“Εξαφανίστηκε” η έρευνα για πιθανή προέλευση του κορωνοϊού από την Ελλάδα

10.12.2020 / 18:05
injection-5722329_1280

Χωρίς καμία εξήγηση αποσύρθηκε η μελέτη κινέζων ερευνητών που υποστήριζε τη θεωρία πως η πανδημία του κορωνοϊού δεν προήλθε από την Κίνα, αλλά από την Ινδία ή άλλες χώρες.

Η μελέτη, την οποία υπέγραφαν ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, είχε υποβληθεί για δημοσίευση στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet και παρουσιάστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου ως προδημοσίευση στην υπηρεσία SSRN.

«Η Γουχάν δεν είναι το μέρος όπου συνέβη για πρώτη φορά μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο» έγραφαν οι ερευνητές, οι οποίοι στήριζαν τα συμπεράσματά τους σε φυλογενετική ανάλυση του πανδημικού ιού SARS-CoV-2.

ερευνητική ομάδα υποστήριζε ότι ο κορωνοϊός είναι πιθανό να μεταδόθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το καλοκαίρι του 2019, όταν η Ινδία και το Πακιστάν επλήγησαν από παρατεταμένο καύσωνα.

«Η έλλειψη νερού ανάγκασε άγρια ζώα όπως οι πίθηκοι να επιδίδονται σε θανάσιμες μάχες για το νερό, και σίγουρα θα είχε αυξήσει την πιθανότητα αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα» έγραφαν  οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης και του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν.

«Εικάζουμε ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 [στον άνθρωπο] μπορεί να σχετίζεται με αυτό το ασυνήθιστο κύμα καύσωνα» κατέληγαν, και πρότειναν τη θεωρία ότι η πανδημία μπορεί να ξεκίνησε στην Ινδία ή επτά άλλες χώρες: Μπαγκλαντές, Ιταλία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Αυστραλία, Τσεχία, Ρωσία και Σερβία.

Εκστρατεία fake news

Η μελέτη των 22 σελίδων εξαφανίστηκε αιφνιδίως από το SSRN, αναφέρουν οι New York TimesΕκπρόσωπος του Lancet δήλωσε ότι η δημοσίευση ανακλήθηκε από τους ίδιους τους ερευνητές, οι οποίοι δεν απάντησαν σε αίτημα της εφημερίδας για το σχόλιό τους.

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας συνδέει τη μελέτη με την εκστρατεία παραπληροφόρησης στην οποία επιδίδεται η κινεζική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ο κορωνοϊός πρωτοεμφανίστηκε στην Ιταλία ή την Ισπανία.

Αν και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να κυκλοφορούσε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πριν από τον Δεκέμβριο του 2019, οι μελέτες αυτές παραμένουν αδημοσίευτες και ανεπιβεβαίωτες: κανένα περιστατικό μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει διαπιστωθεί με βεβαιότητα ότι συνέβη πριν από την εμφάνιση του ιού στη Γουχάν.

Παλιά δείγματα που επιμολύνθηκαν από τον κορωνοϊό σε επόμενο χρόνο είναι μια πιθανή εξήγηση και για την ανίχνευση του κορωνοϊού σε ένα παιδί που αρρώστησε στην Ιταλία στα τέλη Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα