Παρασκευή, 3.02.2023, 4:18 μμ

Η απίστευτη ιστορία ενός 27χρονου Ουκρανού που αποκλείστηκε στο Καζακστάν – Επιβιώνει με κρυπτονομίσματα

05.03.2022 / 10:50
27xronos_crypto

Ο 27χρονος προγραμματιστής αποκλείστηκε στο Αλμάτι του Καζακστάν – Πώς κατάφερε να επιβιώσει χάρη στα κρυπτονομίσματα και τα NFTs

«Ήλπιζα να μείνω στο Καζακστάν για περίπου μία εβδομάδα όταν πρωτοέφτασα στις αρχές Φεβρουαρίου. Αλλά ξεκίνησα να ακούω για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα και μετέθεσα το ταξίδι μου. Στο τέλος, η πτήση ακυρώθηκε, και απέφυγα τον πόλεμο», ανέφερε ο 27χρονος φωτογράφος και προγραμματιστής Artyom Fedosov.

«Εάν ήμουν στην Ουκρανία δε θα ήμουν με τους φίλους και την οικογένειά μου. Θα ήμουν στο στρατό. Δεν είμαι άνθρωπος που θέλει να σκοτώσει άλλους. Θα αναγκαζόμουν να πολεμήσω κατά των Ρώσων χωρίς να θέλω να είμαι μέρος του πολέμου», τόνισε.

«Η μητέρα μου βρίσκεται στο Κίεβο και ακούει τις εκρήξεις από τις βόμβες, κι εγώ στο Αλμάτι του Καζακστάν. Προσπάθησα να πληρώσω για το ταξί με την κάρτα μου και αυτή απορρίφθηκε. Οι ουκρανικές κάρτες μου δε δουλεύουν και έμεινα χωρίς χρήματα. Προσπάθησα να βγάλω χρήματα από το ΑΤΜ και δε μπορούσα. Είχα ξεμείνει. Το μόνο που είχα ήταν τα κρυπτονομίσματά μου. Γνωρίζω να διαχειρίζομαι τα κρυπτονομίσματα αφού πριν από χρόνια εργαζόμουν για μια εταιρεία blockchain που με πλήρωνε με bitcoin. Είχα ήδη δημιουργήσει το ψηφιακό πορτοφόλι μου», ανέφερε ο Artyom.

Σανίδα σωτηρίας
«Βρήκα ένα bitcoin ATM στο Καζακστάν και σήκωσα μερικά χρήματα. Ευτυχώς κατάφερα να βγάλω ταυτότητα και να ανοίξω λογαριασμό στη Halyk Bank. Τώρα πια, μπορώ να κάνω online συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. Δε μπορώ να χρησιμοποιήσω τις ουκρανικές κάρτες μου αν και αρκετοί συμπατριώτες μου μπορούν. Δε γνωρίζω γιατί», τόνισε ο Artyom.

Σημειωτέον πως –σύμφωνα με το Business Insider– τα τραπεζικά συστήματα της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα για προφανείς λόγους από το Φεβρουάριο, είτε «παγώνοντας» τις συναλλαγές, είτε καθυστερώντας τις.

Τwitter και βοήθεια
«Έστειλα ένα tweet το οποίο παρουσίασε την κατάστασή μου και αρκετοί με βοήθησαν, αγοράζοντας τις φωτογραφίες που παίρνω για το πρότζεκτ μου με τίτλο “UN 193” ως NFTs. Πουλάω την κάθε μία για 0,19 ή 0,29 ethereum ($550-$850) και έχω πουλήσει επτά μέχρι τώρα. Βασίζομαι στα κρυπτονομίσματα. Τα χρειάζομαι για ταξί, για φαγητό, για στέγαση. Προσπαθώ να πουλήσω περισσότερα NFTs αφού βασίζω τα πάντα πάνω τους. Έχω αποφασίσει να δωρίσω τα έσοδα από τα Ukraine NFT μου στο πρότζεκτ Come Back Alive το οποίο υποστηρίζει τον ουκρανικό στρατό. Ελπίζω, όμως, πως ο πόλεμος θα σταματήσει σύντομα, και θα ξεκλειδώσουν τους λογαριασμούς μου. Προς το παρόν έχω 3,19 ethereum, αξίας περίπου $8.900. Έχω, επίσης, 0,1 bitcoin, αξίας περίπου $4.000. Όλα αυτά μπορούν να με κρατήσουν για μερικούς μήνες. Δεν ανησυχώ για μένα. Εργάζομαι και ως προγραμματιστής και ελπίζω πως ο μισθός μου θα μεταφερθεί στην Halyk τον ερχόμενο μήνα. Ανησυχώ, όμως, για τους φίλους μου και την οικογένειά μου στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα