Δυσάρεστη εξέλιξη με ανατροπή στην δωρεαν μετακίνηση των ανέργων με τα ΜΜΜ

23.12.2020 / 12:06
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
mmm-klimatistika-coronavirus

Από φέτος αυτό αλλάζει και δωρεάν μετακινήσεις με μετρό, τραμ, ηλεκτρικο, λεωφορεία έχουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι της Αττικής ενώ το ίδιο ισχύει και για την Θεσσαλονίκη.

Με την απόφαση αυτή, καταρχάς εξασφαλίζεται η παροχή δωρεάν μετακίνησης με τις συγκοινωνίες της Αθήνας για τους άνεργους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021.

Το ίδιο εξάλλου ισχύει τα τελευταία χρόνια με τη δωρεάν μετακίνηση των ΑΜΕΑ στα μέσα του ΟΑΣΑ η οποία παρέχεται μόνο σε μόνιμους κατοίκους της περιφέρειας Αττικής.

Η κοινή υπουργική απόφαση 40580/3128/2015 (ΦΕΚ 1293/Β/30-6-2015), μέσω της οποίας δόθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης σε άνεργους το καλοκαίρι του 2015 όριζε απλά πως «οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ απαλλάσσονται της καταβολής κομίστρου στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς», με παράλληλη διαγραφή προστίμων που είχαν επιβληθεί σε άνεργους μέχρι τότε.

Σύμφωνα με την καινούρια απόφαση, δικαιούχοι είναι όσοι άνεργοι είναι εγγραγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ καθώς και όσοι είναι κάτοχοι βεβαιώσεων ανεργίας οι οποίες εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Για τη μετακίνηση με τα μέσα του ΟΑΣΑ, απαραίτητη είναι η έκδοση προσωποποιημένης κάρτας με ισχύ 30 ημερών οι οποίες μπορούν να φορτιστούν σε όλα τα αυτόματα μηχανήματα. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, σε περίπτωση ελέγχου κομίστρου, ο επιβάτης πέρα από την κάρτα του πρέπει να επιδεικνύει και τα παραστατικά που πιστοποιούν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης όταν αυτά ζητούνται από τους ελεγκτές κομίστρου (π.χ. βεβαίωση ανεργίας).

Σημειώνεται τέλος, ότι από τη δωρεάν μετακίνηση εξακολουθούν να εξαιρούνται όλες οι μετακινήσεις με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο ο οποίος δεν συγκαταλέγεται στα μέσα του ΟΑΣΑ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα