Εμβόλιο: Κάνατε και τη δεύτερη δόση; Τρεις SOS κινήσεις που πρέπει να κάνετε τώρα

09.06.2021 / 12:24
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
210310161440_emvoliasmos

Οι εμβολιασμοί δείχνουν την έξοδο από την πανδημία που μας ταλαιπωρεί πάνω από ένα χρόνο τώρα. Τα δεδομένα έχουν διαπιστώσει πως εμβόλια όπως το mRNA των Pfizer/BioNTech πετυχαίνουν αποτελεσματικότητα μεγαλύτερη του 95% έναντι του SARS-CoV-2 μετά τις δύο δόσεις. Ήδη σε χώρες όπως το Ισραήλ -πρότυπο για την εμβολιαστική του εκστρατεία- η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει επιτρέψει την επαναλειτουργία πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Στην Ελλάδα πάνω από 375.000 πολίτες έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19. Τι σημαίνει αυτό για την υγεία τους; Αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται προς αποτροπή διασποράς του ιού αλλά και για δική τους προστασία;

Δύο επιστήμονες από το κορυφαίο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η Lisa Maragakis, M.D., M.P.H., ανώτερη διευθύντρια στον τομέα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και ο Gabor Kelen, M.D., διευθυντής του Γραφείου Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτων Περιστατικών, επισημαίνουν τρεις SOS κινήσεις που κανένας δεν πρέπει να παραλείπει ακόμη και μετά τον εμβολιασμό:

  1. Συνεχίστε να φοράτε μάσκα

Αν και η έρευνα για τον νέο κορωνοϊό συνεχώς εξελίσσεται και υπάρχουν κάποια στοιχεία για μικρή αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους ασυμπτωματικούς, δεν υπάρχουν ακόμα σαφή ευρήματα που να διαφυλάσσουν ότι οι εμβολιασθέντες δεν μεταδίδουν τον ιό. Με την ανησυχία να αυξάνουν τις μεταλλάξεις του ιού, οι δύο επιστήμονες τονίζουν πως η χρήση μάσκας παραμένει εχέγγυο της ασφάλειας των ίδιων αλλά και των ανθρώπων γύρω τους.

  1. Πλένετε τα χέρια σας

Η καλή υγιεινή των χεριών παραμένει από τις σημαντικότερες κινήσεις προστασίας, ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε συχνά σε δημόσιους χώρους και κοντά σε ανθρώπους από άλλα νοικοκυριά.

Επιλέξτε αντισηπτικά με περιεκτικότητα αλκοόλ τουλάχιστον 60% και πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ προτείνουν πλύση για 30 δευτερόλεπτα, ενώ έρευνα έχει δείξει πως η αιθανόλη που περιέχεται στα αντισηπτικά αδρανοποιεί τον κορωνοϊό εντός 15 δευτερολέπτων.

Διατηρήστε τις κοινωνικές αποστάσεις

Αν και ο εμβολιαστικός ρυθμός συνεχώς επιταχύνεται, μέχρι να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού πάνω από 65%, η κοινωνική απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από ανθρώπους που δεν περιλαμβάνονται στην «κοινωνική φούσκα» σας. Παράλληλα, προσπαθήστε να αποφεύγετε συνωστισμούς και συνεστιάσεις σε κλειστούς ιδίως χώρους, πρακτικές που έχουν συνδεθεί με υπερμετάδοση του ιού.

Ενδιαφέρουσα πληροφορία: μελέτη που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και δημοσιεύτηκε στο The Lancet, διαπίστωσε ότι κάθε έξτρα μέτρο απόστασης -έως τα τρία μέτρα- μειώνει περαιτέρω στο μισό τον κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα