Δίνοντας ζωή στα Προσφυγικά! Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν που θα αλλάξουν την όψη τους – Κορδάς: “Είμαστε έτοιμοι”

23.06.2021 / 7:45
patra-prosfygika-5

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το έργο της ανάπλασης των Προσφυγικών στην Πάτρα, το οποίο πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με προϋπολογισμό 10.767. 000 ευρώ. Μάλιστα για το θέμα αυτό ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Πάτρα, προχώρησε σε αυτοψία στη γειτονιά, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και δείχνοντας θετικός για να βοηθήσει στην υλοποίηση του.  

Το έργο θα δώσει μία νέα πνοή στις προσφυγικές κατοικίες της Πάτρας, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση τους. Το κομμάτι στο οποίο προβλέπεται να γίνουν οι παρεμβάσεις του Δήμου είναι αρκετά μεγάλο και αφορά, τόσο την περιοχή των Προσφυγικών, όσο και τους δρόμους που εκτείνονται γύρω από τη γειτονιά.

Πιο αναλυτικά οι εργασίες θα γίνουν μεταξύ των οδών Ιωνίας, Ηρακλείου, Γ. Παπανδρέου, Καλαβρύτων, Γούναρη, Κ. Παλαιολόγου, Χείλωνος Πατρέως, Αρματολών και Ιωνίας, οι δρόμοι δηλαδή που ορίζουν το σύνολο της οικιστικής ενότητας των Προσφυγικών.

Τι θα αλλάξει

Οι εργασίες που έχουν οριστεί αφορούν την κατασκευή οδών, την ανακατασκευή δρόμων, την ανακαίνιση πεζοδρομίων, την διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων των αυλών στα στενά της συνοικίας, την δημιουργία υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού και  την σύνδεση των σπιτιών με το αποχετευτικό δίκτυο.

Επίσης προβλέπεται η τοποθέτηση ομοιόμορφων κολώνων ηλεκτροφωτισμού, η δεντροφύτευση και η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, αλλά και η διαμόρφωση νέων  πεζόδρομων.

Οι παρεμβάσεις αφορούν στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, τις οποίες η συνοικία μέχρι τώρα δεν είχε, αλλά και τη βελτίωση της αισθητικής εικόνας της, αναδεικνύοντας έτσι τα στοιχεία που δίνουν μία μοναδικότητα στην περιοχή.

Χαρακτηριστικό της ποικιλίας των παρεμβάσεων και της έκτασης που είναι να πάρουν οι εργασίες, είναι ότι στο πρόγραμμα αυτό δεν συμπεριλήφθηκε η πλατεία Ελευθερίας, το σημείο αναφοράς της συνοικίας, η ανάπλαση της οποίας θα γίνει μέσω άλλου προγράμματος που εξετάζει ο Δήμος Πατρέων.

Παρεμβάσεις με σεβασμό στα παραδοσιακά στοιχεία

Βασικές αρχές της μελέτης, είναι η λειτουργικότητα, η προσβασιμότητα και η ασφάλεια των πολιτών, ενώ για τις εργασίες  έχουν συνεκτιμηθεί τα πολεοδομικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιοχής των Προσφυγικών.

Κύρια συλλογιστική των εργασιών που περιλαμβάνει η μελέτη, είναι να μην αλλοιωθούν τα παραδοσιακά  στοιχεία της συνοικίας των Προσφυγικών, καθώς σύμφωνα με τον Δήμο η γειτονιά αυτή είναι ένα ζωντανό κύτταρο για την πόλη που είναι απαραίτητο να συνεχίσει να έχει ζωή.

Αυτός, άλλωστε, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέχτηκε από την δημοτική Αρχή, η συνοικία των Προσφυγικών, καθώς πρόκειται για μία γειτονιά που στην ιδιοσυστασία της έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης.

Κυρίαρχο και βασικό, είναι το στοιχείο της γειτονιάς, με τον ρομαντισμό που μπορεί να κρύβει αυτή η έννοια, στοιχείο που απουσιάζει πλέον στο μεγαλύτερο κομμάτι της σύγχρονης Πάτρας.

Οι πρόσφυγες και η ανάδειξη της συνοικίας τους 

Είναι γνωστό ότι η συνοικία αυτή ήταν η πρώτη γειτονιά στην Πάτρα, στην οποία διέμειναν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή οι πρόσφυγες που έφτασαν από την Σμύρνη και από τα υπόλοιπα μέρη της Μικράς Ασίας από τα οποία εκδιώχτηκαν από τους Τούρκους, έχοντας χάσει σπίτια, πατρίδα και περιουσίες.

Το αντίτιμο της ιδέας της Μεγάλης Ελλάδος ήταν για αυτούς τα χαμόσπιτα που έφτιαξε τότε το ελληνικό κράτος για να τους παραχωρήσει, σε μια περιοχή έξω από την πόλη, αφού το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, δεν τους ήθελε κοντά του, όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της επικράτειας.

Εν τούτοις, οι πρόσφυγες στην Πάτρα κατόρθωσαν μέσα από την εργατικότητα και το συλλογικό τους πνεύμα να διαμορφώσουν την γειτονιά τους με τέτοιον τρόπο, δίνοντας της πολλά στοιχεία από τις χαμένες πατρίδες τους.

Τα μετέπειτα χρόνια τα Προσφυγικά της Πάτρας μετατράπηκαν σε μία κλασική εργατική συνοικία, στην οποία διέμειναν λαϊκές οικογένειες, μεγαλώνοντας τα παιδιά τους, με το ένα σπίτι να είναι δίπλα στο άλλο, μέσα σε ένα πνεύμα ομόνοιας, θυμίζοντας μία γειτονιά που ξέφυγε από τον χρόνο, σε μία περίοδο που στις υπόλοιπες περιοχές της πόλης η μία πολυκατοικία φύτρωνε μετά την άλλη.

Η υποβάθμιση των τελευταίων ετών  

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση υποβάθμισε, σε μεγάλο βαθμό, αυτή την εργατική συνοικία, έφεραν την παραβατικότητα στους δρόμους, με αποτέλεσμα κάτοικοι που μεγάλωσαν σε αυτή  να πωλούν ή ακόμα και να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να ζήσουν κάπου αλλού.

Το έργο της αναζωογόνησης ή της ανάπλασης των Προσφυγικών, όπως έλεγαν στελέχη της δημοτικής Αρχής στον «Νεολόγο» των Πατρών, κάτι σαν απόδοσης δικαιοσύνης σε μία γειτονιά που αδικήθηκε από την ιστορία, αλλά και από την πόλη της, ευελπιστώντας να γίνει η αφετηρία για την αναβάθμιση της.

Χρήστος Κορδάς: «Είμαστε έτοιμοι»

Δίνοντας ζωή στα Προσφυγικά! Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν που θα αλλάξουν την όψη τους - Κορδάς: "Είμαστε έτοιμοι" 2

Ο αντιδήμαρχος Έργων Χρήστος Κορδάς μιλώντας στον «Νεολόγο» για το θέμα, ανέφερε τα εξής: «Ως δημοτική αρχή κρίναμε σωστό να προχωρήσουμε σε ένα έργο αναζωογόνησης της συνοικίας των Προσφυγικών, μιας γειτονιάς ιστορικής που ταυτόχρονα αποτελεί σημείο αναφοράς για την εργατιά της Πάτρας και για τις λαϊκές οικογένειες της πόλης.

Πέρα από αυτά τα Προσφυγικά είναι μία γειτονιά με παραδοσιακά και γραφικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διασωθούν. Είμαστε έτοιμοι ως δήμος από πλευράς μελετών και περιμένουμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει την δέσμευση της για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης».» 

Κ.Α.

(εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα