Εν αναμονή του Προσωπικού Βοηθού

08.05.2022 / 13:00
amea

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

xanthis660@gmail.com

Στον «Ν» μίλησε ο Γ’ Αντιπρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ και Πρόεδρος  της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων Αντώνης Χαροκόπος ο οποίος μας αποκάλυψε τις λεπτομέρειες και τις ελλείψεις του προγράμματος.

Αντώνης Χαροκόπος: «Θα έχουν έναν άνθρωπο δίπλα τους»

Ο κ. Χαροκόπος μιλώντας στον «Ν», σημείωσε πως καταρχήν το πρόγραμμα είναι σπουδαίο και το αναπηρικό κίνημα εδώ και δύο χρόνια, όταν και είχε ανακοινωθεί πρώτη φορά από την κυβέρνηση,  έδωσε μεγάλο αγώνα για να φτάσουμε στην σημερινή υλοποίηση του.

Σύμφωνα με τον κ. Χαροκόπο, όταν το πρόγραμμα επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα, εν προκειμένω και στην Πάτρα και την Αχαΐα αναμένεται δεκάδες άτομα με αναπηρία να ωφεληθούν αφού θα μπορούν έχουν έναν άνθρωπο να τους φροντίζει και να τους βοηθά, χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύουν ένα σωρό χρήματα για να αμείβουν τις υπηρεσίες τους.

Ωστόσο στο πρόγραμμα μιας και είναι πιλοτικό, ενδέχεται να υπάρξουν βελτιώσεις, όπως σημειώνει ο κ. Χαροκόπος, αφού αρχικά δίνει την δυνατότητα να υπαχθεί πολύ μικρός αριθμός ωφελούμενων, μόλις 1.000 άτομα στην Περιφέρεια Αττικής και ακόμη τόσοι θα αφορούν την υπόλοιπη χώρα από το 2023. Όπως τονίζει ο κ. Χαροκόπος τα «1.000 άτομα δεν φτάνουν καν για την Αττική, πως θα φτάσουν για όλη την χώρα;».Να σημειωθεί πως τα 1.000 άτομα που θα αφορούν την υπόλοιπη χώρα θα παραχωρηθούν στις Περιφέρειες με ποσόστωση και κανείς δεν γνωρίζει αυτή την στιγμή πόσοι θα αφορούν την Δυτική Ελλάδα. 

Παράλληλα ο Αντιπρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ υπογραμμίζει στον «Ν» ότι το αναπηρικό κίνημα στηρίζει την πρωτοβουλία, ωστόσο ζητά να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους να συμμετέχουν καθώς αρκετοί θα μείνουν εκτός και στην περιοχή μας, παρότι το έχουν μεγάλη ανάγκη. Ακόμη, ο κ. Χαρακόπος επισημαίνει πως Προσωπικός Βοηθός δεν μπορεί να είναι κάποιο άτομο που έχει Ά Βαθμού συγγένειας με το άτομο με αναπηρία και θα πρέπει να μπει το άτομο στην ειδική λίστα του Υπουργείου, να επιλέξει τον Βοηθό του και να ξεκινήσει η παροχή αρωγής μετά την έγκριση της Επιτροπής.

Χρηματοδότηση μόνο για ένα έτος

Το Πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού ΑμεΑ έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και από προγράμματα ΕΣΠΑ για την Αττική για 2 χρόνια ενώ για την  υπόλοιπη χώρα μόνο για ένα έτος.

Ο κ. Χαροκόπος μέσω του «Ν» εκφράζει την αγωνία του για το τι θα ακολουθήσει μετά το 2024 καθώς η ανάγκη του Ατόμων με Αναπηρία για στήριξη είναι εφ’ όρου ζωής και δεν σταματά, όταν ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά, να βρεθούν και πάλι στον «αέρα».

Τι αφορά το πρόγραμμα

Το project στην πρώτη πιλοτική φάση του θα αφορά 1.000 άτομα από την Περιφέρεια Αττικής και στόχο έχει την υποστήριξη των δικαιούχων από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους ή κατά περίπτωση του εκπροσώπου τους, για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και τη συμπερίληψή τους στην κοινωνία, στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών της ζωής τους και σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντα τους σε τομείς όπως:

  • Δραστηριότητες καθημερινής ζωής, όπως σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή,
  • Εργασία και σπουδές
  • Συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και
  • Δραστηριότητες συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι όσοι πληρούν, συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • ηλικία 16 έως 65 ετών
  • να έχει γνωμάτευση ΚΕΠΑ σε ισχύ και συνολική αναπηρία τουλάχιστον 67%
  • να κατοικεί εντός της Περιφέρειας Αττικής
  • δεν έχουν καθόλου εισόδημα ή το ατομικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων ευρώ (60.000€)

Η πρώτη φάση του Προγράμματος υλοποιείται στην Περιφέρεια Αττικής και η Προσωπική Βοήθεια παρέχεται για δύο χρόνια. Η δεύτερη φάση του Προγράμματος θα ακολουθήσει το 2023, θα υλοποιηθεί σε περιοχές εκτός Αττικής και η Προσωπική Βοήθεια θα παρέχεται για ένα έτος.

Οι επιλέξιμοι ωφελούμενοι θα αξιολογηθούν από τις Ειδικές Επιτροπές διεπιστημονικού χαρακτήρα. Οι εν λόγω επιτροπές αξιολογούν, ιδίως, με βάση τη δυνατότητα αυτοφροντίδας, αυτοεξυπηρέτησης, κινητικότητας και γνωστικής αντίληψης των αιτούντων, την ανάγκη, τη διάρκεια και την περιοδικότητα παροχής Προσωπικού Βοηθού, λαμβάνοντας υπόψη τις εξατομικευμένες ανάγκες και συνθήκες ζωής τους.

Από τα άτομα που θα επιλεγούν, το 60% θα είναι άτομα με κινητική αναπηρία, το 35% άτομα με νοητική ή/και αναπτυξιακή ή/και ψυχική αναπηρία και το 5% άτομα με αισθητηριακή αναπηρία (τυφλοί, κωφοί και τυφλοκωφοί).

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και συνέντευξη με τον αξιολογούμενο και τυχόν εκπροσώπους του σχετικά με την αναπηρία του, τη διάρθρωση της καθημερινότητάς του και γενικώς των ατομικών συνθηκών ζωής του και θα ακολουθήσει η κατάταξή του στο πρόγραμμα ανάλογα με το βαθμό ανάγκης για προσωπική βοήθεια που έχει.

Μετά την έγκριση του αιτήματος, οι ωφελούμενοι αποκτούν πρόσβαση στο Μητρώο Προσωπικών Βοηθών προκειμένου να αναζητήσουν και να επιλέξουν Βοηθό έχοντας να διαλέξουν μεταξύ ωριαίας Προσωπικής Βοήθειας από έναν ή περισσότερους Βοηθούς, είτε Προσωπική Βοήθεια από έναν Προσωπικό Βοηθό, που παρέχεται σε καθεστώς συνοίκησης.

Η ωριαία παροχή προσωπικής βοήθειας έχει οριστεί σε έως 8 ώρες ημερησίως και έως 40 ώρες εβδομαδιαίως ανά δικαιούχο με την αποζημίωση του βοηθού να ανέρχεται σε έξι ευρώ μικτά ανά πραγματική ώρα Προσωπικής Βοήθειας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα