βιβλία 4

Πολλά είναι τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο θερμό κλίμα της Wuhan. Η πρόσοψη του κτιρίου ενσωματώνει περσίδες επιτυγχάνοντας ένα μοτίβο που μοιάζει με βιβλιοθήκη. Αυτές οι περσίδες είναι πιο πυκνά τοποθετημένες στις περιοχές που χρειάζονται τη μεγαλύτερη σκίαση. Ηλιακοί συλλέκτες έχουν ενσωματωθεί στην οροφή της βιβλιοθήκης για να παρέχουν στο κτίριο ανανεώσιμη ενέργεια.

Η βιβλιοθήκη περιβάλλεται από ένα πάρκο προσαρμοσμένο στις κλιματολογικές συνθήκες της Wuhan, ώστε να διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη και βιώσιμη συντήρηση. Τα ψηλά δέντρα παρέχουν δροσιά σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια, ενώ οι κύριοι δημόσιοι χώροι σκιάζονται από τη βορειοδυτική γωνία του κτιρίου. Οι ανάγκες συντήρησης των εξωτερικών χώρων έχουν μειωθεί στο ελάχιστο με τη χρήση αυτοφυών ειδών βλάστησης.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα