Η Άγκυρα προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

25.11.2022 / 9:27
Turkish drilling vessel Yavuz sets sail in Izmit Bay, on its way to the Mediterranean Sea, off the port of Dilovasi, Turkey, June 20, 2019. REUTERS/Murad Sezer

Η Άγκυρα προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», το οποίο θα σαλπάρει τις επόμενες ημέρες. Ο γενικός διευθυντής της τουρκικής εταιρείας ερευνών πετρελαίου (ΤΡΑΟ) Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο θα σαλπάρει «τις επόμενες ημέρες. Η νέα του αποστολή προγραμματίζεται να είναι στη Μεσόγειο». Ο επικεφαλής της ΤPAO ανέφερε ότι «κάνουμε την ακτινογραφία της Γαλάζιας Πατρίδας». Το «Aμπντούλ Χαμίτ Χαν» βρίσκεται στο λιμάνι Τάσουτζου στη Μερσίνη και συνεχίζονται τα έργα συντήρησής του. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες η Αγκυρα θα εκδώσει σχετική NAVTEX για να καθορίσει το σημείο ερευνών. Οι περισσότεροι αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις, ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το γεωτρύπανο να κατευθυνθεί σε περιοχές της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Λιβύης, στις οποίες στο παρελθόν έχουν προηγηθεί σεισμικές έρευνες. Ωστόσο, δεν αποκλείουν να κατευθυνθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πάντως, τους τελευταίους μήνες η Τουρκία αποφεύγει να κατευθυνθεί για έρευνες σε περιοχές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης, η συζήτηση εντός της Ελλάδας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε συγκεκριμένες περιοχές, η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη και το Κάιρο και οι αντιδράσεις της Αθήνας εναντίον της κυβέρνησης της Τρίπολης έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα τα οποία εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή. Στην Αγκυρα έχουν θορυβηθεί από την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για πιθανή άμεση χρήση των S-400. Η Ουάσιγκτον τόνισε ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα «είναι απειλή για το NATO» και ζήτησε την απομάκρυνσή του, ενώ προειδοποίησε με νέες κυρώσεις σε περίπτωση αγοράς νέων ρωσικών οπλικών συστημάτων. Λίγες ώρες μετά τη σφοδρή αντίδραση, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα Τζεφ Φλέικ επισκέφθηκε τον κ. Ακάρ. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν πως μετέφερε μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση Ερντογάν.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα αποπλεύσει με «αποστολή στη Μεσόγειο», χωρίς επί του παρόντος να αναφέρεται η ακριβής περιοχή στην οποία θα κινηθεί.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, κατηγόρησε την Ελλάδα πως στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και απείλησε με βέτο στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Τσελίκ δήλωσε ότι «η Ελλάδα που είχε αποχωρήσει από το NATO και αργότερα με την έγκρισή μας επέστρεψε, σήμερα είναι μια χώρα που φιλοξενεί τους τρομοκράτες του FETO και του PKK, έχει τα στρατόπεδά τους και τους στηρίζει. Οταν θα θεωρήσουμε πως μας ικανοποιούν οι νομικές αλλαγές τις οποίες θα κάνουν (σ.σ. η Φινλανδία και η Σουηδία), τότε με χαρά θα πούμε το ναι. Ομως, όσο δεν συμβαίνει αυτό και δεν μας ικανοποιούν δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουμε την έγκρισή μας». Ο κ. Τσελίκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις στη βόρεια Συρία.

Ο εκπρόσωπος του AKP αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη, σημειώνοντας πως αυτές είναι «βλακώδεις συμπεριφορές» και εξέφρασε την ενόχληση της Αγκυρας για την πρόσφατη συμφωνία της Αθήνας με το Κάιρο. «Αγωνιούν επειδή σε περίπτωση που γίνει η προσέγγιση της Τουρκίας με την Αίγυπτο θα πέσουν στο κενό οι παράνομες κινήσεις της Ελλάδας και τα παράνομα βήματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πήραν αποτέλεσμα στη Λιβύη και ούτε θα πάρουν κάποιο αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα