«Έκρηξη» στους γάμους και στην Πάτρα- Ουρές στις εκκλησίες

28.05.2022 / 10:00
wedding-1353829

ΤΩΝ ΕΛΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ – ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Το διάστημα της πανδημίας του κορωνοϊού παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στα διαζύγια όπως έχει ήδη καταγράψει ο «Νεολόγος» των Πατρών, τώρα όμως, δύο χρόνια μετά την άρση των απαγορεύσεων και των περιορισμών όπως προκύπτει από  τα στοιχεία, έχουμε «έκρηξη» στους γάμους. Αν και αρκετά ζευγάρια επέλεξαν να  πραγματοποιήσουν τον γάμο τους, παρά την αβεβαιότητα και τους περιορισμούς, ήταν εκατοντάδες και αυτοί που προτίμησαν να αναβάλλουν τη διαδικασία για αργότερα, με την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωνόταν σύντομα.Η άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, έβαλε «φωτιά» στις γαμήλιες εκδηλώσεις, με ολοένα και περισσότερα ζευγάρια να αποφασίζουν να κάνουν το επόμενο βήμα, είτε με πολιτικό είτε με θρησκευτικό γάμο. Η ανοδική τάση των γάμων σε σύγκριση με τα περασμένα έτη έχει ξεκινήσει από την αρχή της νέας χρονιάς, όμως αναμένεται να κορυφωθεί ακόμα περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, την περίοδο που επιλέγει η πλειοψηφία των ζευγαριών να παντρεύεται.Στην περίπτωση βέβαια των πολιτικών γάμων η αναστολή που έφερε ο κορωνοϊός δεν επιβεβαιώνεται και τόσο από τα στοιχεία του δήμου. Σύμφωνα με αυτά το 2019 καταγράφηκαν συνολικά 283 γάμοι. Το 2020 (το έτος της πανδημίας) ο αριθμός αυτός ανέβηκε στους 329, ενώ το 2021 (που και εκεί είχαμε καραντίνα) οι πολιτικοί γάμοι που έγιναν στην Πάτρα έφτασαν τους 285.Το γεγονός ότι δεν μειώθηκαν οι πολιτικοί των γάμοι δικαιολογείται από τη φύση της ίδιας της εκδήλωσης, αφού τα ζευγάρια που επιλέγουν να παντρευτούν στο δημαρχείο έχουν συνήθως μικρό αριθμό προσκεκλημένων.

Οι εκτιμήσεις για το 2022

Ωστόσο, η εκτόξευση και των πολιτικών γάμων κατά τη διάρκεια του έτους είναι γεγονός, αφού ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 88, ενώ για τους επόμενους μήνες οι αιτήσεις.γίνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκτίμηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Διονύση Πλέσσα, σχετικά με τον αριθμό που θα κλείσουν το 2022, είναι ότι οι πολιτικοί γάμοι θα ξεπεράσουν σίγουρα τους 400 και ενδεχομένως να φτάσουν τους 500. Οι αιτήσεις άλλωστε στο ληξιαρχείο του δήμου συνεχίζονται και δεν υπάρχει… «φρένο».

Το ενδιαφέρον στοιχείο που θα πρέπει να καταγραφεί είναι ότι εκτός των Πατρινών ζευγαριών που θέλουν να κάνουν πολιτικό γάμο, έρχονται και ζευγάρια εκτός πόλης για να παντρευτούν στην Πάτρα. Η εξήγηση πάνω σε αυτό είναι ότι ο δήμος της Πάτρας από την δεύτερη θητεία της δημοτικής αρχής και μετά έχει προχωρήσει στην κατάργηση του τέλους πολιτικών γάμων, ενός χρηματικού ποσού που έφτανε τα 70 ευρώ. Έτσι το μόνο που χρειάζεται ένα ζευγάρι για να παντρευτεί στην Πάτρα με πολιτικό γάμο είναι τα 30 ευρώ που ζητάει το κράτος για το αντίστοιχο παράβολο.«Με την απόφαση που πήραμε θέλαμε να δώσουμε ένα κίνητρο προς τους νέους στο να παντρευτούν, ενώ δεν θεωρούμε τον γάμο ως μια ανταποδοτική υπηρεσία που θα πρέπει να του επιβληθεί τέλος» τονίζει στον «Νεολόγο» των Πατρών, ο Διονύσης Πλέσσας.

Επιλέγουν Βραχνέικα

Εκτός των πολιτικών γάμων που γίνονται στο δημαρχείο της Μαιζώνος ο δήμος προσφέρει εντελώς δωρεάν και ένα υπέροχο χώρο που έχει διαμορφώσει ειδικά για τον σκοπό αυτό, στον προαύλιο χώρο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού του ΟΣΕ στα Βραχνέικα. Ένα ζευγάρι που θέλει να παντρευτεί στην Πάτρα μπορεί να το κάνει αυτό εκτός του δημαρχείου, στο πρώην δημαρχείο του Ρίου ή στη κτίριο της δημοτικής ενότητας του Αγίου Βασιλείου που έχει και εκεί προαύλιο χώρο. Όμως η πλειοψηφία των ζευγαριών επιλέγει «δαγκωτό» τον χώρο τον Βραχνέικων, που ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει μεγάλη πέραση. Το να παντρεύεσαι άλλωστε με φόντο το ηλιοβασίλεμα και τον Πατραϊκό, σε έναν χώρο που δίνει την δυνατότητα στο ζευγάρι για κέτερινγκ ή για γαμήλιο γλέντι – εκδήλωση, είναι επιπλέον δέλεαρ.

Σπεύδουν να… χορέψουν τον Ησαΐα το καλοκαίρι

Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση έφερε η κατάργηση των μέτρων κατά της πανδημίας στους θρησκευτικούς γάμους οι οποίοι τη διετία του κορωνοϊού είχαν σημειώσει κάθετη πτώση. Το φετινό καλοκαίρι όμως οι θρησκευτικοί γάμοι αναμένεται να πιάσουν «κόκκινο», με τα ζευγάρια που βρίσκονταν όλο αυτό το διάστημα στο… περίμενε να σπεύδουν να χορέψουν τον Ησαΐα. Την τάση αυτή επιβεβαιώνει και ο αρμόδιος του γραφείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Παντάνασσας, πατήρ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον «Νεολόγο» των Πατρών τα εξής: «Πράγματι το ενδιαφέρον για την τέλεση θρησκευτικών γάμων είναι μεγάλο, κάτι ήδη έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο, ενώ θα κρατήσει όλο το διάστημα του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου». Ένα σημαντικό ποσοστό από τα ζευγάρια αυτά που πάνε στο γραφείο της Ιεράς Μητρόπολης είχαν αναβάλει τον γάμο τους κατά την περασμένη διετία λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Σε ότι αφορά τις εκκλησίες που επιλέγονται από τα νεόνυμφα ζευγάρια για την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής τους, στις πρώτες θέσεις της λίστας βρίσκονται ο ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα, ο Άγιος Γεράσιμος, ο Παντοκράτορας, η Παντάνασσα και άλλες εκκλησίες που έχουν συνήθως έναν μεγάλη προαύλιο χώρο ή και κήπο. Στα δυτικά της Πάτρας επιλέγονται κυρίως τα Βραχνείκα, ενώ στα ανατολικά οι περισσότεροι από τους γάμους τελούνται στο εκκλησάκι του Αγίου Αναστάσιου στο Δρέπανο με τα υπέροχα πλατάνια και στην Μεταμόρφωση Σωτήρος, πάνω από τον Ψαθόπυργο, με την μοναδική θέα.

Αυξητική τάση και στα σύμφωνα συμβίωσης

Αυξητική τάση είχαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στα συμβόλαια συμβίωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται από το ληξιαρχείο του δήμου. Πιο αναλυτικά το 2019 είχαμε 141 συμβόλαια, το 2020 έγιναν 201, το 2021 έφτασαν 273, ενώ το 2022 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 98. Οπότε δεν είναι λίγα τα ζευγάρια ομόφυλα ή όχι που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο για να ενώσουν τις ζωές τους.

«Έκρηξη» στους γάμους και στην Πάτρα- Ουρές στις εκκλησίες 3

Γάμοι κλεισμένοι από τώρα μέχρι τουλάχιστον… τον Οκτώβριο

Ένας γάμος απασχολεί περίπου 15 επιχειρήσεις-κλάδους- επαγγελματίες και πολλούς εργαζόμενους. Οίκοι νυφικών, ανθοπωλεία, φωτογράφοι, εικονολήπτες διοργανωτές εκδηλώσεων, μουσικοί (djs), ξενοδοχεία, χώροι δεξιώσεων, ζαχαροπλαστεία, εταιρείας catering, ινστιτούτα αισθητικής, κομμωτήρια, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, μοδίστρες, κοσμηματοπωλεία. Ο «Νεολόγος» των Πατρών μίλησε με επαγγελματίες από τους παραπάνω κλάδους για το πώς διαμορφώνεται στην Αχαΐα η κατάσταση σε σχέση με τις τελετές των γάμων και βαπτίσεων.Ο Δημήτρης Φάκαλος, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης – catering, ταμίας Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας επιβεβαιώνει την αύξηση των εκδηλώσεων γάμων και βαπτίσεων σημειώνει όμως, πώς αυτό που παρατηρείται είναι η μείωση του μέσου όρου των καλεσμένων ενώ χαρακτηρίζει το φετινό καλοκαίρι ως «βαρόμετρο» για τις αντοχές τις αγοράς.«Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν είναι πάρα πολλές, καθώς έχουν συσσωρευτεί από τα τελευταία δύο χρόνια πολλές εκδηλώσεις που δεν έγιναν. Το πλήθος των καλεσμένων σε αυτές τις εκδηλώσεις έχει μειωθεί αισθητά περισσότερο από 30% και αυτό είναι μια νέα τάξη πραγμάτων που καλούμαστε πλέον να αντιμετωπίσουμε. Ο μέσος όρος των γάμων  του 2019 είχε 363 καλεσμένους στα δικά μας δεδομένα, φέτος θα γίνει γύρω στους 240. Υπάρχουν τρία διαφορετικά πράγματα τα οποία διαμορφώνουν και διαμορφώνουν την κατάσταση το πρώτο είναι η οικονομική δυσχέρεια και  η κατάσταση η οποία δεν βοηθάει τους πολίτες να χαλάσουν περισσότερα χρήματα για το κάτι παραπάνω, το δεύτερο είναι ότι ο κορωνοϊός δημιούργησε νέα «ήθη και έθιμα», όπως στην καθημερινότητά μας βγαίνουμε περισσότερο Σαββατοκύριακα και όχι καθημερινές και έχουμε αλλάξει κάποιες συνήθειες, έτσι και ο κόσμος ακόμα και στις κοινωνικές εκδηλώσεις καλεί λιγότερο κόσμο. Το βασικότερο από όλα όμως είναι το εξής στις κοινωνικές εκδηλώσεις όπως στους γάμους και τις βαπτίσεις οι καλεσμένοι είναι ομόκεντροι κύκλοι, ο πρώτος μικρός κύκλος είναι η οικογένεια, ο δεύτερος είναι οι στενοί φίλοι, ο τρίτος είναι οι φίλοι και η ευρύτερη οικογένεια και ο τέταρτος οι υποχρεώσεις οι κοινωνικές. Όταν κάποιος επί δύο χρόνια δεν έχει πάει σε καμία σχεδόν κοινωνική υποχρέωση δεν έχει και υποχρέωση να ανταποδώσει ένα κάλεσμα. Αυτό αφαιρεί ένα μεγάλο κομμάτι της γκάμας των καλεσμένων, μειώνοντας έτσι αισθητά το κόσμο ο οποίος καλείται σε τέτοιες εκδηλώσεις όπως γάμους και βαπτίσεις. Είναι μια περίοδος που με την ακρίβεια ταλανίζει και εμάς, τις επιχειρήσεις, τόσο για τις πρώτες ύλες όσο και στην ενέργεια ίσως το πιο κρίσιμο καλοκαίρι ολόκληρης της τελευταίας δεκαετίας, παρ’ ότι δεν έχουμε περάσει και λίγα την τελευταία δεκαετία, θα δείξει τις αντοχές της αγοράς».

«Έκρηξη» στους γάμους και στην Πάτρα- Ουρές στις εκκλησίες 4

Ο εικονολήπτης Άγγελος Δεμιράλης αναφέρει στο «Νεολόγο» των Πατρών: «Το φετινό καλοκαίρι δεν θα θυμίζει σε τίποτα τα δύο προηγούμενα σε ότι αφορά τις τελετές γάμων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν. Το 2022 θυμίζει εποχές 2018 που ήταν ομολογουμένως μια πολύ καλή χρονιά και είχαν γίνει εκατοντάδες γάμοι. Τα ζευγάρια βλέπουμε πώς είναι συγκρατημένα σε ότι αφορά τα πακέτα που επιλέγουν λόγω της ακρίβειας που υπάρχει. Οι γάμοι είναι πάρα πολλοί αλλά γίνονται με λιγότερους καλεσμένους, σε πιο στενό κύκλο, με εκδηλώσεις που δεν ξεπερνούν τα 250 άτομα. Μέχρι και τις αρχές του Οκτωβρίου υπάρχουν ήδη κλεισμένες ημερομηνίες για να καλύψουμε γάμους, κάθε Σαββατοκύριακο τελετές και όχι μια την ημέρα».

Ο φωτογράφος Γιάννης Πεφάνης δηλώνει στο «Νεολόγο» των Πατρών: «Υπάρχει πληθώρα τελετών για το φετινό καλοκαίρι. Μάλιστα συγκεκριμένες ημερομηνίες που θεωρούνται οι «καλές» έχουμε ακόμη και τρείς τελετές κλεισμένες ενώ παράλληλα δυστυχώς έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να λέμε «όχι» σε αρκετές δουλειές αφού δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε όλες μέσα σε μια ημέρα, διώχνουμε δηλαδή δουλειές διότι είναι τις ίδιες ημερομηνίες. Αυτό που βλέπουμε είναι οι τελετές φτάνουν από τώρα μέχρι τουλάχιστον και τον Οκτώβριο. Είναι χαρακτηριστικό πώς κάθε Σαββατοκύριακο από τα μέσα Μαΐου μέχρι και τον Οκτώβριο για την ώρα έχουμε τελετές και όχι μια την ημέρα αλλά τουλάχιστον δύο και σε αρκετές περιπτώσεις και παραπάνω.  Παρατηρούμε πώς τα ζευγάρια που ήθελαν να παντρευτούν μέσα στην πανδημία και το άφησαν πίσω περιορίζονται σε ελάχιστα πράγματα και δεν κάνουν τον γάμο που ίσως αρχικά σχεδίαζαν. Παράλληλα έχει πάρα πολλές βαπτίσεις ενώ σε ότι αφορά τον γάμο οι περισσότεροι προτιμούν τον θρησκευτικό. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι σε σχέση με το προσωπικό μας, έχουμε εξαιρετικούς επαγγελματίες στην Αχαΐα, αλλά δεν επαρκούν για τον όγκο των εκδηλώσεων. Στην πλειοψηφία τους τα ζευγάρια επιλέγουν να καλέσουν 150 με 250 άτομα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα