Γενικευμένο lockdown από τα ξημερώματα του Σαββάτου – Ποια καταστήματα θα μείνουν ανοικτά, τι θα γίνει με τα SMS στο 13033

05.11.2020 / 6:15
lockdown

H υγεία των ανθρώπων που τίθεται σε κίνδυνο από την ανεξέλεγκτη πανδημία του κοροναϊού ή μια πρόσκαιρη ζημιά στην οικονομία με το όποιο πολιτικό κόστος μπορεί να υπάρχει; Ηταν και παραμένει το δίλημμα της κυβέρνησης για τις δραματικές αποφάσεις που φαίνεται να πήρε περί καθολικού lockdown.

Η χώρα μπαίνει σε καραντίνα, «σφραγίζεται» από τον κοροναϊό σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά και να μην κινδυνεύσουν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.

«Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνουμε Ιταλία με τους χιλιάδες νεκρούς και την αναγκαστική… επιλογή των ανθρώπων που θα πέθαιναν εκτός ΜΕΘ». Αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και γι’ αυτό οδηγήθηκε στην δύσκολη απόφαση.

Μια απόφαση που θα ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο πρωθυπουργός, και συγκεκριμένα στις 12, μαζί με τον επικεφαλής των επιστημόνων, Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο κύβος ερρίφθη χθες το απόγευμα όταν οι λοιμωξιολόγοι ανέλυσαν στον πρωθυπουργό τα δεδομένα. Οχι μόνο το νέο ρεκόρ των 2.646 κρουσμάτων αλλά κυρίως τους 179 διασωληνωμένους και τους δεκάδες που βρίσκονται στις ΜΕΘ χωρίς αναπνευστήρα.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, τα νοσοκομεία έχουν φρακάρει και σε λίγες ημέρες, χωρίς τη λήψη έκτακτων μέτρων, και των τελευταίων στη φαρέτρα της κυβέρνησης, θα κατέρρεε σύντομα το ΕΣΥ. 

Ετσι, ελήφθη η δραματική απόφαση και λίγη ώρα αργότερα ήρθε η ανακοίνωση για το νέο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αλήθεια είναι ότι παραξένεψε η σπουδή του υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια να ανακοινώσει γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, προτού μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες το lockdown θα έχει διάρκεια ενός μήνα ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η διάρκεια θα είναι μικρότερη, από δύο έως τρεις εβδομάδες.

Η χώρα επιστρέφει στην απαγόρευση κυκλοφορίας και στις μετακινήσεις με SMS ενώ θα… κλείσουν όλα, και το λιανεμπόριο, πιθανότατα και τα γυμνάσια και λύκεια που θα κάνουν τηλεκπαίδευση.

Μόνο νηπιαγωγεία και δημοτικά θα παραμείνουν ανοικτά ώστε να μη δοθούν και οι ειδικές άδειες που είχαν δοθεί την άνοιξη.

Πρόκειται για μία απόφαση που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον κόσμο ενώ έντονες είναι και οι αντιδράσεις των κομμάτων αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απέτυχε με την πολιτική που ακολούθησε στο να θωρακίσει έγκαιρα το σύστημα Υγείας και να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Ωστόσο, μεγάλη ανησυχία υπάρχει στους γονείς για το τι θα συμβεί με τα σχολεία καθώς οι πληροφορίες για το αν θα είναι ανοικτά ή όχι, παραμένουν συγκεχυμένες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής  καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής, που είναι μέλος της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας, ανέφερε πως η Επιτροπή εισηγήθηκε να μείνουν ανοικτά μόνο τα δημοτικά σχολεία ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η πιθανότητα διασποράς του ιού στους μαθητές.

Τι θα μείνει ανοικτό

Η εφαρμογή των νέων μέτρων θα ξεκινήσει από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ανοικτά θα μείνουν τα σούπερ μάρκετ, τα κρεοπωλεία και άλλα καταστήματα τροφίμων, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία. Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται αφού στέλνουν στο 13033 ένα SMS με το λόγο που πρέπει να πάνε κάπου.

Από τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 τα ξημερώματα θα απαγορεύεται πλήρως η κυκλοφορία και μόνο με χαρτί του εργοδότη θα παρέχεται αυτή η δυνατότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες και ημέρες θα γίνεται με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Για τα μηνύματα θα υπάρχουν οι γνωστές έξι επιλογές :

  • Επιλογή 1: Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας).
  • Επιλογή 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
  • Επιλογή 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού. Μετάβαση στην τράπεζα, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
  • Επιλογή 4: Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Σε αυτήν την επιλογή θα προστεθεί και η μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα
  • Επιλογή 5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
  • Επιλογή 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση για να επιβληθεί στη χώρα lockdown, έγινε για να ανακοπεί η επιθετική εξάπλωση του ιού κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και για να σταματήσει η ροή ασθενών στις ΜΕΘ που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το σύστημα Υγείας σε κατάρρευση.

Κικίλιας: Ενας μήνας το lockdown

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έκαναν δεκτή την σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων και αύριο το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως πρόσθεσε, το lockdown θα διαρκέσει ένα μήνα. Σημείωσε δε ότι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι να κλείσουν γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα και να μείνουν ανοικτά τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Ακόμη πάντως δεν είναι σαφές τι θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός για τα γυμνάσια, αν δηλαδή θα μείνουν ανοιχτά όπως ακριβώς ισχύει τώρα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες που βρίσκονται ήδη σε lockdown. 

Κεραμέως: Πρόθεσή μας τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά

«Η πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, ακούγοντας συστηματικά τις οδηγίες των ειδικών», είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας χθες στο MEGA.

Το κλείσιμο των σχολείων στις γκρι περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, ήταν ένα προληπτικό μέτρο που πρότεινε η επιτροπή, καθώς «διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των πληθυσμιακών ομάδων, τόσο περισσότερο αυτές συμμετέχουν στην πανδημία».

Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι το σύστημα της τηλεκπαίδευσης είναι έτοιμο να εφαρμοστεί σε περίπτωση που ληφθεί η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα