Η Ελένη Γκόρα εμπνεύστηκε από “Το βλέμμα του λύγκα”

08.01.2023 / 13:00
gkora

ΤΗΣ ΕΛΕΑΝΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΟΥ

eleana.magdalinou@gmail.com

«Το βλέμμα του Λύγκα» είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο σου που κυκλοφόρησε. Πώς «γεννήθηκε» αυτή η νουβέλα και ποια η ιστορία που αφηγείσαι στους αναγνώστες σου;  

«Το βλέμμα του λύγκα» το εμπνεύστηκα, όταν το προηγούμενο καλοκαίρι επισκέφτηκα τη Φλώρινα. Σε ένα φύλλο χαρτί ξεκίνησα να γράφω την αρχή της ιστορίας και ήδη είχα σχηματίσει στο μυαλό μου την υπόθεση, η οποία, αν και φαινομενικά αφορά τη δολοφονία ενός ήρωα, ουσιαστικά ερευνά τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν στη διάπραξη του εγκλήματος. Ηρωίδες του βιβλίου μου είναι κυρίως γυναίκες. Γυναίκες του σήμερα, του χθες, του αύριο. Αυτό που τις ενώνει είναι ότι προσπαθούν να ζήσουν τις ζωές τους.  

Γιατί επέλεξες την αναφορά στον λύγκα;  

Στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας, όπως γράφει και στο επίγραμμα του βιβλίου μου ο κ. Καμαρούδης, ο λύγκας έχει χαρίσει εκτός από την παρουσία του και το όνομά του. Αυτό το ζώο έτυχε να το γνωρίσω μέσα από ένα άρθρο του πατέρα μου, που είχε δημοσιευτεί το 1994 στο περιοδικό του Συλλόγου Ορειβατών Κοζάνης (Σ.Ε.Ο.). Αξιοποιώντας όλα αυτά τα στοιχεία προέκυψε κατά τη συγγραφή της νουβέλας μου να δημιουργηθεί μια ηρωίδα, η Ουρανία. Αρκετά χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά της μοιάζουν με αυτά του λύγκα, όταν βρίσκεται σε συνθήκες αιχμαλωσίας. 

Πώς νιώθεις που έχουν γραφτεί τόσα θετικά σχόλια για το βιβλίο αυτό; Σε αγχώνει αυτό για το επόμενο βήμα σου;

Λαμβάνω μεγάλη ικανοποίηση, όταν ένας αναγνώστης μού στέλνει μερικά σχόλια για το βιβλίο μου. Ειλικρινά χαίρομαι, γιατί νιώθω ότι μέσα από τις λέξεις μου έχω καταφέρει να μας βάλω και τους δύο σε μια διαδικασία σκέψης. Εμένα πάντως όλη αυτή η επικοινωνία με κάνει καλύτερη για το επόμενο βήμα μου.

Πώς και πότε «φυτεύτηκε» μέσα σου ο σπόρος της συγγραφής;

Από μικρή ηλικία μου άρεσε να διαβάζω και να γράφω. Ήταν ο τρόπος μου να κατανοώ και να αντιλαμβάνομαι τα πράγματα. Σίγουρα όμως, συντέλεσε το γεγονός ότι και οι γονείς μου διάβαζαν πολύ. Το σπίτι μας ήταν γεμάτο βιβλία και στην είσοδο της οικοδομής υπήρχε ένα βιβλιοπωλείο. Άρα, το ίδιο μου το περιβάλλον φύτεψε μέσα μου τον σπόρο της συγγραφής.

Ποιο λογοτεχνικό είδος είναι αυτό που σε εξιτάρει περισσότερο; Και ως αναγνώστρια και ως συγγραφέα. Έχεις αγαπημένους συγγραφείς (έλληνες, ξένους κτλ);

Διαβάζω διάφορα λογοτεχνικά είδη, επειδή πάντα έχω κάτι να μάθω. Έτσι, όλοι οι συγγραφείς καταλήγουν με έναν τρόπο να γίνονται δάσκαλοι. Οι συγγραφείς που ξεχωρίζω ιδιαίτερα είναι εκείνοι, που καταφέρνουν να μου δείξουν τον κόσμο, να με παρηγορήσουν, να με νουθετήσουν. Μέσα μου στριφογυρνούν μερικοί στίχοι του Σεφέρη, που σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ερμηνευθούν στο πώς ένα έργο κάποιου μπορεί να επηρεάσει έναν άνθρωπο: «Χωρίς χρώμα, χωρίς σώμα/ τούτη η αγάπη πού πηγαίνει/ σκορπισμένη, μαζεμένη,/ σκορπισμένη πάλι πάλι,/ κι όμως σφύζει κι όμως πάλλει […]».

Ποιο είναι το συγγραφικό σου μότο και ποιο το μότο της ζωής σου;

Προς το τέλος του βιβλίου μου μια ηρωίδα σε μια άλλη ηρωίδα εύχεται «Να ζει τη ζωή της!». «Το βλέμμα του λύγκα» είναι αφιερωμένο στις ζωές μας. Επομένως, επιθυμία μου είναι να μπορούμε να ζούμε και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και θέλουμε.

Έχεις εκδώσει και ηλεκτρονικά βιβλία. Πιστεύεις ότι οι έλληνες είναι εξοικειωμένοι με αυτό το είδος ανάγνωσης; Τι έχεις εισπράξει;  

Έχω εκδώσει εφτά ηλεκτρονικά βιβλία, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στη σελίδα μου, elenigkora.gr. Στην ερώτηση κατά πόσο οι έλληνες είναι εξοικειωμένοι με αυτό το είδος της ανάγνωσης, προτιμώ να απαντήσω ότι αυτός που πραγματικά αγαπά την ανάγνωση, μπορεί να διαβάσει αν όχι τα πάντα, σχεδόν τα πάντα. Αυτό που έχω εισπράξει γράφοντας τα συγκεκριμένα βιβλία ήταν το συναίσθημα της επιβεβαίωσης και της πληρότητας. Με γεμίζει πολύ η συγγραφή.

Το επόμενο βιβλίο σου έχεις ξεκινήσει να το γράφεις;

Το έχω ολοκληρώσει και κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις 24γράμματα. Ο τίτλος του είναι «Μικροί συγγραφείς, μεγάλες ιστορίες». Αφορά πενήντα δύο δραστηριότητες Δημιουργικής Γραφής, μια για κάθε βδομάδα του χρόνου μαζί με συμβουλές συγγραφής. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από εφτά ετών και άνω, και είμαι πολύ περήφανη για αυτό μου το βιβλίο. Εύχομαι να είναι τόσο διασκεδαστικό όσο ήταν και για εμένα καθώς το έγραφα!

Έχεις ζήσει κάποια χρόνια και Πάτρα, αν δεν κάνω λάθος. Πώς βρέθηκες εδώ και τι σε συνδέει πλέον με την πόλη μας;

Στην Πάτρα έζησα τρία χρόνια. Ώριμα και εντελώς αποστασιοποιημένα πλέον κρίνω ότι με είχε φέρει η περιέργειά μου για το πώς θα ήταν να ζήσω μια περιπέτεια σε μια άλλη πόλη χωρίς κανέναν συγγενή, φίλο ή γνωστό. Στην πόλη σας, λοιπόν διοργάνωσα σε συνεργασία κυρίως με το Parts Patras Arts διάφορα Βιωματικά Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής για ενήλικες, τα οποία αποτέλεσαν την έρευνα για το διδακτορικό μου. Επομένως, αυτό που με συνδέει πλεόν με την Πάτρα είναι η ολοκλήρωση της διατριβής μου, μιας και εκεί γεννήθηκε η ιδέα της καθώς και κάποιοι άνθρωποι που γνώρισα και κρατάμε επαφή μέχρι σήμερα.

Τι σε χαλαρώνει μετά από μια δύσκολη μέρα;

Να επικοινωνώ τις σκέψεις μου και να εκφράζω τα συναισθήματά μου.

Η ευχή σου για το 2023;

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και στη συνέχεια θα ήθελα να ευχηθώ σε εσάς και τους αναγνώστες σας, τα πολύ σημαντικά δώρα της υγείας και της ευτυχίας.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα