ΔΕΗ – Κυβερνητικές πηγές για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου: Το κράτος διατηρεί τον έλεγχο

24.09.2021 / 14:38
2622710

Τους λόγους που η ΔΕΗ προχώρησε σε ανακοίνωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σπεύδουν να εξηγήσουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες τονίζουν πως η εν λόγω κίνηση θα εξασφαλίσει φθηνότερο ρεύμα καθώς επίσης και αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας.

ΔΕΗ: Οι δύο στόχοι της ΑΜΚ

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, με την ΑΜΚ επιτυγχάνονται 2 στόχοι: Αφενός το κράτος διατηρεί τον πραγματικό έλεγχο και αφετέρου επιτρέπει γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις ώστε να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο για να προσφέρει τις υπηρεσίες που απαιτούν οι πολίτες από μια τέτοια επιχείρηση.  Σημειώνουν δε ότι η Επιχείρηση παραδόθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξυγιάνθηκε και πλέον όλοι μιλούν για ένα διεθνές success story. 

«Η ΔΕΗ εκσυγχρονίζεται περαιτέρω, αυξάνει την παραγωγική της δυνατότητα και περιορίζει δραστικά και στο ελάχιστο την εξάρτηση της (και μαζί και της χώρας) από εισαγωγές. Έτσι, θα μπορεί να παράγει φθηνότερο ρεύμα διασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές για πολίτες και επιχειρήσεις», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

«Μιλάμε για κεφάλαια πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει άμεσα σε 2 αναπτυξιακές κινήσεις», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. 

1) Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εντός Ελλάδας

2) Εξαγορές παραγωγικών μονάδων «πράσινης» ενέργειας στα Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ εκσυγχρονίζεται περαιτέρω, αυξάνει την παραγωγική της δυνατότητα και περιορίζει δραστικά και στο ελάχιστο την εξάρτηση της (και μαζί και της χώρας) από εισαγωγές. Έτσι, θα μπορεί να παράγει φθηνότερο ρεύμα διασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές για πολίτες και επιχειρήσεις», καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

Μια παράξενη ιδιωτικοποίηση

Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με  διαδικασία βιβλίου προσφορών με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, εντούτοις προτείνεται να δύναται να ισχύσει ένας μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τη διάθεση των Νέων Μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της Εταιρείας που θα συμμετάσχουν στη Συνδυασμένη Προσφορά. Όπως αναφέρουν πληροφορίες αυτό σημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο δεν θα ασκήσουν όλα τα δικαιώματά τους με αποτέλεσμα να μειώσουν τη συμμετοχή τους στο 34% από 51% σήμερα.

Η απομείωση αυτή, από τη μια συνιστά έμμεση ιδιωτικοποίηση, χωρίς όμως να εξασφαλίζονται έσοδα για το Δημόσιο. Αυτό που στοχεύουν είναι να εξασφαλίσει η ΔΕΗ τα απαιτούμενα έσοδα από την αύξηση ώστε να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα η αξία της εταιρίας και επομένως και η αξία της  υπόλοιπης συμμετοχής του Δημοσίου (του 34%)

Με τα έσοδα της αύξησης κεφαλαίου η ΔΕΗ προχωρά γρήγορα στο επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 5,3 δισ. στην επόμενη τριετία, για να επιταχύνει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ  και να πραγματοποιήσει εξαγορές 800 εκατ. ευρώ σε Ρουμανία και Βουλγαρία ώστε να φτάσει στα  7,2 πράσινα GW το 2024 και τα 9,1 πράσινα GW το 2026.  

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα