«Δύναμη στον εργαζόμενο, κατοχυρώνεται το 8ωρο»-Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλά αποκλειστικά στο «Νεολόγο» και τον MAX FM

24.05.2021 / 9:06
xatzidakis_kostis

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Στις βασικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον εργασιακό τομέα, αναφέρεται, μέσω του «Νεολόγου», ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος κάνει λόγο για «καινοτόμο παρέμβαση στην αγορά εργασίας που δίνει σύγχρονες απαντήσεις σε παλιές και νέες προκλήσεις. Μια παρέμβαση που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο!».

Η κυβέρνηση προτάσσει, μεταξύ άλλων, την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την ισχυροποίηση της Επιθεώρησης, μέσω της αναβάθμισής της σε Ανεξάρτητη Αρχή, τις ρυθμίσεις με την άδεια πατρότητας και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

«Να αλλάξει και το εφαρμοζόμενο καθεστώς»

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των αλλαγών και την υιοθέτησή τους από την πλειοψηφία της κοινωνίας, στο πλαίσιο ειλικρινούς και ρεαλιστικού διαλόγου, καθώς «πρέπει να αλλάξει -εν πολλοίς- το εφαρμοζόμενο καθεστώς και όχι μόνο τα ισχύοντα της νομοθεσίας». Αυτό που τονίζουν δηλαδή είναι ότι, «επιβάλλεται να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει στην πράξη από εργοδότες σε χώρους δουλειάς, τις υπερωρίες των εργαζομένων που δεν πληρώνονται, περιπτώσεις εκμετάλλευσης, «μαύρης» και απλήρωτης εργασίας και να επιχειρήσουμε να τα αλλάξουμε, δια νόμου και μέσω ισχυροποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών. Μόνο έτσι θα ενδυναμωθεί ο εργαζόμενος, αλλά και ο εργοδότης, στο πλαίσιο της νόμιμης και αρμονικής συνεργασίας, για καλύτερο παραγόμενο αποτέλεσμα».

«Με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου»

Επιπροσθέτως, υποστηρίζεται πως, το νομοσχέδιο προστατεύει και κατοχυρώνει το 8ωρο. Αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και τις καταιγιστικές εξελίξεις στον τομέα. «Δεν μπορούμε να πάμε στο μέλλον, στο 2040 ή στο 2050 με εργαλεία του ’80. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να γίνει μόνο εφόσον το ζητήσει ο εργαζόμενος, με τη σύμφωνη γνώμη του και η όποια άρνησή του, προφανώς, θα είναι και από τους λόγους για τους οποίους θα απαγορεύεται η απόλυση»,προστίθεται.

Οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις είναι ποικίλες, θετικές και αρνητικές, με την αντιπολίτευση να μιλά για επίθεση στους εργαζόμενους και μαζί με συνδικάτα να προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις, «με αιχμή του δόρατος τις ατομικές συμβάσεις».

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως, συνδικαλιστές, της ΓΣΕΕ για παράδειγμα, βλέπουν θετικά αρκετές από τις προωθούμενες αλλαγές, όπως η ψηφιακή κάρτα και η άδεια πατρότητας, αντιδρώντας όμως σε σειρά άλλων.

«Νέα δικαιώματα, νέες ευκαιρίες»

«Το νομοσχέδιο Προστασίας της Εργασίας είναι ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό νομοσχέδιο προσαρμογής της νομοθεσίας στις τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει γνωστά προβλήματα της αγοράς εργασίας όπως είναι η «μαύρη» και υποδηλωμένη εργασία. Ένα νομοσχέδιο που δίνει νέα δικαιώματα, νέες ευκαιρίες και νέες επιλογές στους εργαζομένους», σημειώνει στο «Νεολόγο», ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και προσθέτει:

«Με το νομοσχέδιο:

-Εισάγουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, μία «ασπίδα» προστασίας των εργαζομένων, αλλά και ένα όπλο στα χέρια της Πολιτείας για την πάταξη της «μαύρης» εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

-Αναβαθμίζουμε την Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, στα πρότυπα της ΑΑΔΕ.

-Θεσπίζουμε κανόνες για την τηλεργασία και το «δικαίωμα αποσύνδεσης» του εργαζομένου.

-Ενισχύουμε την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η άδεια πατρότητας 14 ημερών και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

-Κυρώνουμε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας και εισάγουμε σειρά επιπλέον αυστηρών μέτρων.

-Θεσπίζουμε την ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας (π.χ. στο μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών, διότι στόχος των απεργιών πρέπει να είναι οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία και όχι η κοινωνία.

-Βελτιώνουμε τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ και τερματίζουμε τις διακρίσεις στις αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών.

-Διευρύνουμε τη λίστα προστασίας των εργαζομένων από απολύσεις και εναρμονίζουμε τη νομοθεσία στο θέμα αυτό με όσα ισχύουν σε μια σειρά από προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Πρόκειται λοιπόν για μια καινοτόμα παρέμβαση στην αγορά εργασίας που δίνει σύγχρονες απαντήσεις σε παλιές και νέες προκλήσεις. Που συνδυάζει το στόχο για μια παραγωγική Ελλάδα με το στόχο για την προστασία της κοινωνικής συνοχής. Μια παρέμβαση που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο!», δηλώνει κλείνοντας ο Υπουργός Εργασίας.

Έως τις 27 η διαβούλευση

Από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί το σύνθημα της «ρεαλιστικής συζήτησης» σε όλα τα μέτωπα. Το νομοσχέδιο έχει παρουσιαστεί από το αρμόδιο Υπουργείο, βρίσκεται σε εξέλιξη ο δημόσιος διάλογος έως τις 27 του μήνα και ακολουθεί  η εισαγωγή του στη Βουλή, προς συζήτηση και ψηφοφορία.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστεί ως η «μητέρα των μαχών», αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν δριμεία κριτική, προσδοκώντας σε πολιτικά οφέλη, από μια αντιπαράθεση, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, και ιδεολογικού περιεχομένου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα