Ειδικές ρυθμίσεις για παραθαλάσσιες τουριστικές μονάδες

19.03.2021 / 23:36
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
μπα 23

Διευκολύνσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις περιλαμβάνεται σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα:

Η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας θα δοθεί και για τη φετινή χρονιά και αυστηρώς μέχρι τις 31/10/2021, όχι μόνο σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως ήδη προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, για λόγους αμιγώς οικονομικής ενίσχυσης των τουριστικών αυτών επιχειρήσεων. Ισχύουν βέβαια οι περιορισμοί που ισχύουν για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Αποκλειστικά για το 2021, λόγω της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, θεσπίζεται αύξηση του ποσοστού υπέρ του Ο.Τ.Α. επί του ανταλλάγματος παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από 60 % σε 70 % με παράλληλη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου από 40% σε 30%. Ορίζεται, επίσης, ότι το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος, ειδικά για το έτος 2021, θα ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί του αρχικώς υπολογισθέντος ανταλλάγματος. Με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνονται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, την αναψυχή και την εστίαση να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσχέρειες που επέφερε η πανδημία.

Δίνεται χρονική παράταση κατά ένα χρόνο, ώστε για προσχώσεις και τεχνικά έργα προστασίας από τη θαλάσσια διάβρωση και έργα που εξυπηρετούν σκοπούς κοινωφελείς ή προστασίας του περιβάλλοντος, ναυταθλητικούς, ερευνητικούς, ύδρευσης, αποχέτευσης, επιστημονικούς, ανάπλασης, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς κ.λπ., τα οποία κατασκευάστηκαν μέχρι τις 28/7/2011 στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης, να μπορεί να υποβληθεί πλήρης αίτηση, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν παραχώρηση χρήσης με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Οικονομικών.

Ως αιτιολογία της παραπάνω ρύθμισης προβάλλεται το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που υφίσταται από τον Μάρτιο του 2020 και του συνεπακόλουθου περιορισμού των μετακινήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφενός είναι δυσχερής η αναζήτηση και εύρεση των απαιτούμενων στοιχείων, καθώς και η σύνταξη των απαραίτητων μελετών (τοπογραφικών, λιμενικών, στατικών, περιβαλλοντικών, κ.λπ.) και αφετέρου υπάρχει δυσκολία από τους συναρμόδιους φορείς για την έκδοση των απαραίτητων γνωμοδοτήσεων και από τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες για την έγκαιρη επεξεργασία της πληρότητας των υποβαλλόμενων στοιχείων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα