Γεωργιάδης: Όταν ολοκληρωθεί το Ελληνικό, θα αποτελέσει πόλο έλξης ακόμη και γι’ αυτούς που το πολέμησαν

28.06.2022 / 17:51
adonis georgiadis

Στα έργα αστικής ανάπλασης του Ελληνικού αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο OT Forum 2, με θέμα «Οι έξυπνες Πόλεις ως μοχλός Ανάπτυξης». Όπως τόνισε, επί της ουσίας «δημιουργείται από την αρχή η πιο έξυπνη και σύγχρονη πόλη σε διεθνές επίπεδο, με την ενσωμάτωση όλων των νέων τεχνολογιών, με ό,τι θετικό συνεπάγεται για την περιοχή και την χώρα».

Επέμεινε μάλιστα στη επένδυσης για τη χώρα μας, αναφέροντας ότι προχωρά κανονικά και πως όταν ολοκληρωθεί «θα αποτελεί πόλο έλξης, ακόμη και για όσους το πολέμησαν και ήταν αντίθετοι με αυτό».

Μάλιστα έθεσε ως παράδειγμα την τουριστική επένδυση στο Costa Navarino της Καλαμάτας, που όταν ανακοινώθηκε δέχτηκε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις ετών, αλλά όταν ολοκληρώθηκε και έγινε εμφανής η καθοριστική του θετική του επίδραση σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, στηρίζεται πλέον από το σύνολο της κοινωνίας.

Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πήρε έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ και η χώρα που έπεται είναι έξι μήνες πίσω από εμάς». Επίσης, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα εκταμιεύσει χρήματα μέσα στο 2022 και ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό.

«Έτσι θα έχουμε τρεις κοινοτικές πηγές χρηματοδότησης: το τρέχον ΕΣΠΑ, το νέο ΕΣΠΑ όπου αναμένεται τον Σεπτέμβριο να εγκριθούν τα πρώτα προγράμματα και τον Νοέμβριο να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης» είπε. Σημείωσε δε ότι περίπου το ένα τρίτο των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ θα διοχετευθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό και το δεύτερο μεγαλύτερο πρόγραμμα είναι οι «έξυπνες πόλεις» που θα μετατρέψει τις πόλεις που κατοικούμε σε χώρους του IoT, δηλαδή του διαδικτύου των πραγμάτων, όπου όλα θα είναι διασυνδεδεμένα.

Ως παράδειγμα, ανέφερε τους κάδους απορριμμάτων, όπου μέσω του ΙοΤ θα μπορούν οι δήμοι να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό στην αποκομιδή των απορριμμάτων και τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων οχημάτων εξοικονομώντας καύσιμα, περιορίζοντας έως και κατά 50% την περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά και την ταλαιπωρία των κατοίκων των πόλεων. Συνολικά θα διατεθούν 7-8 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, μέσα σε βάθος χρόνου 6+3 χρόνων, που είναι αντίστοιχα τα έτη διάρκειας και παράτασης του προγράμματος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα