Δεκάδες τα κτίρια – ερείπια της Πάτρας που “κρέμονται” πάνω από τα κεφάλια των πεζών

24.04.2023 / 22:06
pa 18

Έτοιμα να καταρρεύσουν ή να αποκολληθούν από αυτά ανά πάσα στιγμή τεράστια τμήματα, είναι εκατοντάδες ακίνητα στο ιστορικό κέντρο και τις γειτονιές της Πάτρας με τις συνέπειες εάν συμβεί κάτι τέτοιο να είναι ακόμα και τραγικές.

Πρόκειται για ιστορικά κτίρια, κτίρια τα οποία έχουν κριθεί διατηρητέα με τους ιδιοκτήτες συνειδητά να τα έχουν εγκαταλείψει προκειμένου να επωφεληθούν από πιθανή κατάρρευση και κτίρια των οποίων η στατική επάρκεια λόγω παλαιότητας με το πέρασμα έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα.

Το λεγόμενο ιστορικό κέντρο και η παλιά πόλη αποτελούν κατά κύριο λόγο τις δύο περιοχές όπου εντοπίζεται η πλειονότητα αυτών των κτισμάτων με την τοπική αυτοδιοίκηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δύσκολη εξίσωση καθώς μπαίνει σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των διερχομένων. Το γεγονός ότι η Πάτρα είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας, ο κίνδυνος μίας πιθανή τραγωδία αυξάνεται ραγδαία.

Μέχρι στιγμής στο δήμο της Πάτρας έχουν κατατεθεί περισσότερα από 250 αιτήματα τα οποία φορούν σε επικίνδυνα – ετοιμόρροπα κτίρια τα οποία χρίζουν εξέτασης, ώστε εάν πληρούν τις προϋποθέσεις να χαρακτηριστούν κατεδαφιστέα. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς, στα διοικητικά όρια του Δήμου της Πάτρας υπάρχουν τουλάχιστον 500 παραδείγματα κτισμάτων, που κυριολεκτικά κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των πολιτών.

Πολλά από αυτά μέσω της διαδικασίας πλειοδότησης είναι στην κυριότητα του Δήμου, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των διατηρητέων, όπου το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο, με την εμπλοκή των Εφορειών Νεωτέρων Μνημείων και Αρχαιολογίας.

Καμία καταγραφή

Προκαλεί μεγάλη εντύπωση, πως στο πρόσφατο και μοναδικό μέχρι σήμερα κάλεσμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς όλους τους Δήμους της χώρας για καταγραφή των ετοιμόρροπων κτιρίων, απουσιάζουν μυστηριωδώς τα στοιχεία των καταγεγραμμένων ακινήτων της Αχαϊκής πρωτεύουσας.

Σε δηλώσεις του στον «Νεολόγο» των Πατρών ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας, κ. Γκατζόγιας επεσήμανε πως «Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα στην Πάτρα, όπου εμπλέκονται πολλοί συνιδιοκτήτες με δυσκολία συνεννόησης, δίχως να προβαίνουν στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης των κτιρίων που τους ανήκουν. Την ίδια ώρα δεν λαμβάνουν τα πολυπόθητα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα από την πολιτεία για να κάνουν κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να «προτιμούν» να αφήνουν τα ακίνητα στη μοίρα τους και στο έλεος του χρόνου.»

Η ζοφερή πραγματικότητα

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάσταση στην Άνω Πόλη και πιο συγκεκριμένα στην οδό Γερμανού χαρακτηρίζεται οριακή από τους ειδικούς, αφού σε καθημερινή βάση πέφτουν σοβάδες από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια σε περαστικούς και σταθμευμένα οχήματα. Την ίδια ώρα οι διασκορπισμένες κατοικίες λειτουργούν ως φορείς έντονης αστικής και περιβαλλοντικής ρύπανσης, υποβαθμίζοντας παράλληλα τις γειτονιές στις οποίες βρίσκονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μερικούς μήνες εκκρεμεί μια πράξη κατεδάφισης, μεγάλου κτίσματος που θα συμβάλλει στην άμεση βελτίωση της καθημερινότητας μεγάλης μερίδας πολιτών, που φαίνεται να έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, πηγαίνοντας από παράταση σε παράταση.

(«Νεολόγος»)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα