Φορολογικές δηλώσεις: Σκέψεις για νέα παράταση – Πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ

03.08.2021 / 7:48
forologikes_diloseis

Όλο και πληθαίνουν οι φωνές από την πλευρά των λογιστών για την αναγκαιότητα παράτασης τουλάχιστον έως τις 15 Σεπτεμβρίου, της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, κάτι που ναι μεν απορρίπτει επί του παρόντος το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο είναι κάτι που εκ των προτέρων δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Απομένουν κάτι λιγότερο από 25 ημέρες για την λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και θα πρέπει να γίνουν άλλες 2,6 εκατ., κάτι που σημαίνει ότι για ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει να υποβάλλονται κατά μέσο όρο κοντά στις 110.000 δηλώσεις την ημέρα.

Αν και από το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι ο στόχος είναι εφικτός και πως όσο πλησιάζουμε προς την καταληκτική ημερομηνία, οι αριθμοί θα αυξάνονται εντούτοις με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο στόχος μάλλον απομακρύνεται παρά πλησιάζει.

Αυτό που απασχολεί περισσότερο του επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών είναι το γεγονός ότι εάν υπάρξει νέα καθυστέρηση, τότε διακυβεύεται η ομαλή διαδικασία έκδοσης των σημειωμάτων πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Από την άλλη πλευρά ο κλάδος των λογιστών ζητάει παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και δηλώνουν ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος που έχουν επωμιστεί.

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κάτι λιγότερο από 3,8 εκατ. δηλώσεις, ενώ πέρυσι είχαν υποβληθεί συνολικά 6,4 εκατ.

Παράταση ζητούν οι λογιστές
Την ίδια στιγμή, παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ζητά σύσσωμος ο κλάδος των λογιστών-φοροτεχνικών από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Όπως σημειώνουν, τα πολλά προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος λόγω της πανδημίας καθυστέρησε την έναρξη των δηλώσεων, ενώ στα όλα προβλήματα ήρθε να προστεθεί και η αστοχία του συστήματος που έφερε την έκδοση λανθασμένων εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Όλες οι ενώσεις των λογιστών, φορείς και το Οικονομικό επιμελητήριο ζητούν από την κυβέρνηση να παρατείνει τη διαδικασία. Όπως σημειώσαμε πιο πάνω το υπουργείο είναι διστακτικό, αλλά ότι είναι να γίνει θα συμβεί την τελευταία στιγμή και αυτό για να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση φοροτεχνικών ελευθέρων επαγγελματιών Αττικής και η οποία αποστέλλεται σε όλα τα κόμματα καθώς και στο αρμόδιο υπουργείο τονίζεται: ότι η πλατφόρμα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ναι μεν άνοιξε τυπικά στις 27/5/2021,αλλά η επίσημη παραγωγική λειτουργία της, βάσει ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ ξεκίνησε στις 7/7/2021, καθώς μέχρι την ημερομηνία αυτή, υπήρξαν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από την πλευρά των φορέων του δημοσίου στην εφαρμογή της ΑΔΔΕ, για την ηλεκτρονική αποστολή των βεβαιώσεων.

Επιπλέον κάτι που δεν έχει συνυπολογιστεί, είναι η χρονική καθυστέρηση των φετινών αποφάσεων και εγκυκλίων οι οποίες συγκριτικά με πέρσι, εκδόθηκαν κατά ένα έως δύο μήνες αργότερα, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας με τη μακρά λίστα των κορονο- ενισχύσεων (37 διαφορετικές περιπτώσεις αποζημιώσεων ειδικού σκοπού). Μόνο για την σωστή ενημέρωση των συναδέλφων, όσον αφορά τη φορολογική και λογιστική μεταχείριση επί των ενισχύσεων αυτών, μπορείτε να πληροφορηθείτε, ότι χρειάστηκαν περίπου δεκαπέντε διαδικτυακά σεμινάρια. Είναι επομένως κε Υπουργέ επιβεβλημένο και νόμιμο αλλά και ηθικά σωστό απέναντι στον Έλληνα φορολογούμενο και στο κλάδο μας η καταληκτική ημερομηνία των φετινών δηλώσεων να μεταφερθεί στις 30/9/2021με απόφαση όπου θα δημοσιευτεί άμεσα, αναπληρώνοντας έτσι τον χαμένο χρόνο από το αναγκαίο χρονοδιάγραμμα». Με βάση τα ανωτέρω η Ένωση ζητά την παράταση των ημερομηνιών μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το δείχνουν τα μέχρι σήμερα στοιχεία
• Το 31,20% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.628.777 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,32 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 814 ευρώ.

• Το 51,63% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.221.088 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.695.736 είναι μηδενικά.

• Για το 17,17% των φορολογουμένων ή 896.575 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 236 ευρώ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα