Δήμος Πατρέων: Το «μπραντ ντε φερ» Πελετίδη με Αϊβαλή – Σβόλη και η προεκλογική κούρσα

18.03.2023 / 9:15
δημαρχειο πατρας - κεντρικη φωτο

Του Γιάννη Γεωργόπουλου

Το σκηνικό της επόμενης ημέρας, τα ανακλαστικά υποψηφίων παρατάξεων και κομμάτων, η αντίδραση της κοινωνίας και η επιλογή του τρόπου με τον οποίο θα δοθεί η εκλογική μάχη, διαμορφώνουν αργά αλλά σταθερά το «κάδρο» για το μέλλον στο δήμο της Πάτρας.

Κώστας Πελετίδης, Βασίλης Αϊβαλής και Κώστας Σβόλης, συνθέτουν μέχρι στιγμής των πάζλ των ισχυρών υποψηφιοτήτων στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, αποτελώντας τους βασικούς «μονομάχους», στο δρόμο προς τις κάλπες του Οκτωβρίου.

Το ειδικό βάρος του σημερινού δημάρχου Πατρέων και ότι αυτό συνεπάγεται, αποτελεί μία από τις σημαντικές και ενδεχομένως καθοριστικές παραμέτρους της προεκλογικής περιόδου που έχει ήδη αρχίσει, έστω και αν τα φαινόμενα παραπέμπουν μέχρι στιγμής σε χαμηλές πτήσεις αντιπαράθεσης.

Δήμος Πατρέων: Το «μπραντ ντε φερ» Πελετίδη με Αϊβαλή – Σβόλη και η προεκλογική κούρσα 4

Σημαντικό πλεονέκτημα σε αυτή την εκλογική κούρσα αποτελεί για τη σημερινή δημοτική Αρχή και η δυνατότητα που έχει να καθορίζει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την ατζέντα, ενώ εκ των πραγμάτων είναι και η μοναδική ως παράταξη, η οποία «πατάει» σε έναν δομημένο κορμό με εφαλτήριο τις γνωστές και αδιαμφισβήτητες οργανωτικές δυνατότητες του ΚΚΕ.

Μεγάλο «όπλο» για την παράταξη του Κώστα Πελετίδη, αποτελεί η γνώση ως προς την ανθρωπογεωγραφία και η άμεση επαφή με τις γειτονιές,  σε ένα προεκλογικό αγώνα που ανεξαρτήτως των γενικών σχεδιασμών θα παιχτεί και αυτή τη φορά σε μεγάλο ποσοστό πόρτα –  πόρτα και στις πολυπληθείς λαϊκές συνοικίες.

Η πολιτική συγκυρία επιτρέπει στους «ενοίκους» της Μαιζώνος να ονειρεύονται πως ο μόνος «εχθρός» στην προσπάθεια για τρίτη κατά σειρά εκλογική νίκη είναι ο εφησυχασμός και τα όποια σημάδια κόπωσης μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους.

Δήμος Πατρέων: Το «μπραντ ντε φερ» Πελετίδη με Αϊβαλή – Σβόλη και η προεκλογική κούρσα 5

Αυτή η εκτίμηση συνοδεύεται και από την δεδομένη διεύρυνση του ψηφοδελτίου με πρόσωπα τα οποία όπως διαρρέεται, θα έρχονται από τον ευρύτερο αριστερό χώρο – υπάρχουν αναφορές και για προσθήκες ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και από την κεντροδεξιά στη βάση ενός συγκεκριμένου πολιτικού πλαισίου.

Το στοίχημα της κεντροαριστεράς

Τον κεντροαριστερό χώρο ορίζει απόλυτα η υποψηφιότητα για το δήμο της Πάτρας του σημερινού προέδρου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Αϊβαλή. Μια υποψηφιότητα η οποία όσο πιο γρήγορα ενεργοποιήσει τα ανακλαστικά των βασικών πόλων του χώρου(ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ), τόσο πιο έγκαιρα θα διαμορφώσει δεδομένα τα οποία θα οδηγήσουν στον στόχο που έχουν για ευθεία αμφισβήτηση της δυναμικής του Κώστα Πελετίδη.

Μία αμφισβήτηση η οποία σε πρώτο χρόνο ορίζεται από το να οδηγηθεί η εκλογή δημάρχου στην τρίτη πόλη της χώρας σε αναμέτρηση δεύτερης Κυριακής. Για να συμβεί αυτό, δεν αρκεί μόνο αυτή καθ’ αυτή η υποψηφιότητα του Βασίλη Αϊβαλή, καθώς απαιτείται μετά από χρόνια να ξεπεραστεί η οργανωτική παθογένεια και η πολιτική «Βαβέλ» που προσδιορίζουν τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Δήμος Πατρέων: Το «μπραντ ντε φερ» Πελετίδη με Αϊβαλή – Σβόλη και η προεκλογική κούρσα 6

Αυτό σημαίνει ότι η χαλαρότητα και η πολυδιάσπαση των συγκεκριμένων δυνάμεων και της εκλογικής τους βάσης όχι μόνο θα ξεπεραστούν, αλλά θα έχουν και κοινή γραμμή πλεύσης. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα οι δύο αυτοί χώροι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα δηλώσουν και επισήμως τη στήριξή τους στο πρόσωπο του σημερινού προέδρου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας.

Ο έτερος γιατρός…

Στην εξίσωση των δημοτικών εκλογών την ίδια ώρα έχει μπει κάτι παραπάνω από δυναμικά ο καρδιολόγος Κώστας Σβόλης, ο οποίος διαδέχθηκε στην ηγεσία της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» τον Νίκο Παπαδημάτο. Ο γνωστός καρδιολόγος όχι μόνο έβαλε μέρος της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δήμο ξανά στον τοπικοαυτοδιοικητικό χάρτη, αλλά επιδεικνύει και μοναδική προσαρμοστικότητα, όπως προκύπτει και από τα δημοσκοπικά ευρήματα, γεγονός που αυτομάτως τον καθιστά παράγοντα του «παιχνιδιού».

Καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση της δικής του κούρσας θα παίξει το έγκαιρο ξεκαθάρισμα από τη φιλελεύθερη παράταξη και ιδιαίτερα από τη Νέα Δημοκρατία των τελικών τους επιλογών για το τρίτο αστικό κέντρο της χώρας.

Ένα πιθανό… ατύχημα

Όλα τα έως τώρα δεδομένα μπορούν να ανατραπούν άρδην σε περίπτωση που το αμέσως επόμενο διάστημα ο κεντροαριστερός χώρος διασπαστεί μέσα από μία ακόμα υποψηφιότητα, ανεξάρτητα από την εμβέλεια και τη βαρύτητα που θα έχει αυτή.

Σε αυτή την περίπτωση το σενάριο του δευτέρου γύρο με «πρωταγωνιστή» υποψήφιο της κεντροαριστεράς αυτομάτως απομακρύνεται και η «τράπουλα» θα ανακατευτεί εκ νέου, με τον υποψήφιο από τον κεντροδεξιό χώρο να είναι άνετα στη δεύτερη θέση.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν και πόσο υπάρχει πρόσωπο ή πρόσωπα με ρίζες από στην προοδευτική παράταξη που θα αψηφούσαν το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, θα χρεωθούν ότι συμβεί και θα πρωτοστατήσουν για να συμβεί το… μοιραίο.   

                *Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

ϊμερ «ακροβατούν» στους δρόμους

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα