Γ.Παπαδόπουλος: “Τρία μέτρα πιο κοντά στην Ελλάδα μετακινήθηκε η Τουρκία από το σεισμό”

08.02.2023 / 15:56
PAPADOPOULOS SEISMOLOGOS

O φονικός σεισμός σε Συρία και Τουρκία, σύμφωνα με τον γνωστό σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, προκάλεσε τη μετακίνηση της Τουρκίας εγγύτερα στη χώρα μας κατά περίπου τρία μέτρα.
«Η αραβική πλάκα συμπιέζει την πλάκα της Ανατολίας και η πλάκα της Ανατολίας από γεωγραφική άποψη καταλαμβάνεται από την Τουρκία. Έγινε η ολίσθηση κατά μήκος της επαφής των δύο πλακών εκεί που είναι το ρήγμα, δηλαδή η πλάκα της Ανατολίας. Η Τουρκία δηλαδή προωθήθηκε προς τα δυτικά, προς το Αιγαίο, ολίσθησε κατά περίπου 3 μέτρα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Παράλληλα, ο γνωστός σεισμολόγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας μετά το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. «Η μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών είναι συνεχής. Από αυτή τη μετακίνηση προήλθε το σπάσιμο στο ρήγμα και ο σεισμός. Και ακριβώς επειδή έχουμε αυτή τη μετακίνηση δεν αποκλείεται να μεταδοθεί η πίεση, οι τάσεις όπως λέμε, και στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Yπάρχει πιθανότητα γιατί τα φαινόμενα είναι πολύπλοκα, δεν ακολουθούν αυστηρούς κανόνες», εξήγησε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα