Δένδιας για Τουρκία: «Όταν έχω δίπλα μου 100 εκατ. που διαφωνούν με το Διεθνές Δίκαιο, ανησυχώ και πάρα πολύ»

21.02.2024 / 8:45
dendias_xr

Την ανησυχία του για τη στάση της Τουρκίας, που διατυπώνει ισχυρισμούς αντίθετους με το Διεθνές Δίκαιο, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Δένδιας.

«Η Τουρκία έχει χαμηλώσει τόνους, αλλά δεν έχει αλλάξει τις θέσεις ούτε κατά κεραία. Εμείς τι συμπέρασμα πρέπει να συνάξουμε; Το υφέρπον επιχείρημα είναι εκεί. Όταν προγραμματίζουμε για μια δεκαετία από τώρα, θα πρέπει να μην έχουμε ψευδαισθήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας, και πρόσθεσε:

«Ανησυχώ και ανησυχώ πάρα πολύ. Όταν έχω 100 εκατομμύρια δίπλα μου να διατυπώνουν ισχυρισμούς αντίθετους με το Διεθνές Δίκαιο, ανησυχώ και οφείλω να εισηγηθώ στη χώρα μου τρόπους για να διατηρήσει ακέραια την εθνική της κυριαρχία».

Μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης και βαθιάς μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή με ένοπλες συγκρούσεις καθώς και τεχνολογικές εξελίξεις και υβριδικές απειλές.

«Αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων με τα οπλικά συστήματα που να μπορούν να υποστηρίξουν τις ανάγκες μας. Και να κάνουμε μια σαφή προτεραιοποίηση. Τι μας χρειάζεται πρώτα. Έτσι κάνουμε μια συνολική αναθεώρηση του εξοπλιστικού προγράμματος για να υπηρετήσει αυτή τη νέα δομή» είπε ο κ. Δένδιας, και έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των επικοινωνιών των ΕΔ με απόκτηση των λεγόμενων drones.

«Ενδεικτικά, για να έχετε εικόνα, θα προβούμε στο ΓΕΕΘΑ σε νέο κλάδο, θα δημιουργήσουμε διοικητική δομή για συστηματική ενσωμάτωση χρήσης αυτόνομων συστημάτων, drones» είπε, και πρόσθεσε: «Θα προβούμε σε ίδρυση κοινού σώματος πληροφορικής με αντικείμενο και την τεχνητή νοημοσύνη, για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών».

Δένδιας: «Να αλλάξουμε την αντίληψη περί αγγαρείας στη στρατιωτική θητεία»
Αναφερόμενος στα οπλικά συστήματα, ο κ. Δένδιας τόνισε πως το υπουργείο προτεραιοποιεί την ομογενοποίηση των αεροσκαφών με την αύξηση του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών και συντήρηση του στόλου των ελικοπτέρων -που υπάρχει πρόβλημα-, καθώς και εκσυγχρονισμό των φρεγατών με ομογενοποίηση των ιπτάμενων συστημάτων.

«Θα προχωρήσουμε στην απόκτηση και των νέων συστημάτων, ολοκλήρωση των Raffaele, τα ήδη παραγγελθέντα ελικόπτερα Romeo, και για το Πολεμικό Ναυτικό, συμμετοχή στο πρόγραμμα κατασκευής φρεγατών. Παραχώρηση τεσσάρων φρεγατών από τις ΗΠΑ για να καλύψουμε το χρονικό πλαίσιο. Οι φρεγάτες μας είναι όλες μιας ηλικίας», είπε ο κ. Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις αλλαγές που αναμένονται στη στρατιωτική θητεία, λέγοντας ότι είναι απολύτως υποχρεωτικό να αλλάξει η αντίληψη περί αγγαρείας που υπάρχει με την προσφορά επαρκούς εκπαίδευσης στους στρατεύσιμους.

«Σε εθελοντική βάση, αρχικά, θα υπάρξει επανάκληση και επανεκπαίδευση στις μονάδες» είπε, και εξήγησε πως θα υπάρξει όφελος και για τους στρατεύσιμους, καθώς σκοπός είναι η πιστοποίηση δεξιοτήτων, που θα αποτελεί επαγγελματικό προσόν.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα