Η Χριστίνα Αλεξανιάν έρχεται αύριο στην Πάτρα και μιλά στον «Κ»

17.03.2023 / 8:11
900 (3)

«Είναι σα να μιλώ στους προγόνους μου»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά για την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί και έχει ως θέμα την γενοκτονία των Αρμενίων

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ

Η Χριστίνα Αλεξανιάν έρχεται για μια ακόμη φορά στην Πάτρα…την πόλη που αγαπά και την αγαπά! Αυτή τη φορά θα έχουμε τη χαρά να την απολαύσουμε σε μια σπουδαία παράσταση μνήμης και καλλιτεχνικής αρτιότητας… «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», στις Γραμμές Τέχνης, 18 Μαρτίου στις 21:00 και 19 Μαρτίου στις 20:00. Σε ένα έργο που αποτελεί μια παράσταση-μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή και δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Η παράσταση έχει ταξιδέψει σε Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Γαλλία, κι έχει κάνει μια πολλή μεγάλη πορεία έξι ετών… και συνεχίζει. Οι Πατρινοί θα έχουμε την χαρά να υποδεχτούμε μια ηθοποιό με εξαιρετικό υποκριτικό ταλέντο και ταυτόχρονα έναν πολύ ευγενή άνθρωπο… τη Χριστίνα Αλεξανιάν, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της από το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και πρωταγωνίστησε στη συνέχεια στο πολύαγαπημένο «Λόγω Τιμής», μια ιστορία που εκτυλίσσεται στην Πάτρα.

Πως έφτασε αυτή η αληθινή ιστορία στα χέρια σας;

Είναι μεταφορά από το ομότιτλο βιβλίο όπου είναι μία καταγεγραμμένη μαρτυρία από έναν αυτόπτη μάρτυρα που είναι η Ανζέλ κουρτιαν, όπου βίωσε την γενοκτονία των Αρμενίων και την μικρασιατική καταστροφή. Το βιβλίο ήρθε στα χέρια μου όταν μου το δώρισε η κόρη της Ανζέλ Κουρτιάν, όταν είχε έρθει στο θέατρο να με δει, με πολύ συγκίνηση, καθ’ ότι Αρμένισσα κι εγώ από την πλευρά του πατέρα μου και από την Καππαδοκία από την πλευρά της μητέρας μου, άρα ήταν ιδιαίτερη συγκίνηση και η δική της και η δική μου!

Άρα συνδέεστε κι εσείς με αυτή την ιστορία με βάση την καταγωγή σας…

Σίγουρα, στην ουσία είναι σα να μιλώ πραγματικά για τους προγόνους μου. Δεν το είχα στο μυαλό μου. Προέκυψε. Το βιβλίο μου προκάλεσε πολύ έντονα συναισθήματα, γιατί μέσα από αυτή την πολύ προσωπική ιστορία, παρακολουθούμε όλη την ιστορία των Αρμενίων και των Ελλήνων, από την εποχή των μεγαλείων και βλέπουμε πως οι άνθρωποι αυτοί έρχονται από καλλιεργημένες οικογένειες μέχρι που αρχίζει η Γενοκτονία και φθάνουμε στη Μικρασιατική καταστροφή. Εκεί η ηρωίδα μου μαζί με τη μαμά της και τις αδερφές της βρίσκονται στην προβλήτα της Σμύρνης, σκορπίζουνε και ανταμώνουν στη Μυτιλήνη για να έρθουν στην Ελλάδα.

Με το πρόσωπο της Ανζέλ Κουρτιάν ταυτίζονται Έλληνες, Αρμένιοι και Πόντιοι. Τι μπορεί προσφέρει στο σύγχρονο κοινό;

Δυστυχώς είναι επίκαιρο, οι πόλεμοι είναι επίκαιροι. Πέρα από το αν είσαι Αρμένιος, Μικρασιάτης, Πόντιος, είναι μια μάνα στον πόλεμο και δυστυχώς και σήμερα ξαναβιώνουμε ίδια σκηνικά μιας μάνας στο πόλεμο, εικόνες δυστυχώς οικείες και πάλι με όλα αυτά που συμβαίνουν δίπλα μας, στην Ουκρανία.

Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να αποτυπώσετε μια αληθινή ιστορία;

Μίλησε πολύ στην καρδιά μου γιατί εγώ δεν είχα αποπειραθεί στο παρελθόν να κάνω μεταφορά βιβλίου, ούτε να αυτό-σκηνοθετηθώ. Ήταν μια επιτακτική ανάγκη λόγω της μεγάλης συγκίνηση που μου προκάλεσε. Δούλεψα γύρω στο εξάμηνο, για να πάρω συνεντεύξεις και με την κόρη της Ανζέλ Κουρτιάν, την οποία ευχαριστώ πολύ που μου έδωσε την ευκαιρία να μεταφέρω μια συγκλονιστική μαρτυρία στο σημερινό κοινό. Της χρωστάμε μεγάλη ευγνωμοσύνη που κατάφερε να καταγράψει όλα τα δεινά που την βρήκαν.

Είναι πολλά τα μηνύματα μέσα από αυτή την παράσταση…

Είναι η αντίσταση ενός ολόκληρου λαού απέναντι στο να διαφυλάξει την ελευθερία του κι αυτό θα είναι πάντα επίκαιρο. Ένα έργο με πολλή συγκίνηση, νοσταλγία για το μεγαλείο της εποχής που χάθηκε. Εναλλάσσονται τα συναισθήματα …ένα γλυκόπικρο έργο…

Γιατί πρέπει να δει κάποιος τη συγκεκριμένη παράσταση;

Γιατί θα νιώσουν πραγματικά πολύ βαθιά συναισθήματα. Άγγιξα με πολλή ευαισθησία αυτή τη σπουδαία ιστορία. Είναι ένα μοναδικό ταξίδι που θα δώσει την ευκαιρία και σε εμένα αλλά και το κοινό να βιώσουμε έντονα συναισθήματα ταυτόχρονα. Είναι πολύ μυσταγωγική η στιγμή για μένα της παράστασης. Συγκινούμαι κι εγώ πολύ. Δε γίνεται αν δε βουτήξεις μέσα στο συναίσθημα να μιλήσει γι αυτούς τους ανθρώπους.

Θεωρείτε τον εαυτό σας τυχερό ύστερα από τόσες συνεργασίες;

Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω σπουδαίους ανθρώπους που μέσα από αυτούς ωρίμασα και βελτιώθηκα. Χρωστάω στις καλλιτεχνικές μου συναντήσεις. Στην Πάτρα ήταν η πρώτη μου επαγγελματική δουλειά που έκανα στο θέατρο Απόλλων με τη Μάγια Λυμπεροπούλου, ένα εφαλτήριο πολύ σημαντικό, έζησα ένα χρόνο στην Πάτρα και αναπολώ εκείνους τους μήνες με πολύ τρυφερότητα. Στη συνέχεια ήρθα και πάλι με το «Λόγω Τιμής». Ένας αγαπημένος προορισμός που έχει συνδυαστεί με την πρώτη μου θεατρική χρονιά και με μια τηλεοπτική δουλειά που μας έδωσε σε όλους μια σημαντική στιγμή εκκίνησης. Ότι είμαι σήμερα το χρωστάω σε όλη μου την πορεία, που έφτιαξαν τις συνεργασίες που είμαι σήμερα.

Έχετε ευχάριστες αναμνήσεις από την Πάτρα;

Μόνο ευχάριστες αναμνήσεις έχω από την Πάτρα. Για εμένα επειδή ήταν η πρώτη μου θεατρική χρονιά ως επαγγελματίας, είχα νοικιάσει σπίτι, εμένα εκεί, κυκλοφορούσα με τα πόδια, χωρίς αυτοκίνητο, η διαμονή μου εκεί είναι συνυφασμένη με μια παρατεταμένη εφηβεία, ένιωθα σα να είμαι φοιτήτρια!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Συνεχίζουμε τα γυρίσματα για το Κόκκινο ποτάμι, δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη, με μια ηρωίδα Πολίτισσα, μια πολύ ευτυχής ακόμη συγκυρία και συνεργασία και θα συνεχίζω ακόμη την παράσταση τα «Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν». Το εντυπωσιακό είναι ότι ξεκίνησα για μια παράσταση κι έχουμε ξεπεράσει τις 100, αλλά δε με αφήνει η ίδια παράσταση να τη σταματήσω, μου δίνει συνεχώς νέα στοιχεία!

Η Χριστίνα Αλεξανιάν έρχεται αύριο στην Πάτρα και μιλά στον «Κ» 2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα