Γυρίσματα ντοκιμαντέρ στον Ομπλό, με εμπνευστή τον Αντ. Σκιαθά! Η ιστορική Μονή συμμετέχει στην επέτειο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 -ΦΩΤΟ

15.05.2021 / 10:19
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
dav

Με ένα  εξαιρετικό επιτελείο παραγωγής  που συντόνισε η πάντα μεθοδική και αεικίνητη Μαρία Αλανιάδη, το συνεργείο εικονοληψίας του Μάνου Μπίνιου, την εθελοντική συμμετοχή του Αγήματος Ιστορικής Αναβίωσης “Παναγιώτης Καρατζάς” με τους Φώτη Λουρίδα, Ανδρέα Γιαννόπουλο, Κωνσταντίνο Ράλλη και την εθελοντική συμμετοχή του νεαρού Αντώνη Παπαγεωργίου, ολοκληρώθηκε στην Ιστορική Μόνη του Ομπλού το Ντοκιμαντέρ της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Αχαΐας “Μνήμες Γραφής για το 1821”.

Εμπνευστής της ιδέας του ντοκιμαντέρ και αφηγητής ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς, συμμετείχε παράλληλα ως αναβιωτής και διέθεσε ιστορικά κειμήλια του “Αρχείου Αντώνη Σκιαθά” για τις ανάγκες των ενδυμασιών των συμμετεχόντων. Το ντοκιμαντέρ που υλοποιείται στο πλαίσιο δράσεων με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση γυρίστηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου θεματικού παιδαγωγικού προγράμματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας. Συντονίστρια του έργου η εκπαιδευτικός και υπεύθυνη των προγραμμάτων πολιτισμού Σοφία Χριστοπούλου.

Το ντοκιμαντέρ θα ταξιδέψει τους μαθητές στην εποχή της επανάστασης του 1821 κατά την οποία η ιστορική Μονή Ομπλού είχε σημαντική συμμετοχή και μέσα από αυτό παρουσιάζεται μία ιστορία που έχει να κάνει με τη μύηση ενός νεαρού πολεμιστή στη Φιλική Εταιρεία. Το σενάριο εστιάζει στην παρουσίαση της φορεσιάς, το ντύσιμο και την αρματωσιά, καθώς και στην γραφή και την επικοινωνία της εποχής.

Στόχος του ευρύτερου προγράμματος είναι το μάθημα της ιστορίας να υλοποιηθεί με σύγχρονες πρακτικές όπου πρωταγωνιστεί η εικόνα και το βίωμα, ώστε τα παιδιά να μπορούν να παρακολουθήσουν με περισσότερο ενδιαφέρον και ρεαλιστική ματιά τις ιστορικές πληροφορίες.

Η φιλοξενία των πατέρων της μονής ήταν υποδειγματική με την προστασία του ηγούμενου της μονής Ν. Κωτσάκη. Οι συντελεστές της παραγωγής είχαν την χαρά να συζητήσουν πολλά για την ιστορία της μονής και τα ιστορικά γεγονότα του τόπου μας. Θαύμασαν κειμήλια και έγγραφα από το σημαντικό αρχείο της μονής, γωνίες του μοναστηρίου που έχει σταματήσει ο χρόνος και η ιστορία, υπεραιωνόβιους πλατάνους και το εξαιρετικό φυσικό τοπίο. Εντυπωσίασε το ‘μουσειακό κελί΄ που έχει διαμορφωθεί στον χώρο και είναι επισκέψιμο για το κοινό, μέσα στο οποίο έγιναν και τα γυρίσματα.

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους όσους βοήθησαν, το Λύκειο Ελληνίδων για την παραχώρηση της ενδυμασίας του νεαρού πολεμιστή καθώς και στον Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φιλία που συντονίζει και οργανώνει όλες αυτές τις δράσεις για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τη συνεργάτιδα του Αλεξάνδρα Αντωνοπούλου.

Ανδρέας Φίλιας: «Ενας χρόνος με άρωμα Ελλάδας»      

Ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ανδρέας Φίλιας αναφέρει για την συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την Περιφερειακή Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιαςΕκπ/σης Δυτ. Ελλάδας για τις δράσεις στο πλαίσιο του 1821: «Το 2021 είναι μία ημερομηνία ορόσημο για την πατρίδα μας, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η Δυτική Ελλάδα με περηφάνια τιμάει τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ως η γη που άναψε την φλόγα της λευτεριάς και φώτισε τον δρόμο αναγέννησης της Ελλάδας.

     Από τις αρχές του 2020 η ΠΔΕ ξεκίνησε τις προετοιμασίες προκειμένου η Π.Δ.Ε., το μέρος που ξεκίνησε η Ελληνική Ανεξαρτησία, να αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών. Ένας από τους βασικούς στόχους ήταν η ανάδειξη στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η συμμετοχή των νέων. Η επαφή τους με το περιβάλλον στο οποίο έζησαν οι Έλληνες της περιόδου της Επανάστασης και μέσα στο οποίο έλαβαν χώρα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διδάσκονται στα σχολεία μας. Για τους παραπάνω λόγους ήδη πραγματοποιείται ένα σύνολο δράσεων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας το οποίο απευθύνεται στους μαθητές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.  Ευχή και ελπίδα μας οι δράσεις αυτές να συνδράμουν στο ήδη εξαιρετικό έργο που καθημερινά υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί μέσα στην τάξη και να βοηθήσουν τις νεότερες γενιές να συνομιλήσουν με τις ιστορικές γενιές της Επανάστασης του 21 που παραμένουν στην συλλογική μας μνήμη ως φωτεινά παραδείγματα γενναιότητας και θυσίας.

     Ένας χρόνος γεμάτος ιστορία, γεμάτος μνήμες και συναισθήματα με άρωμα Ελλάδας και περηφάνεια. Η Δυτική Ελλάδα, η γη της φλόγας, πρωταγωνίστρια στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους τότε, πρωταγωνίστρια και σήμερα 200 χρόνια μετά, με εκδηλώσεις μνήμης, ανασκόπησης και περισυλλογής που σηματοδοτούν ταυτόχρονα την αφετηρία για ένα καλύτερο αύριο για τις γενεές που έρχονται».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα