Πρόωρες εκλογές: Προς κάλπες το Σεπτέμβριο – Η συζήτηση για τρεις εκλογικές μάχες και τις κυβερνητικές συνεργασίες

28.06.2022 / 22:24
Πολίτης ρίχνει την ψήφο του στην κάλπη για τις Βουλευτικές Εκλογές 2015, στο 912ο Εκλογικό Τμήμα, στο 4ο Γυμνάσιο στο Αιγάλεω, Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015. Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία. Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα, ενώ πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος θα έχουμε λίγο μετά τις 9 καθώς τότε υπολογίζεται ότι θα έχει καταμετρηθεί το 10% των ψήφων της επικράτειας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

 Με όλες τις ενδείξεις να δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει να σταθμίσει τα πολιτικά δεδομένα στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου για να αποφασίσει το χρόνο των εκλογών όλη η δημόσια συζήτηση πλέον περιστρέφεται γύρω από την πιθανή ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, αλλά για τις πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες.

Κερδίζει έδαφος ο Σεπτέμβρης

Αν το αμέσως προηγούμενο διάστημα η 2α Οκτωβρίου εμφανιζόταν ως το επικρατέστερο σενάριο, πλέον φαίνεται να κερδίζουν έδαφος για να στηθούν πρόωρες κάλπες όχι μόνο η 25η Σεπτεμβρίου αλλά ακόμα και η 18η Σεπτεμβρίου και τούτο διότι αφενός υπάρχει συνταγματικά ο προβλεπόμενος χρόνος για τη διεξαγωγή τους αν προκηρυχτούν αμέσως μετά το 15Αύγουστο.

Από την άλλη μεριά το γεγονός ότι με βάση τα ως τώρα δεδομένα φαντάζει δύσκολο έως αδύνατο το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες που θα γίνουν με απλή αναλογική, ο σχεδιασμός του μεγάρου Μαξίμου δεν θέλει η διαδικασία των εκλογών να «τραβήξει» τόσο ώστε για να προκύψει κυβέρνηση να πρέπει να πλησιάσουμε προς το χειμώνα.

Υπ’ αυτή την έννοια οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού αυτή την περίοδο για τις πρόωρες εκλογές θέλουν την 20η Αυγούστου ως ημερομηνία κλειδί για τις αποφάσεις και τις σχετικές ανακοινώσεις και κατ’ επέκταση φέρνει πιο κοντά την ημερομηνία των εκλογών τις οποίες τοποθετεί σε μια από τις Κυριακές 11, 18 ή 25 Σεπτεμβρίου.

Επιδίωξη για κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές

Με βάση όλα αυτά πλέον έχει ανοίξει η συζήτηση για τις συνεργασίες κυρίως ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στους εν δυνάμει κυβερνητικούς του εταίρους, ενώ από πλευράς κυβέρνησης είναι χαρακτηριστικό της στρατηγικής της για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων της αφήνει να αιωρείται το ενδεχόμενο και τρίτων εκλογών.

Από την άποψη αυτή είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε χτες ο Γιάννης Οικονόμου όταν κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με προηγούμενη δήλωσή του που άφηνε ανοιχτό το θέμα και τρίτων εκλογών.

Στο ερώτημα λοιπόν η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα στηθούν τρίτες κάλπες και θα υπάρξει Κυβέρνηση ό,τι και να γίνει, είτε στις πρώτες, είτε στις δεύτερες εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Η δική μας πρόθεση είναι ότι σε καιρούς αστάθειας, σαν κι αυτούς που ζούμε, χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα. Οι παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις, προφανώς και δεν συμβάλλουν σ’ αυτήν την κυβερνητική σταθερότητα. Εμείς έχουμε τονίσει, από τα πιο επίσημα χείλη, ότι εκείνο που επιδιώκουμε με τη δεύτερη εκλογή, είναι να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση αντίστοιχη με αυτή που συγκροτήθηκε το 2019, για λόγους που πολλές φορές έχουμε εξηγήσει. Από κει και πέρα η βούληση του ελληνικού λαού θα διαμορφώσει τις συνθήκες της διακυβέρνησης του τόπου, μετά από αυτές τις εκλογές».

in.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα