Eικόνες εγκατάλειψης σε γειτονιές της Πάτρας που «στενάζουν» από σκουπίδια και εστίες μόλυνσης

26.11.2022 / 11:05
02

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Σπασμένα παγκάκια, «λοφάκια» από σκουπίδια έξω από τους κάδους, διαλυμένα φωτιστικά,  χόρτα που έχουν θεριέψει, πράσινο που έχει ξεραθεί και παιδικές χαρές που έχουν υποστεί βανδαλισμούς παρά το πρόγραμμα ανακαίνισης που έχει σχεδόν ολοκληρώσει ο δήμος.Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα που συναντάει κανείς στις συνοικίες και στις γειτονιές της Πάτρας, παράπλευρα του κέντρου, αλλά και μακριά από αυτό.Η Πάτρα δεν είναι μία βρώμικη πόλη. Είναι όμως σίγουρα μια πόλη που δεν είναι φροντισμένη, με τέτοιον τρόπο που να αναδεικνύει την αισθητική της, αλλά και τις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε συνοικία της.

Eικόνες εγκατάλειψης σε γειτονιές της Πάτρας που «στενάζουν» από σκουπίδια και εστίες μόλυνσης 7

Άχρωμη, γκρίζα και… ατελής ομοιόμορφη

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από τις υπηρεσίες του δήμου η Πάτρα δεν έχει αυτό το κάτι παραπάνω που θα δώσει την δυνατότητα στους δημότες και στους πολίτες της, να χαρούν τις δεκάδες πλατείες της, τα πάρκα της, τους πεζόδρομους και γενικότερα τους κοινόχρηστους χώρους της που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά.

Πόσο μάλλον δεν δίνει τα κίνητρα που χρειάζονται στους ελάχιστους επισκέπτες της για να ανακαλύψουν τα μυστικά,  τα τοπωνύμια και τα σημεία αναφοράς της από τη στιγμή που δεν έχει κατορθώσει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει.

Μια βόλτα στους δρόμους και στις συνοικίες

Αυτή είναι η διαπίστωση που κάνει κάποιος ύστερα από μία βόλτα στις γειτονιές και στις συνοικίες της πόλης. Ο «Νεολόγος» της Πάτρας βλέποντας στα social media τις δεκάδες αναφορές που γίνονται, αλλά και εισπράττοντας τα παράπονα των πολιτών για την κατάσταση που διέπει τη γειτονιά τους, έκανε μία βόλτα στις παράπλευρες συνοικίες του κέντρου της.

Eικόνες εγκατάλειψης σε γειτονιές της Πάτρας που «στενάζουν» από σκουπίδια και εστίες μόλυνσης 8

Περπάτησε στους δρόμους της κάθε γειτονιάς, από την περιοχή των Υψηλών Αλωνίων, της πλατείας Βουδ, της Αγίας Τριάδας των Προσφυγικών, του Σκαγιοπουλείου και της Τριών Ναυάρχων.

Περνώντας από την Αγία Αικατερίνη,  ανεβαίνοντας στη συνέχεια προς τα Ταμπάχανα και τον Άγιο Δημήτριο, κατεβαίνοντας και πάλι προς την πλατεία Αγίου Γεωργίου και προχωρώντας προς το Βλατερό, την πλατεία Ανδρούτσου, την πλατεία Πυροσβεστείου, την Αγία Λαύρας, την Νόρμαν και την Αγία Σοφίας.

Έκανε έτσι ένα οδοιπορικό στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης γύρω από το ιστορικό κέντρο. Παράλληλα, προχώρησε και σε μία «αυτοψία» σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα, στα Μποζαίτικα, στο Προάστειο, αλλά και  από την άλλη πλευρά, στα Ζαρουχλέικα, στην Λεύκα ή ακόμα στην Περιβόλα και στην Εγλυκάδα.

Διάσπαρτα σκουπίδια και εστίες μόλυνσης

Παντού το… ρεζουμέ δεν αλλάζει. Παράπονα για την κατάσταση που υπάρχει στα σημεία αναφοράς της κάθε περιοχής, όπως είναι οι πλατείες της, αλλά και γενικότερα για την όλη εικόνα που χαρακτηρίζει τους κοινόχρηστους χώρους της κάθε γειτονιάς.

Eικόνες εγκατάλειψης σε γειτονιές της Πάτρας που «στενάζουν» από σκουπίδια και εστίες μόλυνσης 9

Ποια είναι αυτή η εικόνα; Την περιγράψαμε παραπάνω. Όμως ας προσθέσουμε και κάποια ακόμα στοιχεία, ανάλογα με την κάθε περιοχή.  Δεκάδες σκόρπια φύλλα από τα κλαδιά των δέντρων, σε ορισμένες πλατείες, όπως για παράδειγμα στη  πλατεία Βουδ.

Διάσπαρτα σκουπίδια και σπασμένα παγκάκια, όπως για παράδειγμα στην πλατεία Ελευθερίας.  Μικρές εστίες μόλυνσης έξω από κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης, με τις γάτες της γειτονιάς να κάνουν «πάρτι». Εικόνες που υπάρχουν τόσο σε συνοικίες όπως η Αγυιά και τα Ζαρουχλέικα,  όσο και σε διάφορα σημεία πιο κεντρικά.

Τα οικόπεδα που είναι ακάλυπτοι, χωρίς δηλαδή κτίρια και χωρίς περιφράξεις, σε κάθε γειτονιά, έχουν μετατραπεί σε μικρές χωματερές όπου ο καθένας αφήνει αυτό που δεν του χρειάζεται. Εκεί μπορεί να δει κανείς από καναπέδες και κρεβάτια μέχρι μπιντέδες, λεκάνες και στρώματα.  Εικόνες που υποβαθμίζουν την αισθητική.

Eικόνες εγκατάλειψης σε γειτονιές της Πάτρας που «στενάζουν» από σκουπίδια και εστίες μόλυνσης 10

Πλατείες «αφιλόξενες» προς τους δημότες

Να πούμε και για τις υποδομές της κάθε πλατείας ή του κοινόχρηστου χώρου; Συντριβάνια που έχουν μετατραπεί σε βούρκους όπως για παράδειγμα στην πλατεία Ομόνοιας. Απαρχαιωμένες υποδομές που κάνουν τις πλατείες αφιλόξενες,   όπως για παράδειγμα η πλατεία Ανδρούτσου ή Αγίου Γεωργίου.

Περιβάλλοντες χώροι γύρω από τις πλατείες γεμάτοι από συνθήματα και βαψίματα, όπως για παράδειγμα στην πλατεία Παντάνασσας και ακαθαρσίες από διάσπαρτα σκουπίδια έως και κόπρανα σκύλων ή ακόμα και ανθρώπων (το είδαμε και αυτό στις σκάλες της Πατρέως που υποτίθεται είναι και τοπωνύμιο).

Όμως ακόμα πιο χειρότερη είναι η εικόνα που συναντάει κανείς σε συνοικίες έξω από το κέντρο της Πάτρας. Στην Αγυιά για παράδειγμα τα χόρτα και οι καλαμιές, σε πολλά σημεία της περιοχής θυμίζουν «ζούγκλα».

Το ίδιο ισχύει για την Περιβόλα και την Εγλυκάδα, ενώ στα Ζαρουχλέικα παρόλο που αποτελεί μια λαϊκή συνοικία η εικόνα της στα πεζοδρόμια, στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους δεν είναι καλύτερη. Για να μην αναφερθούμε στην περιοχή του Ρίου όπου εκεί τα παράπονα για τους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και για την εικόνα του δημοτικού αυτού διαμερίσματος, είναι συνεχή και δεν έχουν τέλος.

Το αποτέλεσμα είναι που μετράει

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι γίνεται μια προσπάθεια από τις υπηρεσίες του δήμου και από την δημοτική αρχή. Κανείς δεν την παραβλέπει.  Ούτε οι δημότες. Τουλάχιστον η πλειοψηφία αυτών. Όμως το ζήτημα είναι ότι η προσπάθεια αυτή είτε για τον έναν, είτε για τον άλλον λόγο, δεν έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Και για τον δημότη αυτό είναι που μετράει. 

Παρεμβαίνουν μεν, με καθυστέρηση δε 

Είναι γεγονός ότι οι υπηρεσίες του δήμου όταν ειδοποιούνται για μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους ακόμα και για τη δημόσια υγεία (κι αυτές δεν είναι λίγες σε μία τόσο μεγάλη επικράτεια, όπως έχει η Πάτρα),  παρεμβαίνουν.

Παρεμβαίνουν , όμως,  με  καθυστέρηση (μπορεί δηλαδή να περάσουν ακόμα και δύο μήνες), ενώ η δουλειά που γίνεται στο σημείο είναι μάλλον γρήγορη και επιπόλαιη.  Αποτέλεσμα, ύστερα από ένα χρονικό διάστημα, το σκηνικό να επαναλαμβάνεται.

Ίσως, μια λύση για τον δήμο θα ήταν (όπως μας ανέφεραν δημότες) να έχει συγκεκριμένους υπαλλήλους (ένα ή δύο) σε κάθε περιοχή, σε κάθε πλατεία που να φροντίζουν και να καθαρίζουν τον χώρο, σε καθημερινή βάση.

Τα ίδια πρόσωπα δηλαδή.  Κάτι που μπορεί να γίνει τα διαστήματα που υπάρχουν υπάλληλοι από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις υπηρεσίες του δήμου σε ορισμένα σημεία της Πάτρας.

Όπου έχει γίνει αυτό υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα – χαρακτηριστικό παράδειγμα η πλατεία Ανδρούτσου – καθώς οι άνθρωποι «δένονται» με τον χώρο και έχουν ένα παραπάνω κίνητρο για να τον καθαρίζουν με ευσυνειδησία, μεράκι και διάθεση. 

Ο βραχνάς των ρομά και οι άστεγοι 

Ο μεγάλος «βραχνάς» για την κάθε γειτονιά της Πάτρας, σύμφωνα με τα όσα εισπράξαμε από τη βόλτα μας, είναι οι ρομά.Είναι ένας παράγοντας που δεν έχει να κάνει μόνο με την παραβατικότητα, τις κλοπές και τις διαρρήξεις, αλλά και την όλη συμπεριφορά τους, στις περιοχές που διαμένουν ή που έχουν κάνει στέκι τους.Έχουν ξηλώσει μεταλλικές σχάρες από φρεάτια, έχον σηκώσει σίδερα από παιδικές χαρές και γενικότερα την κάθε πλατεία που κατά καιρούς ή και σε μια πιο μόνιμη βάση έχουν κάνει στέκι τους, ενεργούν το λιγότερο αδιάφορα για το κοινωνικό σύνολο, μη έχοντας καμία τάση προσαρμογής σε αυτό.

Κάτι που σε συνδυασμό με τα κενά και τις ελλείψεις που έχουν οι υπηρεσίες του δήμου λειτουργεί εις βάρος της αισθητικής της κάθε πλατείας ή της κάθε συνοικίας σε ένα επίπεδο.

Για αυτό και οι κάτοικοι ζητούν μεγαλύτερο αστυνόμευση και περιπολίες από την αστυνομία. Επίσης, ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας που συμπληρώνει την κατεύθυνση παρακμής που έχουν οι πλατείες και οι κοινόχρηστοι χώροι της Πάτρας, είναι και οι άστεγοι.

Το θέμα με τους αστέγους αφορά κυρίως τις περιοχές κοντά στο κέντρο.  Υπάρχουν κοντά στα 25 με 30 άτομα που ζουν στους δρόμους, αρνούμενοι να πάνε στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.

Η κάθε πλατεία, όπως για παράδειγμα η Πίνδου και η Πυροσβεστείου, έχει πλέον τους δικούς της άστεγους. Κι το θέμα δεν είναι η παραμονή τους, αλλά οι συνέπειες αυτής.

Eικόνες εγκατάλειψης σε γειτονιές της Πάτρας που «στενάζουν» από σκουπίδια και εστίες μόλυνσης 11

Οι καταγραφές που γίνονται στο sense city

1.564 νέα προβλήματα είχαν καταγραφεί στην πλατφόρμα του sense city από τους δημότες της Πάτρας, τον τελευταίο μήνα, μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές.  Τα περισσότερα από αυτά αφορούν την καθαριότητα (651), τον ηλεκτροφωτισμό (519), τα πεζοδρόμια (240) και το πράσινο (122).

Μέσα στον μήνα αυτό, σύμφωνα με τα όσα διαβάζει ο χρήστης της πλατφόρμας, έχουν επιλυθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου 1.224 από τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί,

540 προβλήματα που επιλύθηκαν αφορούσαν την καθαριότητα, 545 τον τομέα του ηλεκτροφωτισμού, 76 τα πεζοδρόμια και τις πλατείες και 41 τον τομέα του πρασίνου.

Οι καταγραφές για κάποιον που μπαίνει συχνά στην πλατφόρμα είναι συνεχής, κάτι που δείχνει ότι οι δημότες έχουν εξοικειωθεί πλέον με αυτή την μορφή επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν στις γειτονιές της Πάτρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημότες, υπάρχει ένα μπέρδεμα πολλές φορές με την επίλυση των καταγραφών που γίνονται, σε ότι αφορά τις υπηρεσίες που εμπλέκονται και το ποια από αυτές θα πρέπει να παρέμβει.

Eικόνες εγκατάλειψης σε γειτονιές της Πάτρας που «στενάζουν» από σκουπίδια και εστίες μόλυνσης 12

Μ.Αναστασίου: «Έχουμε ξεζουμίσει τους εργαζόμενους…»

Το μεγάλο πρόβλημα για τον δήμο και για το σύνολο των υπηρεσιών του, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης πόλης όπως είναι η επικράτεια της Πάτρας, είναι η έλλειψη έμψυχου δυναμικού.

Κάτι που αποτελεί μόνιμο ζήτημα. Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Μιχάλης Αναστασίου, μιλώντας στον «Νεολόγο» των Πατρών τονίζει: «Κάνουμε μία σοβαρή προσπάθεια για την διατήρηση μιας καλής εικόνας σε όλες τις  γειτονιές της Πάτρας. Η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζεται. 

Πιστεύουμε ότι αναγνωρίζεται και το αποτέλεσμα αυτής, τουλάχιστον από την πλειοψηφία των δημοτών. Είναι μία δύσκολη προσπάθεια που γίνεται ακόμα πιο δύσκολη με βάση τις περιορισμένες δυνατότητες που έχουμε από πλευράς έμψυχου δυναμικού και στην οποία προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ασφαλώς θα υπάρξουν ελλείψεις και προβλήματα. Όμως προσπαθούμε να τα διορθώνουμε και να επεμβαίνουμε άμεσα. Έχουμε ξεζουμίσει τους ελάχιστους εργαζόμενους που έχουμε μόνιμους και συμβασιούχους…».

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα