Γευστικές εκμυστηρεύσεις από τον Ανδρέα Νικολετάτο

15.05.2021 / 14:14
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
μπαμπας 18

Συνέντευξη στον Δημήτρη Τουλιάτο

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Τον Ανδρέα Νικολετάτο τον γνώρισα κάποιες δεκαετίες πριν. Δουλέψαμε μαζί, σχεδιάσαμε μαζί, ταξιδέψαμε μαζί. Η  βασική αίσθηση που εισπράττει κανείς είναι αυτή του αισιόδοξου, υπομονετικού και θετικού ανθρώπου. Που πιστεύει στο Σωκρατικό «Ουδείς εκών κακός» και αντιμετωπίζει τα πράγματα με νηφαλιότητα και υπομονή.

Αλλά και ενός ανθρώπου αεικίνητου και μονίμως απασχολημένου με κάτι.

Οπότε το λογικότερο θα ήταν να μη μου κάνει καμιά εντύπωση το γεγονός ότι ετοίμασε και κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τις γευστικές του περιπέτειες.

Παρ όλα αυτά η εποχή που ζούμε μας έχει οδηγήσει σε μια περίεργη αυτολογοκρισία, που τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

Μιλήσαμε για το βιβλίο, το μαγειρικό του παράδεισο και την Πάτρα των γεύσεων.

Να τι είπαμε.

Τι είναι αυτό που ωθεί έναν επιχειρηματία της περιοχής μας,  με σημαντική διαδρομή, να μας παρουσιάσει κάτι τόσο διαφορετικό;

Κάθε άνθρωπος έχει πολλές πλευρές, αγάπες, όνειρα και ανησυχίες και αυτό είναι κάτι που τον βοηθά να γίνεται καλύτερος με την πάροδο του χρόνου. Το θέμα για κάθε σου βήμα είναι να ξεπεράσεις τον φόβο του διαφορετικού.

Να μην φοβάσαι να εκτεθείς και πάλι στο κοινό.

Ένας επιχειρηματίας όμως, έτσι κι αλλιώς έχει μάθει να εκτίθεται, και παραμένει στην διάθεση και δοκιμασία του κόσμου, προσμένοντας την αποδοχή σε κάθε νέα του ενέργεια.

Τόσο η επιλογή του τίτλου, όσο και ο τρόπος προσέγγισης του θέματος, επισημαίνουν μια διάθεση αυτοσαρκασμού και ένα παιγνιώδες κλείσιμο ματιού. Μοιάζει σαν προσπάθεια χαλάρωσης του αναγνώστη και ταύτισής του με τον συγγραφέα. Είναι;

Το χιούμορ ξεκινά από τον αυτοσαρκασμό. Και μόνον έτσι ξορκίζεις το κακό, που λέει κι ο λαός. Αυτοί που με ξέρουν καλά, μου λένε πως διαβάζοντας ‘’το ημερολόγιο ενός χοντρού’’ είναι να σαν να βλέπουν και να ακούν τον Ανδρέα. Σαν να συμμετέχουν και αυτοί στην αγωνία των κιλών μου αλλά πάνω από όλα, νοιώθουν πως μπήκαν κρυφά στην βαλίτσα μου ακολουθώντας με στα γαστρονομικά μου ταξίδια.

Είναι ένα έργο πραγματικό, αυθεντικό, που όλοι θα σκάσουν πολλά και μεγάλα χαμόγελα, σίγουρα κάποιους θα αγγίξει, κάποιοι θα ταυτιστούν, και θα ανακαλύψουν όμορφα και νόστιμα κομμάτια του εαυτού τους.

Έχοντας ταξιδέψει πολύ και δοκιμάσει πολλά, πιστεύεις ότι υπάρχει ένας  γαστριμαργικός παράδεισος; Η Σάνγκρι-Λα της κουζίνας;  Και αν ναι, που κρύβεται;

Κάθε φορά που θέτω με αγωνία το ερώτημα αυτό στον εαυτό μου καταλήγω πως υπάρχουν πράγματι εξαιρετικές μαγειρικές κουλτούρες σε λαούς ή περιοχές του κόσμου που τηρούνται απαρέγκλιτα αιώνες ολάκερους. Το φαγητό του δρόμου και τα παραδοσιακά ταπεινά ταβερνεία κάθε είδους, αποτελούν τον καλύτερο δείκτη σε αυτή την περίπτωση.

Και ενίοτε υπάρχουν και πολλοί που τολμούν με νεωτερισμούς να πετύχουν ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, στηριγμένο όμως στις παλιές συνταγές και προϊόντα του τόπου τους, με πιο απαιτητικές τεχνικές, χωρίς όμως φανφάρες και φιγουράτες κορδέλες.

Με βαθιά γεύση και ουσία που δεν μπορείς παρά να μακαρίζεις την τύχη σου για την υπέρμετρη ευτυχία που σου έλαχε να βρεθείς στο σπιτικό τους και να γευτείς την φιλοξενία τους. Γιατί συνήθως υπάρχει αυτό το κοινό χαρακτηριστικό του ‘’οικείου’’ σε όλους αυτούς τους γαστρονομικούς παραδείσους που είναι διασκορπισμένοι, και πολλές φορές καλά κρυμμένοι από τις ορδές των τουριστών.

Γιατί το πραγματικά καλό φαγητό έφτασε πια να γίνει πράγμα σπάνιο. Και πολλοί από εμάς δεν το καταλαβαίνουμε παρά μόνον όταν βρεθούμε έκπληκτοι με το πιρούνι μας μετέωρο και με μια έκδηλη απορία για την ευτυχία που ξαφνικά νοιώσαμε με τις δυο μπουκιές από κάτι μαγικό που μόλις γευτήκαμε.

Και όταν δε μπορεί να το χωρέσει ο νους σου, και η καρδιά σου να βαστάξει τόση απρόσμενη ευτυχία, τότε είσαι κάπου που η τροφή είναι αυτό που ήταν κάποτε. Απλά τέλεια.

Στην επαγγελματική σου διαδρομή έχουν υπάρξει πολλές και σημαντικές προτάσεις κουζίνας. Κάποιες από αυτές, πολύ μπροστά από την εποχή τους. Πως πιστεύεις ότι λειτουργεί η πόλη μας; Αγκαλιάζει το νέο και το ουσιαστικό, ή στηρίζεται κυρίως στις «μόδες» και τις εντυπώσεις;

Η πόλη μας έχει μια ενδιαφέρουσα γαστρονομική κουλτούρα, αποτέλεσμα των επιρροών Δύσης και Ανατολής, αλλά και της Ελληνικής αστικής κουζίνας με πραγματικά μεγάλους μαγείρους και επιχειρηματίες που άφησαν εποχή με το νόστιμο και ουσιαστικό έργο τους.

Οι συμπολίτες μας αναζητούσαν πάντα το καλύτερο στην Πάτρα μας, στα συχνά ταξίδια τους στην Αθήνα αλλά και στο εξωτερικό και ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν το αντίτιμο για ποιοτικό φαγητό και περιβάλλον. Με το πέρασμα σε πιο δύσκολες και πενιχρές εποχές, υπήρξε μια φυσιολογική καμπή που απόλυτα λογικό ήταν να χαμηλώσει τον πήχη της αναζήτησης του κοινού.

Τώρα όμως με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω πως έχει κλείσει αυτός ο κύκλος, και ο κόσμος κάνει πια μια μεγάλη στροφή ανεβάζοντας και πάλι τα στάνταρ του.

Λένε ότι ο πολιτισμός της κουζίνας αποτελεί βασικό συνεκτικό ιστό κάθε κοινωνίας. Πως μπορεί να λειτουργήσει αυτό, ειδικά σε μια εποχή που επικρατούν οι έτοιμες, πρόχειρες και παγκοσμιοποιημένες γεύσεις;

Επιλογές θα υπάρχουν πάντα και παντού. Χαμηλών ή υψηλών προδιαγραφών.  Όσο όμως αυξάνονται οι καλές προσπάθειες, και ο κόσμος έχοντας δοκιμάσει πια ξεχωριστές τοπικές γεύσεις, ξεχασμένες συνταγές και ποιοτικά ΠΟΠ υλικά, αλλά και εμπειρίες εστιατορικές που του έχουν μείνει ανάρπαστες, είναι λογικό να μην τον καλύπτει πλέον η μετριότητα.

Θα αναζητήσει σε κάθε του ταξίδι να γνωρίσει την ιδιαίτερη μαγειρική κουλτούρα του κάθε τόπου και πολλές φορές θα επιλέξει και προορισμούς βάσει της μαγειρικής κουλτούρας του τόπου

 Για αυτό και η χώρα μας πλέον μπήκε και πάλι μετά από πολλές δεκαετίες σε υψηλή θέση στους γαστρονομικούς προορισμούς και αυτό είναι κάτι που μου δίνει ιδιαίτερη χαρά και ευτυχία.

Για το τέλος, μια ερώτηση περί … τέλους! Λίγο μακάβρια, ίσως, αλλά ελπίζω στην κατανόησή σου (μεταξύ χονδρών, άλλωστε)! Αν είχες τη δυνατότητα να το σχεδιάσεις από πριν, ποιο θα ήθελες να είναι το τελευταίο σου γεύμα, στο μάταιο τούτο κόσμο;

Με την οικογένεια μου, με καλόκαρδους ανθρώπους, με πραγματικούς φίλους, και για μενού μια ριγανάδα με καψαλισμένο προζυμένιο ψωμί, ντομάτες καλοκαιριού και βουτυράτη φέτα από την Κεφαλλονιά μας.

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ενός χοντρού

Την εβδομάδα των Παθών επιλέξαμε με τις εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ να κυκλοφορήσουμε το καινούριο μου βιβλίο ”ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ενός χοντρού”

Η αφεντιά μου βέβαια, κάθε βδομάδα τα ίδια ζόρια τραβάει με τις δίαιτες, αλλά τώρα έρχεται και η νηστεία να ανεβάσει τις δυσκολίες στο κόκκινο.

Και ποιος θα με σκεφτεί και θα με συμπονέσει άραγε, που λειώνω σαν την σκέφτομαι Μεγαλοβδόμαδο ο άπιστος! Άσε που αυτή η ναζιάρα είναι τόσο νοστιμούλα, ώριμη, καυτή και τόσο μα τόσο ζουμερή η άτιμη. Έτσι κι εγώ για τιμωρία θα την ψήσω στα κάρβουνα και θα την κάνω λουκουμάκι ροζέ.

Θεέ μου! Πάλι απατώ τη σύζυγό μου με μια μπριζόλα. Λάγνες ματιές και υποσχέσεις θωπείας προς όλες τις κατευθύνσεις του τραπεζιού στοιχειώνουν τη ζωή και το φιδίσιο μου κορμί, που αρνείται πεισματικά να χωρέσει σε νούμερο medium ή έστω large, όπως ο περισσότερος κόσμος.

Από μικρός φαινόταν ότι ήμουν σίγουρος πως κάποιος υψηλόβαθμος με έχρισε ταξιδευτή και δοκιμαστή των πάντων, μέχρι να βρω το τέλειο πιάτο. Άνισος ο αγώνας και ατέρμονος, με νικήτρια τη ζυγαριά που δεν δείχνει ίχνος κατανόησης και επιμένει σε νούμερα δυσθεώρητα, για να μου στερεί τις χαρές της ζωής.

Ένοχος λοιπόν ειδεχθούς και νοστιμότατου εγκλήματος και μάλιστα κατ’ εξακολούθησιν, δηλώνω αμετανόητος εξερευνητής γεύσεων. Παρέα θα ταξιδέψουμε στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο με το ημερολόγιο μου, που σε λίγες μέρες θα γίνει και δικό σας.

Προσδεθείτε λοιπόν· ξεκινάμε.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ‘’Το Δόντι’’,  Καραϊσκάκη 147, Πάτρα, 2614005077 και ηλεκτρονικά στο https://bit.ly/3eADutW.

Το βιβλίο σε όλη την Ελλάδα διακινείται από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου (Ζαλόγγου 9, Αθήνα, τηλ.: 2103800520

Και βέβαια από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς αναφέροντας τον τίτλο ‘’ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ενός χοντρού’’, τον συγγραφέα Ανδρέα Νικολετάτο και τις εκδόσεις ‘’ΤΟ ΔΟΝΤΙ’’

(από την εφημερίδα “Νεολογος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα